Studia gastronomiczne Olsztyn

Studia gastronomiczne Olsztyn

Studia gastronomiczne Olsztyn

Chcecie wywołać „kuchenne rewolucje”? Chcielibyście związać swoje życie zawodowe z gastronomią? Jeśli tak, to wybierzcie studia gastronomiczne w Olsztynie. Sztuka kulinarna to dziedzina, która niezależnie od technologii, wzlotów i upadków gospodarki czy innych czynników, będzie istnieć zawsze. Człowiek, bez względu na panujące trendy, zmiany ekonomiczne czy rozwój nauki będzie chciał jeść, a przygotowywanie potraw – miejmy nadzieję- do końca świata będzie gałęzią sztuki. Studia gastronomiczne w Olsztynie pozwalają na zdobycie wiedzy, umiejętności i kompetencji personalnych i społecznych z zakresu pozyskiwania surowców roślinnych i zwierzęcych o odpowiedniej jakości i przydatności technologicznej. W trakcie nauki kształtowana jest wiedza z zakresu oceny towaroznawczej surowców, umiejętnego przygotowywania potraw ze szczególnym uwzględnieniem dań regionalnych, prowadzenia zakładu gastronomicznego zarówno od strony technologicznej, ekonomicznej i organizacyjno- prawnej, kształcenia i doskonalenia personelu, planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności, rozpoznania czynników ryzyka chorób dieto- zależnych, oceny stanu odżywiania, czy prowadzenia edukacji żywieniowej. Studia gastronomiczne w Olsztynie realizowane są na jednej, publicznej uczelni, czyli Uniwersytecie Warmińsko- Mazurskim i przygotowane są dla osób ze smakiem. Nauka na tym kierunku to połączenie wielu pojęć, o których powinienem mieć pojęcie każdy, kto myśli, na przykład o prowadzeniu restauracji. Jeśli jest wśród Was nowy Gordon Ramsey, interesuje Was sztuka kulinarna i wszystkie procesy, które się z nią wiążą, to koniecznie sprawdźcie ofertę studiów gastronomicznych w Olsztynie.

 

Uczelnie i kierunki studiów gastronomicznych w Olsztynie

 


UNIWERSYTET WARMIŃSKO- MAZURSKI STUDIA GASTRONOMICZNE

Wydział Nauk o Żywności zaprasza na kierunek studiów:

  • Gastronomia i sztuka kulinarna- studia I- stopnia, stacjonarne.

dowiedz się więcej 

 

Rekrutacja na studia gastronomiczne w Olsztynie

Aby zostać studentem kierunku Gastronomia i sztuka kulinarna, należy podjąć wyzwanie konkursu świadectw. Do przedmiotów, które brane są pod uwagę podczas procesu rekrutacji, są: biologia, chemia, fizyka i astronomia, geografia, historia, język obcy nowożytny, matematyka. Należy dokonać wyboru trzech przedmiotów spośród wymienionych.

 

Praca po studiach gastronomicznych w Olsztynie

Gastronomia i sztuka kulinarna to dziedzina, której popularność nie słabnie. Na dodatek stwarza wiele możliwości i formuje ciekawe ścieżki kariery zawodowej. Absolwent studiów gastronomicznych zostaje specjalistą w zakresie przetwarzania żywności i zasad prawidłowego żywienia. Na tej podstawie uzyskuje uprawnienia do pracy na stanowiskach kierowniczych w zakładach gastronomicznych, czy zakładach przemysłowej produkcji potraw. Ale ta dziedzina zdaje się być znacznie szersza i umożliwia działalność w różnorakich wariacjach. Wystarczy przyjrzeć się mediom. Popularność telewizyjnych programów kulinarnych nie słabnie, a przyjmują one różny charakter; stricte kucharski, polegający na przygotowywaniu potraw na ekranie, o zabarwieniu menedżerskim, w którym bohaterowie zmagają się z wyzwaniami związanymi z prowadzeniem restauracji, podróżniczy, w których opowiada się o kuchni danego regionu świata, czy też konkursu i rywalizacji. Choć wydaje się, że programów o gotowaniu jest wiele, to i tak ich przybywa, prowadzący urastają do rangi celebrytów, a formaty znane z ekranów telewizora przenoszą się na platformy internetowe. Ale media to tylko jedna z opcji. Będąc absolwentem studiów gastronomicznych można prowadzić własną restaurację, gdyż zostajemy ubrani w wiedzę ekonomiczną i organizacyjną, zatem prowadzenie takiego miejsca nie stanowi dla nas żadnej tajemnicy. Możemy szerzyć wiedzę o zdrowym odżywianiu, co zdaje się być ważnym zajęciem, patrząc na statystyki wyraźnie mówiące o rosnącej liczbie osób walczących z nadwagą i otyłością. Możemy rozpocząć pracę o charakterze historycznym i podróżując po kraju, bądź poza jego granicami kompletować przepisy kulinarne, opracowywać je na nowo i wydawać w postaci książek, które również cieszą się popularnością. Jak widać, ścieżek kariery zawodowej po studiach gastronomicznych jest co najmniej kilka i warto wykorzystać popularność tej dziedziny.

 

Jan Jarmuż



TEMATY POWIĄZANE

 

 

Komentarze (0)