Analityka żywności - Poznań

Analityka żywności - Poznań

Analityka żywności - Poznań

Studia w Poznaniu na kierunku

analityka żywności

Odkryj kierunek analityka żywności w Poznaniu i sprawdź gdzie możesz studiować 

22.01.2024

Analityka żywności studia Poznań 2024| woj. wielkopolskie

Studia na kierunku analityka żywności to studia magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 2 lata (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (magistra inżyniera).

Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym.

 

Opis kierunku

Studia z zakresu analityki żywności to wyjątkowe nauk ścisłych z praktycznymi aspektami codziennego życia. Kierunek ten przygotowuje studentów do zgłębienia tajników kontroli jakości żywności. Program studiów skupia się na chemii analitycznej i technikach instrumentalnych, umożliwiając studentom prowadzenie zaawansowanych badań w dziedzinie produktów spożywczych. Przedmioty takie jak analityka chemiczna, mikrobiologia żywności i technologie produkcji żywności stanowią fundament programu, przygotowując studentów do wyzwań, które czekają na nich w branży.

 

Praca po studiach

Absolwenci kierunku analityka żywności znajdują zatrudnienie w przemyśle spożywczym na różnych poziomach, pełniąc rolę technologów produkcji żywności czy specjalistów w laboratoriach chemicznych i analitycznych. Ponadto, ich umiejętności sprawdzają się w dziale badań i rozwoju, gdzie opracowują procedury walidacyjne i dokonują kontroli jakości. Absolwenci znajdują również pracę w instytutach naukowych, kontynuując badania naukowe i analizy żywności. 

Jakie wymagania podczas rekrutacji na kierunek Analityka żywności w Poznaniu?

Osoby, które zastanawiają się nad wyborem kierunku analityka żywności aby przystąpić do procesu rekrutacji, muszą wykazać dyplom ukończenia studiów i złożyć komplet wymaganych dokumentów.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

Jak wyglądają studia na kierunku analityka żywności w Poznaniu?

Studia w Poznaniu na kierunku analityka żywności to studia, które umożliwiają studentom zdobycie wiedzy między innymi z zakresu przemysłu żywności oraz jego badań.
Program studiów dostarcza wiedzy z zakresu nauk biologicznych, przyrodniczych i chemicznych co pozwoli studentom na zdobycie wszechstronnego wykształcenia i szerokich możliwości zawodowych.
Studenci nauczą się rozpoznawania zjawisk zachodzących w procesach takich jak przetwarzania czy przechowywanie żywności, identyfikować składniki, które odpowiadają za właściwości funkcjonalne i cechy sensoryczne żywności, a także zdobędą umiejętności z obszaru zarządzania organizacją i pracą w laboratoriach i analizy oraz interpretacji schematów technologicznych.
 
 
Typ i tryb studiów
 
Studia na kierunku analityka żywności możemy podzielić na:
 
Typ:
  • studia II stopnia (magisterskie)
 Tryb:
  • studia stacjonarne

 

Zdobywana wiedza i umiejętności

Analityka żywności to studia skupiające się przede wszystkim na kształtowaniu umiejętności i przekazywaniu wiedzy z zakresu nauk biologicznych, technicznych i chemicznych. Program studiów dostarcza studentom wiedzy między innymi z zakresu biochemii, chemii żywności, analityki chemicznej, fizykochemicznych i sensorycznych właściwości żywności, biotechnologii żywności, czy metrologii.
Studenci zdobędą również wiedzę teoretyczną i praktyczne umiejętności oraz poznają nowoczesne techniki analityczne potrzebne w przyszłej pracy zawodowej.
Studia pozwolą studentom również zdobyć wiedzę dotyczącą sposobów projektowania i nadzorowania procesów produkcji w przemyśle spożywczym oraz poszerzyć wiedzę specjalistyczną o technologii żywności, jej przetwarzaniu oraz procesach produkcyjnych, które są stosowane  branży spożywczej, a także rozwinąć zdolności językowe, które zwiększą ich szanse na karierę międzynarodową.  

Ile trwają studia na kierunku analityka żywności w Poznaniu

Studia na kierunku analityka żywności trwają 2 lata (studia II stopnia).

 

Jaka praca po studiach na kierunku analityka żywności w Poznaniu

Uczelnie w Poznaniu kładą nacisk na rozwijanie umiejętności oraz zdobywaniu kompetencji potrzebnych do rozpoczęcia pracy w zawodzie po ukończeniu studiów.

Absolwenci studiów na kierunku analityka żywności posiadając szeroką wiedzę z obszaru techniki, biologii i chemii, mają wiele możliwości zawodowych, między innymi mogą rozpocząć pracę w jednostkach zajmujących się dystrybucją oraz wytwarzaniem żywności.

Specjaliści z zakresu analityki żywności mogą również znaleźć pracę w laboratoriach analitycznych nadzorujących jakość i bezpieczeństwo żywności i w miejscach, placówkach czy instytucjach, w których kontrola żywności jest niezbędna.

Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku analityka żywności:

  • jednostkach nadzorujących jakość i bezpieczeństwo żywności,
  • jednostkach dystrybuujących żywność,
  • zakładach wytwarzających żywność,
  • laboratoriach naukowo-badawczych.

Gdzie studiować na kierunku analityka żywności w Poznaniu?

Studia możesz podjąć na uczelni publicznej: Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.

Uczelnie na których można studiować kierunek analityka żywności w Poznaniu:

czytaj dalej uczelnie w Poznaniu

Co warto sprawdzić przed rekrutacją na kierunek Analityk żywności w Poznaniu?

Komentarze (0)