Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcja leków z żywnością to przedmiot, który ma zaznajomić studentów Dietetyki z podstawami farmakologii oraz umożliwić poznanie i zrozumienie mechanizmów działania leków w zakresie niezbędnym dietetykowi. Ma także umożliwić im komunikowanie w zakresie farmakoterapii i interakcji leków z żywnością z innymi fachowymi pracownikami służby zdrowia.
Podczas zajęć z przedmiotu Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcja leków z żywnością studenci omawiają między innymi takie zagadnienia jak: mechanizmy działania leków na ośrodkowy i obwodowy układ nerwowy, farmakoterapia chorób układu pokarmowego, witaminy, mikroelementy i makroelementy, farmakoterapia otyłości, interakcja leków z pożywieniem.
Dzięki realizowanym zajęciom studenci nabywają umiejętności w zakresie planowania i wdrażania odpowiedniego żywienia dla pacjentów z chorobami metabolicznymi, endokrynologicznymi, neurologicznymi, dermatologicznymi, nefrologicznymi, zakaźnymi, chorobami układu krążenia i pokarmowego, narządu wzroku i jamy ustnej.
idź do kierunku DIETETYKA STUDIA POZNAŃ