Produkcja i bezpieczeństwo żywności

Produkcja i bezpieczeństwo żywności

Produkcja i bezpieczeństwo żywności studia - kierunek studiów

Jednym z największych priorytetów sektora żywnościowego w kraju jest zapewnienie wysokiego poziomu ochrony zdrowia i interesów konsumentów, włączając w to przede wszystkim kontrolę prawidłowości całego procesu produkcji żywieniowej. Dla zachowania równowagi w branży najistotniejsze jest bezpieczeństwo całego łańcucha spożywczego od samej hodowli/uprawy, przez produkcję aż po konsumpcję. Jak zatem zoptymalizować procesy produkcji żywności zarówno w małych, jak i dużych przedsiębiorstwach, zajmujących się przetwórstwem? Na czym polega prawo żywnościowe i jakie kwestie porusza? W jakim celu kontroluje się procesy produkcji żywności?

Aspekt żywienia i całość procesów produkcji żywności w zakresie bezpieczeństwa to nie tylko część sektora gospodarczego, ale także istotny element europejskiej polityki rozwoju, polityki zdrowotnej, jak również polityki edukacyjnej.

Jeśli interesujesz się tym, jak przebiegają procesy produkcji żywności, zależy Ci na promowaniu zdrowych produktów i bliskie Ci są założenia unijne na linii produkcja-konsumpcja żywności, studia na kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności to opcja doskonała dla Ciebie.

Jaką wiedzę zdobędziesz w toku studiów i jakie umiejętności będą Twoją mocną stroną jako absolwent tego kierunku? Produkcja i bezpieczeństwo żywności to dziedzina, która wyspecjalizuje Cię jako eksperta przede wszystkim w zakresie produkcji i przetwarzania żywności. Zdobędziesz wiedzę, która pozwoli Ci swobodnie manipulować innowacyjnymi technologiami w perspektywie doboru odpowiedniego sprzętu, aby zapewnić ciągłość i brak jakichkolwiek uchybień w produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Dowiesz się, jak najlepiej oceniać surowce żywnościowe i jakie mechanizmy ułatwiają ten proces. Poznasz system organizacji procesu produkcji żywności, jak zarządzać przedsiębiorstwami, które działają w obszarze produkcji. Ponadto przekonasz się, które systemy gwarantują bezpieczeństwo żywności na każdym etapie produkcji i w jaki sposób należy przestrzegać prawa żywnościowego.

Jakie perspektywy zawodowe będą w Twoim zasięgu? Studia na kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności to świetny wybór, aby móc realnie wpłynąć na rynek żywieniowy i podjąć zatrudnienie na wielu dedykowanych stanowiskach. Możesz z łatwością znaleźć pracę w sektorze kontroli jakości i oceniać stan poszczególnych procesów w produkcji żywności. Ponadto Twoje kompetencje pozwolą Ci zrealizować się na polu wzorowej organizacji procesu produkcji żywności oraz jej dystrybucji w ramach własnej działalności gospodarczej. Co więcej, jako absolwent produkcji i bezpieczeństwa żywności możesz zarządzać przedsiębiorstwami, które zajmują się przetwórstwem żywieniowym, implementować wykładnie prawa żywnościowego i monitorować jego działanie w obszarze funkcjonowania konkretnych przedsiębiorstw.

 

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując produkcję i bezpieczeństwo żywności?

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • produkcji i przetwarzania żywności
  • zastosowania odpowiednich technologii w produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego i roślinnego
  • oceny jakości produktów żywieniowych
  • sprawnej organizacji procesu produkcji żywności
  • zarządzania przedsiębiorstwami zajmującymi się przetwórstwem żywieniowym
  • teorii prawa żywnościowego
  • systemów odpowiadających za bezpieczeństwo w procesie produkcji żywności

 

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności?

Absolwent kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności znajdzie zatrudnienie w/jako:

  • pracownik ośrodków badawczo-rozwojowych
  • pracownik laboratorium
  • kontroler jakości bezpieczeństwa w sektorze spożywczym
  • doradztwie i audycie łańcucha żywnościowego
  • pracownik administracji rządowej i samorządowej
  • własna działalność gospodarcza w aspekcie produkcji i dystrybucji żywności
  • przetwórstwie i obrocie surowcami żywnościowymi

Popularne miasta, które oferują studia na kierunku PRODUKCJA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI

Gdzie studiować i jakie wymagania na kierunek Produkcja i bezpieczeństwo żywności

PRODUKCJA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI - Szkoły wyższe, uczelnie i wymagania

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Zobacz inne kierunki Ochrona i bezpieczeństwo

Komentarze (0)