Food science: technology and nutrition

Food science: technology and nutrition

Dodaj do ulubionych

Food science: technology and nutrition studia - kierunek studiów

Studia na kierunku Food science: technology and nutrition to studia licencjackie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3 lata (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (licencjata). Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym.
 

Studia na kierunku food science: technology and nutrition
Rok akademicki 2022/2023
Forma studiów stacjonarne
Poziom studiów studia I stopnia
Czas trwania 3 lata (studia I stopnia)

Terminy rekrutacji

Rekrutacja na uczelnie, które prowadzą studia na kierunku food science: technology and nutrition rozpocznie się 7 czerwca 2022 r. i potrwa do 22 sierpnia 2022 r. | food science: technology and nutrition - terminy rekrutacji >

Uczelnie

Studia na kierunku lub specjalności food science: technology and nutrition możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) | food science: technology and nutrition - uczelnie >

Opis kierunku

Studia na kierunku Food science: technology and nutrition dają studentom możliwość zdobycia wiedzy i umiejętności w zakresie m.in. nauk biologicznych, chemicznych i matematycznych, a także technologii żywności i nauk żywieniowych. Studia prowadzone są w języku angielskim.

 

Wymagania

W procesie rekrutacji na studia na kierunku Food science: technology and nutrition w roku akademickim 2022/2023 najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: biologia, chemia, matematyka.

*Wymagania mogą się różnić w zależności od uczelni oraz trybu studiów (szczegółowe wymagania w dziale poniżej).
 

Praca po studiach

Studia na kierunku Food science: technology and nutrition dają ich absolwentom możliwość znalezienia pracy m.in. przemyśle spożywczym, instytutach naukowych i badawczo-rozwojowych czy laboratoriach.

 

JAKIE PRZEDMIOTY ZDAWAĆ NA MATURZE?

Rekrutacja na studia na kierunek Food science: technology and nutrition wymaga od kandydatów egzaminów maturalnych z konkretnych przedmiotów. Poza tym, obowiązkowa jest znajomość języka angielskiego na odpowiednim poziomie.

Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku Food science: technology and nutrition:

  • biologia,
  • chemia,
  • matematyka.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

 

szczegółowe wymagania na uczelniach

GDZIE STUDIOWAĆ KIERUNEK FOOD SCIENCE: TECHNOLOGY AND NUTRITION

Województwo
Miejscowość
Poziom studiów
Forma studiów

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Food science: technology and nutrition stopień: (I), czas trwania: 3 lata
tryb: stacjonarne

Food science: technology and nutrition - zasady rekrutacji

  • Terminy rekrutacji

  • Czas trwania

  • Przedmioty maturalne

  • Limity

  • Progi

Poziom i forma studiów

Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

Food science: technology and nutrition studia stacjonarne

Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

Food science: technology and nutrition studia I stopnia

Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku food science: technology and nutrition

Forma studiów
Poziom studiów
Miasto
Województwo
SORTOWANIE:

Nic nie znaleziono

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując Food science: technology and nutrition:

Kierunki studiów takie jak Food science: technology and nutrition dają studentom możliwość zdobycia wiedzy i umiejętności dotyczących m.in. zbilansowanego żywienia w utrzymaniu zdrowia czy zasad i metod organizacji produkcji i łańcucha dostaw żywności. Program studiów zakłada także, że poznają metody i techniki stosowane przy przetwarzaniu, zabezpieczaniu i badaniu żywności, a także podstawy budowy i działania maszyn i urządzeń stosowanych do przetwarzania i badania żywności.

Studenci kierunku Food science: technology and nutrition mogą również zdobyć umiejętności w zakresie dotyczącym na przykład: oceny składu i wartości energetycznej i odżywczej produktów spożywczych, określenia ich wpływu na wzrost, rozwój i funkcjonowanie organizmu czy oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia jednostek i grup osób.

Przykładowe przedmioty oferowane przez uczelnie na kierunku Food science: technology and nutrition to: general and organic chemistry, sustainable food system czy raw food materials.

 

JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU FOOD SCIENCE: TECHNOLOGY AND NUTRITION?

Food science: technology and nutrition to kierunek studiów oferowany przez szkoły wyższe. Studenci tego kierunku mają możliwość zdobyć wiedzę i umiejętności dotyczące m.in. procesów technologicznych i żywienia człowieka, a także identyfikowania zagrożeń chemicznych, biologicznych i fizycznych podczas produkcji, przetwarzania i przechowywania żywności.

Program studiów zakłada koncentrację na organizacji procesów technologicznych, w szczególności na realizacji procesów z wykorzystaniem nowoczesnych technik, a także na produktach wysokiej jakości. Studia prowadzone są w języku angielskim.

 

1. Typ i tryb studiów:

Studia na kierunku Food science: technology and nutrition możemy podzielić na:

1. Typ

  • Studia I stopnia (licencjackie)

2. Tryb:

  • studia stacjonarne

 

ILE TRWAJĄ STUDIA NA KIERUNKU FOOD SCIENCE: TECHNOLOGY AND NUTRITION?

Studia na kierunku Food science: technology and nutrition trwają 3 lata (studia I stopnia).

 

JAKA PRACA PO STUDIACH NA KIERUNKU FOOD SCIENCE: TECHNOLOGY AND NUTRITION

Studia na kierunku Food science: technology and nutrition dają ich absolwentom możliwość znalezienia pracy m.in. na stanowiskach inżynieryjno-technologicznych w firmach w branży spożywczej, w zakładach przetwórstwa spożywczego, a także w przedsiębiorstwach, które zajmują się zarządzaniem jakością i bezpieczeństwem w łańcuchu żywnościowym. Mogą także znaleźć zatrudnienie w przedsiębiorstwach opracowujących i dostarczających nowe rozwiązania technologiczne do zakładów przemysłu spożywczego, w firmach doradczych, laboratoriach handlowych czy instytutach badawczo-rozwojowych.

Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku Food science: technology and nutrition:

  • zakłady przetwórstwa spożywczego,
  • stanowiska inżynieryjno-technologiczne w firmach w branży spożywczej,
  • firmy doradcze,
  • laboratoria,
  • instytuty badawczo-rozwojowe,
  • firmy cateringowe i zajmujące się planowaniem diety,
  • placówki upowszechniające wiedzę o żywności i żywieniu,
  • firmy opracowujące i dostarczające nowe rozwiązania technologiczne do zakładów przemysłu spożywczego.

 

Zobacz inne kierunki Studia w języku obcym

Typ studiów
Województwo
SORTOWANIE:

MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU FOOD SCIENCE: TECHNOLOGY AND NUTRITION

Komentarze (0)

Popularne

studia

matura 2022

 

Teraz najważniejsze

matura 2023

zmiany na maturze 2023

wyniki matur 2022

rekrutacja na studia

studia

kierunki studiów

studia podyplomowe

 

Ciekawe

 


gdzie studiować

 

 

Nadchodzące wydarzenia