Propozycja kształcenia odnosząca się do dietetyki w chorobach nowotworowych to odpowiedź na zapotrzebowanie współczesnego rynku pracy, który poszukuje specjalistów w tym zakresie. Dietetycy zajmują się dobieraniem i konstruowaniem odpowiednich dla danej jednostki chorobowej diet, które mogą zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju choroby.
W siatce zajęć znajdziesz takie przedmioty jak: podstawy onkologii, dietoterapia skutków ubocznych leczenia onkologicznego, leczenie żywieniowe w oddziałach i poradniach onkologicznych. Studenci nauczą się, jak postępować z osobami borykającymi się z chorobą nowotworową i przechodzącymi intensywne procesy leczenia.
Absolwenci zatrudniani są w szpitalach onkologicznych, a także w multidyscyplinarnym zespole specjalistów, którzy biorą aktywny udział w procesie leczenia onkologicznego. Pracują także w poradniach onkologicznych oraz prowadzą dietoterapię indywidualną lub zatrudniani są w charakterze edukatora żywieniowego w ramach promocji zdrowego stylu życia.