Gastronomia i żywienie w turystyce i rekreacji jest to ścieżka kształcenia odpowiadająca rosnącemu zainteresowaniu i popularności cateringów oraz diet pudełkowych. Studia te odnosząca się między innymi do żywienia, usług gastronomicznych, cateringów i układania planów żywieniowych.
Program studiów dostarcza wiedzy między innymi z zakresu popularyzacji nawyków i zwyczajów żywieniowych, obszaru dotyczącego efektywnego zarządzania przedsiębiorstwami gastronomicznymi i dietetycznymi oraz zasad prowadzenia cateringu dietetycznego. Studenci nauczą się również kontrolowania i zarządzania na wszystkich etapach produkcji i przetwarzania żywności uwzględniając zasady bezpieczeństwa oraz systemu jakości żywności, poznają techniki służące poprawie sprzedaży usług gastronomicznych, będą potrafili dokonać analizy rynku, a także dowiedzą się jak utrzymywać dobre relacje z klientem.
Absolwenci gastronomii i żywienia w turystyce i rekreacji po zakończeniu studiów mogą rozpocząć pracę na takich stanowiskach jak na przykład specjalista w palcówkach zbiorowego żywienia, kierownik działu w obiekcie gastronomicznym lub pracownik, który odpowiada za tworzenie menu skonstruowane zgodnie z zasadami prawidłowego odżywiania, specjalista do spraw zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności i żywienia człowieka czy menedżer lub specjalista do spraw marketingu oraz sprzedaży w restauracjach i innych obiektach gastronomicznych.