ul. Armii Krajowej 51 

66-100 Sulechów 

68 352 83 02

68 352 83 03

www.wzs.uz.zgora.pl

rektorat@pwsz.sulechow.pl

ul. Armii Krajowej 51 

66-100 Sulechów 

68 352 83 02

68 352 83 03

www.wzs.uz.zgora.pl

rektorat@pwsz.sulechow.pl

  • ADMINISTRACJA Stopień: I REKRUTACJA

    Absolwent kierunku administracja posiada umiejętności posługiwania się wiedzą ogólną z zakresu nauk społecznych zwłaszcza nauk o prawie i o administracji, oraz podstawową wiedzą ekonomiczną. Posiada umiejętności wykorzystania wiedzy w pracy zawodowej z zachowaniem zasad etycznych. Jest przygotowany do pracy urzędniczej w różnych rodzajach administracji publicznej - tak rządowej jak i samorządowej - oraz do stosowania prawa w instytucjach niepublicznych. Absolwent jest przygotowany do samodzielnego doskonalenia i uzupełniania nabytej wiedzy i umiejętności w warunkach postępu procesów integracyjnych w Europie. Absolwent potrafi rozwiązywać problemy zawodowe, posiada umiejętności komunikowania się z otoczeniem w miejscu pracy, sprawnego posługiwania się dostępnymi środkami informacji i techniki biurowej, aktywnego uczestniczenia w pracy grupowej oraz organizowania i kierowania niewielkimi zespołami. Potrafi samodzielnie podjąć i prowadzić działalność gospodarczą, wykazując się znajomością prawa i umiejętnością jego stosowania w praktyce. Ma doświadczenie związane z rozwiązywaniem praktycznych zadań, zdobyte w czasie praktyki w środowisku zajmującym się zawodowo administracją. Zna język obcy na poziomie biegłości B2 Europejskiego systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy oraz umie posługiwać się językiem specjalistycznym z zakresu administracji, prawa i ekonomii, w stopniu koniecznym do wykonywania zawodu. Nauka na studiach stacjonarnych jak i niestacjonarnych trwa 3 lata i kończy się uzyskaniem tytułu zawodowego licencjata. Absolwent jest przygotowany do podjęcia studiów drugiego stopnia. W zależności od wybranej po drugim roku studiów specjalności absolwent posiada dodatkowe umiejętności związane z określonymi rodzajami administracji publicznej. 

    wymagania rekrutacyjne

     

    Studia I stopnia

     

    W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku Administracja brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:

    • język polski
    • język obcy nowożytny
    • jeden przedmiot wybrany spośród: historia, wiedza o społeczeństwie

    Dowiedz się więcej

     

  • ENERGETYKA Stopień: I REKRUTACJA

    Energetyka jest kierunkiem interdyscyplinarnym – łączy w sobie tematykę dotyczącą elektrotechniki, mechaniki, termodynamiki, ochrony środowiska. Kształcenie jest realizowane na podbudowie przedmiotów podstawowych - matematyki, fizyki, chemii, oraz przedmiotów informatycznych takich jak technologia informacyjna, grafika inżynierska, elementy programowania oraz komputerowo wspomagane projektowanie. Następnie, w ramach kształcenia kierunkowego student zdobywa wiedzę z zakresu elektroenergetyki – energoelektroniki, maszyn elektrycznych, urządzeń i napędów elektrycznych, przesyłania energii elektrycznej, z zakresu technologii energetycznych – mechaniki płynów, podstaw projektowania maszyn i urządzeń, termodynamiki technicznej, maszyn energetycznych.
    Istotnym zakresem przekazywanej wiedzy są zagadnienia dotyczące automatyki i sterowania urządzeniami energetycznymi – metrologia elektryczna, podstawy automatyki, miernictwo w energetyce, technika sensorowa, sterowniki PLC w energetyce. Ten zakres tematyki jest szczególnie ważny w perspektywie rozwoju energetyki prosumenckiej, gdzie sterowanie niestabilnymi źródłami energii wymaga rozbudowanych układów pomiarów i regulacji. Kolejnym zakresem tematycznym są instalacje odnawialnych źródeł energii, gdzie student zdobywa nie tylko wiedzę, ale i umiejętności, prowadząc również prace montażowe. Wymienione bloki przedmiotów są uzupełnione przedmiotami o ogólnym charakterze, dotyczącymi gospodarki energetycznej, rynku energii, ochrony środowiska w energetyce.
    wymagania rekrutacyjne

     

     

    Studia I stopnia

     

    W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku Energetyka brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:

    • matematyka
    • język obcy nowożytny
    • jeden przedmiot wybrany spośród: chemia, fizyka (fizyka i astronomia)

    Dowiedz się więcej

     

     

     

  • TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA Stopień: I REKRUTACJA

    Absolwent kierunku technologia żywności i żywienie człowieka uzyskuje tytuł zawodowy inżyniera. Posiada wiedzę i umiejętności umożliwiające prowadzenie samodzielnej, efektywnej ekonomicznie i zorientowanej na potrzeby rynku działalności gospodarczej lub podjęcie pracy jako inżynier w przedsiębiorstwach przetwórstwa żywności, kontroli obrotu żywnością i jako doradca żywieniowy. Wiedza i umiejętności praktyczne z zakresu chemii żywności oraz nauk technicznych, technologicznych, żywieniowych oraz ekonomicznych umożliwia wszechstronny rozwój i możliwość wyboru wielu dróg kariery zawodowej absolwenta. absolwent potrafi integrować wiedzę teoretyczną z  wielu dziedzin technologii żywności z doświadczeniami praktycznymi nabytymi już w trakcie studiów. Absolwent potrafi organizować linię produkcyjną, włącznie z doborem specjalistycznych maszyn i urządzeń, a także przeprowadzić kalkulację ekonomiczną. Absolwent ma doświadczenie i posiada umiejętności w rozwiązywaniu zadań praktycznych w zakresie TŻiŻCz zdobyte w zakładach przetwórczych i firmach zajmujących się usługami żywieniowymi oraz  gastronomicznymi. Rozumie zasady funkcjonowania rynku oraz marketingu produktów i usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka. Zna język obcy i potrafi posługiwać się terminologią specjalistyczną w stopniu umożliwiającym korzystanie z literatury fachowej.

    wymagania rekrutacyjne

     

    Studia I stopnia

     

    W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:

    • przedmiot wybrany spośród: biologia, chemia
    • język obcy nowożytny
    • jeden przedmiot wybrany spośród: matematyka, fizyka (fizyka i astronomia)

    Dowiedz się więcej

     

  • TURYSTYKA I REKREACJA Stopień: I REKRUTACJA

    Absolwent studiów zawodowych na kierunku turystyka i rekreacja o profilu praktycznym otrzymuje tytuł zawodowy licencjata. Uzyskana w trakcie studiów wiedza, m. in. ekonomiczna, techniczno-organizacyjna, prawnicza, przyrodnicza, społeczna, geograficzna, historyczna, informatyczna umożliwi poznanie i rozumienie mechanizmów funkcjonowania przedsiębiorstw świadczących usługi turystyczne i rekreacyjne, przemian zachodzących we współczesnej gospodarce turystycznej, zarządzanie przedsiębiorstwem turystycznym i organizowanie imprez rekreacyjnych. Mając wszechstronne interdyscyplinarne wykształcenie, zarówno z zakresu przedmiotów ogólnych, podstawowych, kierunkowych i specjalistycznych absolwent powinien posiadać następujące  umiejętności: samodzielnego przygotowania i zrealizowania imprez turystycznych i rekreacyjnych, planowania i kierowania  własnymi przedsięwzięciami organizacyjnymi z zakresu turystyki i rekreacji, swobodnego nawiązywania kontaktów i efektywnej pracy twórczej samodzielnej i zespołowej, posługiwania się językiem obcym w zakresie obsługi ruchu turystycznego,  zarządzania przedsiębiorstwami turystycznymi, w tym hotelarskimi i agroturystycznymi.       W zależności od wybranej specjalności absolwenci kierunku turystyka i rekreacja nabywają dodatkowe umiejętności i kompetencje. Na specjalnościorganizacja wypoczynku (turystyka i organizacja wypoczynku)są to m.in. umiejętności praktyczne związane z pilotażem wycieczek krajowych i zagranicznych, umiejętności planowania czasu wolnego i stosowania różnorodnych środków, form i metod z zakresu rekreacji, programowania i prowadzenia zróżnicowanych form turystyki szkolnej oraz umiejętności w zakresie promocji zdrowia wśród różnych grup wiekowych. Na specjalności gospodarka turystyczna absolwenci nabywają umiejętności w zakresie zarządzania przedsiębiorstwami turystycznymi, dokonywania analizy rynku turystycznego, sporządzania planu działań marketingowych, konkurowania na rynku usług turystycznych, pozyskiwania i wykorzystywania informacji turystycznej. Na specjalnościhotelarstwo umiejętności absolwentów ukierunkowane są m.in. na: zarządzanie hotelami, motelami i pensjonatami oraz zarządzanie zasobami ludzkimi, kształtowanie wizerunku i marki hotelu, umiejętność stosowania narzędzi marketingowych w usługach hotelarskich, umiejętność obsługi w hotelach i dbałości o jakość usług hotelarskich.

    wymagania rekrutacyjne

     

    Studia I stopnia

     

    W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku Turystyka i rekreacja brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:

    • język polski
    • język obcy nowożytny
    • jeden przedmiot wybrany spośród: geografia, historia

    Dowiedz się więcej

     

  • ŻYWIENIE CZŁOWIEKA I DIETOTERAPIA Stopień: I REKRUTACJA

    Absolwent kierunku Żywienie człowieka i dietoterapia uzyskuje tytuł zawodowy inżyniera. Posiada wiedzę i umiejętności umożliwiające prowadzenie samodzielnej, efektywnej ekonomicznie i zorientowanej na potrzeby rynku działalności gospodarczej w zakresie poradnictwa żywieniowo-dietetycznego, współpracy z branżą wellness i fitness prowadzenia działalności z zakresu żywienia zbiorowego lub podjęcie pracy w przedsiębiorstwach przetwórstwa żywności, kontroli obrotu żywnością. Wiedza i umiejętności praktyczne z zakresu chemii żywności oraz nauk żywieniowych w połączeniu z naukami technologicznymi, technicznymi oraz ekonomicznymi umożliwiają wszechstronny rozwój i szerszą możliwość wyboru dróg kariery zawodowej po ukończeniu studiów.

    wymagania rekrutacyjne

     


    Studia I stopnia

     

    W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku Żywienie Człowieka i dietoterapia brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:
    • jeden przedmiot wybrany spośród: biologia, chemia
    • jeden przedmiot wybrany spośród: matematyka, fizyka (fizyka i astronomia)
    •  język obcy nowożytny

    Dowiedz się więcej

     

Opinie (0)