Studia na kierunku analiza sensoryczna kosmetyków i żywności to studia podyplomowe, których program kształcenia zazwyczaj trwa 1 rok.
Kierunek przeznaczony jest dla wszystkich absolwentów uczelni wyższych, którzy chcieliby uzyskać wiedzę na temat prowadzenia analizy sensorycznej oraz w przyszłości zostać liderami paneli sensorycznych.
W celu rekrutacji na kierunek analiza sensoryczna kosmetyków i żywności kandydaci przeważnie muszą jedynie wysłać zgłoszenie i dostarczyć odpowiednie dokumenty. Studia są zwykle otwarte dla każdego, kto ukończył szkołę wyższą na I lub II stopniu. Najczęściej nie trzeba mieć wcześniejszego doświadczenia ani specjalistycznej wiedzy. Kierunek może się wiązać z dodatkowymi opłatami np. czesnym oraz mieć ograniczoną liczbę miejsc na roku.
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
Kierunek analiza sensoryczna kosmetyków i żywności jest realizowany w trybie niestacjonarnym. Zajęcia się zwykle prowadzone przez wykwalifikowaną kadrę uczelni oraz praktyków mających duże doświadczenie zawodowe. Studia łączą w sobie możliwość zdobycia zarówno wiedzy teoretycznej, jak i umiejętności praktycznych. Studenci mają możliwość uczestnictwa w ćwiczeniach, które przygotują ich do pracy na interdyscyplinarnych stanowiskach związanych z prowadzeniem analizy sensorycznej.
Studia na kierunku analiza sensoryczna kosmetyków i żywności możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Studia na kierunku analiza sensoryczna kosmetyków i żywności łączą wiedzę z zakresu nauki o żywności i kosmetykach z towaroznawstwem, elementami statystyki i psychologii. Studenci mogą poznać wszystkie etapy przeprowadzania analizy sensorycznej, od przygotowywania próbek do badań, opracowywania wyników do wyciągania wniosków pomocnych przy wdrażaniu zmian w produkcji. Słuchacze często dowiadują się także, jak dobrać i wyszkolić osoby biorące udział w panelach sensorycznych. Mogą również nauczyć się pracy w zespole i zarządzania nim. Wykładowcy mogą opowiedzieć o zaburzeniach funkcjonowania zmysłów i ich wpływie na wyniki badań. Studenci uzyskują też często informacje na temat fizjologii i psychologii człowieka.
Tematy, które mogą być omawiane podczas zajęć na kierunku analiza sensoryczna kosmetyków i żywności, to np.:
Studenci poznają metody wykonywania analiz sensorycznych produktów żywnościowych oraz kosmetyków. Mogą także uczestniczyć w zajęciach ze statystyki i nauczyć się opracowywać i prezentować zgromadzone dane. Podczas studiów mogą być także poruszone tematy organizacji laboratorium i stanowisk przeznaczonych do badań.
Studia na kierunku analiza sensoryczna kosmetyków i żywności trwają przeważnie 1 rok (studia podyplomowe).
Absolwenci kierunku analiza sensoryczna kosmetyków i żywności są przygotowani do pracy m.in. w zakładach produkcyjnych, które zajmują się produktami kosmetycznymi, a także żywnością, napojami czy posiłkami. Mogą także szukać zatrudnienia w instytutach badających opinię publiczną. Inną możliwością jest praca w firmach, które oferują przeprowadzenie analizy sensorycznej innym przedsiębiorstwom. Absolwenci mogą także pracować w działach np. rozwojowych czy szkoleniowych w firmach spożywczych i kosmetycznych. Studia przygotowują także do samodzielnego prowadzenia panelu sensorycznego.
Miejsca, w których mogą szukać zatrudnienia absolwenci kierunku analiza sensoryczna kosmetyków i żywności to m.in.:
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia