Jakość i bezpieczeństwo żywności

Jakość i bezpieczeństwo żywności

jakość i bezpieczeństwo żywności studia

Jakość i bezpieczeństwo żywności studia - kierunek studiów

Obecnie gałąź przemysłu zajmująca się kontrolą jakości żywności ciągle się rozwija i stanowi niezwykle ważny aspekt gospodarki. Dlatego też tak poszukiwani są specjaliści wykształceni w dziedzinie wdrażania oraz nadzorowania systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności w przedsiębiorstwach. Jeżeli zatem zwracasz uwagę na jakość spożywanych produktów i w przyszłości chciałbyś mieć wpływ na ich bezpieczeństwo to powinieneś wziąć ten kierunek pod uwagę podczas wyboru Twojej przyszłej ścieżki kariery zawodowej!

Czego nauczysz się w ramach studiów Jakość i bezpieczeństwo żywności? Przede wszystkim zdobędziesz wiedzę z zakresu systemów zarządzania jakością żywności. Co więcej, obce nie pozostaną Ci takie tematy jak: żywność niekonwencjonalna, jakość sensoryczna żywności, dodatki do żywności, higiena produkcji czy toksykologia żywności. Dodatkowo będziesz mieć możliwość pracy w laboratorium badawczym, gdzie przełożysz zdobytą wiedzę na praktyczne umiejętności. Nauczysz się też posługiwać się techniką komputerową w modelowaniu i sterowaniu oraz zarządzaniu przedsiębiorstwem.

Gdzie znajdziesz zatrudnienie jako absolwent kierunku Jakość i bezpieczeństwo żywności? Po ukończeniu studiów będziesz mógł pracować w przedsiębiorstwach i zakładach jako specjaliści do spraw bezpieczeństwa i jakości, laboratoriach kontroli jakości oraz certyfikacji produktów. Pracę będziesz mógł także podjąć w jednostkach kontrolno-pomiarowych czy instytucjach urzędowej kontroli żywności. Jeżeli zatem myślisz nad ciekawymi studiami w zakresie produkcji żywności to Jakość i bezpieczeństwo żywności może być kierunkiem dla Ciebie!

 

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując jakość i bezpieczeństwo żywności

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
  • chemii żywnoci oraz nauk technicznych, technologicznych, żywieniowych i ekonomicznych,
  • uwarunkowań bezpiecznej produkcji żywnoci, przeprowadzania toksykologicznej analizy żywności,
  • przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywnoci,
  • technik komputerowych w sterowaniu procesami technologicznymi oraz zarązdzaniu przedsiębiorstwem,
  • języka obcego na poziomie biegłości B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy oraz posiada umiejętności posługiwania się specjalistycznym językiem angielskim z zakresu kierunku kształcenia.
 

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności

Absolwent kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności znajdzie zatrudnienie w/jako:
  • specjalista do spraw bezpieczeństwa i jakości,
  • kontroler jakości w laboratoriach kontroli,
  • pracownik zajmujący się certyfikacją produktów,
  • pracownik w jednostkach kontrolno-pomiarowych,
  • pracownik w instytucjach urzędowej kontroli żywności.

 

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

Żeby dostać się na jakość i bezpieczeństwo żywności, na większości uczelni przy rekrutacji brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne: biologia,  matematyka, chemia, fizyka i astronomia, język obcy.

Popularne miasta, które oferują studia na kierunku JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI

Gdzie studiować i jakie wymagania na kierunek Jakość i bezpieczeństwo żywności

JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI - Szkoły wyższe, uczelnie i wymagania

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Zobacz inne kierunki Inżynieryjno-techniczne

Komentarze (0)