Bioinżynieria produkcji żywności
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
POKAŻ
Studia na kierunku bioinżynieria produkcji żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).
Kierunki takie jak bioinżynieria produkcji żywności charakteryzują się interdyscyplinarnym programem kształcenia. Znalazły się w nim treści odnoszące się do zootechniki, żywienia człowieka czy technologii żywności. Studenci w trakcie nauki poznają zasady przetwórstwa żywności oraz uczą się, jak powinny wyglądać standardy jakości i bezpieczeństwa w procesie produkcji żywności.
Wymagania
W procesie rekrutacji na studia na kierunku bioinżynieria produkcji żywności najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: chemia, biologia, fizyka, geografia, matematyka, fizyka i astronomia, język obcy, język polski.
*Wymagania mogą się różnić w zależności od uczelni oraz trybu studiów (szczegółowe wymagania w dziale poniżej).
Praca po studiach
Rozbudowane kwalifikacje absolwentów tego kierunku pozwolą im na pracę zgodną z profilem wykształcenia w przemyśle rolno-spożywczym czy w gospodarstwach rolnych. Czekać na nich będą również instytucje, które zajmują się badaniem oraz kontrolą jakości czy certyfikacji żywności.
Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku bioinżynieria produkcji żywności:
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
Terminy rekrutacji
Czas trwania
Przedmioty maturalne
Limity
Progi
Program studiów i przedmioty
To kierunek interdyscyplinarny, który przygotuje Cię do pracy z zakresu produkcji i przetwarzania produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.
Zdobędziesz wiedzę o systemach kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności.Wszystko to zostanie oparte o dużą liczbę godzin laboratoryjnych, gdzie poznasz tajniki fizyki i chemii w tym zakresie.
W ramach studiów będziesz zajmować się technologią produkcji, przechowywaniem surowców i żywności, a także zdobędziesz wiedzę w zakresie nauk ekonomicznych, technicznych oraz podstaw prawnych i ochrony środowiska.
Kierunek bioinżynieria produkcji żywności można realizować tylko w trybie stacjonarnym. Zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku.
Studia na kierunku bioinżynieria produkcji żywności możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Program kształcenia na powyższych studiach będzie oscylował wokół nauk biologicznych, chemicznych i technicznych, dzięki czemu uzyskasz wszechstronne wykształcenie z tego obszaru tematycznego.
Studenci, którzy aplikują na kierunek bioinżynieria produkcji żywności będą mieli okazję ugruntować i rozwinąć swoją wiedzę z zakresu nauk biologicznych, ścisłych czy kwestii związanych z żywieniem człowieka. W siatce zajęć znajdzie się wiele przedmiotów związanych z tymi obszarami tematycznymi, między innymi:
W czasie studiów dowiesz się więcej na temat funkcjonowania rynku produktów spożywczych oraz produkcji żywności. Ponadto, poznasz regulacje prawa gospodarczego, które będziesz stosował w swojej przyszłej praktyce zawodowej.
Jako student kierunku bioinżynieria produkcji żywności zdobędziesz szereg cennych umiejętności praktycznych i kwalifikacji zawodowych.
Przede wszystkim, nauczysz się obsługi specjalistycznych maszyn produkcyjnych czy aparatury badawczej. Ponadto, dowiesz się w jaki sposób nadzorować proces produkcji żywności przy zachowaniu odpowiednich środków ostrożności i dbałości ekologicznej.
Studenci wykształcą także kompetencje z obszaru zarządzania i marketingu, co wykorzystają na stanowiskach kierowniczych lub zakładając własną działalność gospodarczą.
4. Gdzie studiować bioinżynierię produkcji żywności
Popularne uczelnie na których można studiować kierunek bioinżyniria produkcji żywności:
Studia na kierunku bioinżynieria produkcji żywności trwają 3,5 roku (studia I stopnia).
Studia pierwszego stopnia na kierunku bioinżynieria produkcji żywności będą trwały siedem semestrów i zakończą się uzyskaniem tytułu inżynieria. Natomiast, na studia drugiego stopnia będziesz musiał poświęcić półtora roku, czyli trzy semestry. Po tym czasie zdobędziesz tytuł magistra.
Miasta, które oferują studia na kierunku Bioinżynieria produkcji żywności
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia