Food technology and human nutrition to kierunek studiów oferowany przez szkoły wyższe w Krakowie. Studenci tego kierunku mogą zdobyć nie tylko wiedzę teoretyczną, ale i umiejętności praktyczne, np. poprzez zajęcia w formie ćwiczeń. Kierunki studiów w Krakowie takie jak Food technology and human nutrition prowadzone są w języku angielskim.
1. Typ i tryb studiów:
Studia na kierunku Food technology and human nutrition możemy podzielić na:
1. Typ
2. Tryb:
2. Zdobywana wiedza i umiejętności
Kierunki studiów takie jak Food technology and human nutrition umożliwiają studentom zdobycie wiedzy i umiejętności w zakresie m.in. projektowania eksperymentów, analizy danych, nutrigenomiki czy nowych trendów w przetwórstwie żywności. Program studiów zakłada również, że studenci zapoznają się z zagadnieniami dotyczącymi np. pakowania, przechowywania i transportu produktów spożywczych, globalnej polityki w żywieniu człowieka czy prawa żywnościowego.
Studenci tego kierunku mogą także np. zdobyć wiedzę z zakresu ensymologii przemysłowej, rozwoju produktów spożywczych, nowoczesnych technologii przetwórstwa produktów pochodzenia zwierzęcego czy owoców i warzyw. Mogą zdobyć zaawansowaną wiedzę oraz umiejętności z zakresu nauk technicznych, ekonomicznych i technologicznych, a także chemii żywności oraz żywienia człowieka.
Program studiów kierunku Food technology and human nutrition zakłada, że studenci zdobędą kompetencje w zakresie przetwórstwa, konserwacji i przechowywania żywności, a także projektowania produktów wysokiej jakości. Mogą też poznać zasady prawidłowego żywienia człowieka, marketingu oraz nauczyć się, jak organizować produkcję, pozyskiwać, magazynować i dystrybuować żywność.
Przykładowe przedmioty oferowane przez uczelnie w Krakowie na kierunku Food technology and human nutrition: modern technologies of animal products processing, analysis of bioactive compounds in cereal grain, selected topics in modern nutrition.