Studia na kierunku analityka żywności to studia magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 2 lata (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (magistra inżyniera).
Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym.
Studia z zakresu analityki żywności to wyjątkowe nauk ścisłych z praktycznymi aspektami codziennego życia. Kierunek ten przygotowuje studentów do zgłębienia tajników kontroli jakości żywności. Program studiów skupia się na chemii analitycznej i technikach instrumentalnych, umożliwiając studentom prowadzenie zaawansowanych badań w dziedzinie produktów spożywczych. Przedmioty takie jak analityka chemiczna, mikrobiologia żywności i technologie produkcji żywności stanowią fundament programu, przygotowując studentów do wyzwań, które czekają na nich w branży.
Praca po studiach
Absolwenci kierunku analityka żywności znajdują zatrudnienie w przemyśle spożywczym na różnych poziomach, pełniąc rolę technologów produkcji żywności czy specjalistów w laboratoriach chemicznych i analitycznych. Ponadto, ich umiejętności sprawdzają się w dziale badań i rozwoju, gdzie opracowują procedury walidacyjne i dokonują kontroli jakości. Absolwenci znajdują również pracę w instytutach naukowych, kontynuując badania naukowe i analizy żywności.
Osoby, które zastanawiają się nad wyborem kierunku analityka żywności aby przystąpić do procesu rekrutacji, muszą wykazać dyplom ukończenia studiów i złożyć komplet wymaganych dokumentów.
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
Studia na kierunku analityka żywności trwają 2 lata (studia II stopnia).
Uczelnie w Poznaniu kładą nacisk na rozwijanie umiejętności oraz zdobywaniu kompetencji potrzebnych do rozpoczęcia pracy w zawodzie po ukończeniu studiów.
Absolwenci studiów na kierunku analityka żywności posiadając szeroką wiedzę z obszaru techniki, biologii i chemii, mają wiele możliwości zawodowych, między innymi mogą rozpocząć pracę w jednostkach zajmujących się dystrybucją oraz wytwarzaniem żywności.
Specjaliści z zakresu analityki żywności mogą również znaleźć pracę w laboratoriach analitycznych nadzorujących jakość i bezpieczeństwo żywności i w miejscach, placówkach czy instytucjach, w których kontrola żywności jest niezbędna.
Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku analityka żywności:
Gdzie studiować na kierunku analityka żywności w Poznaniu?
Studia możesz podjąć na uczelni publicznej: Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.
Uczelnie na których można studiować kierunek analityka żywności w Poznaniu:
Uniwersystet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu (Wydział Chemii)
czytaj dalej uczelnie w Poznaniu
STUDIA W POZNANIU - ważne informacje
ANALITYKA ŻYWNOŚCI - ważne informacje
studia biologiczne i przyrodnicze w Poznaniu