Terminy rekrutacji na studia Drzwi otwarte na uczelniach Terminy matury Terminy egzaminu ósmoklasisty
Mikrobiologia ogólna i żywności to przedmiot, który zapoznaje studentów Dietetyki z podstawowymi zagadnieniami z zakresu mikrobiologii ogólnej ze szczególnym uwzględnieniem treści związanych z mikrobiologią żywności. Dzięki temu pozyskują istotną wiedzę o bakteriach, wirusach, archeonach i grzybach, a także drobnoustrojach wywołujących choroby u człowieka.
Podczas zajęć studenci dowiadują się, że żywność jest doskonałym środowiskiem do życia mikroorganizmów. Zdobywają wiedzę i umiejętności dotyczące podstawowych technik badawczych z zakresu mikrobiologii klasycznej i technik molekularnych, a ponadto poznają zagrożenia wynikające z obecności w produktach spożywczych najważniejszych bakteryjnych, grzybowych i wirusowych patogenów.
Realizowane zajęcia dostarczają studentom wiedzy, umiejętności, ale również kompetencji społecznych, na czele ze zdolnością pracy zgodnie z zasadami bezpieczeństwa pracy w laboratorium mikrobiologicznym oraz zdolnością pracy w zespole.
idź do kierunku DIETETYKA STUDIA POZNAŃ