Artykuł archiwalny
Kierunek może nie być dostępny w ofercie uczelni. Informację należy zweryfikować na stronie uczelni: Uniwersytet Śląski w Katowicach
Studia na specjalności biologia żywności i żywienia na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach to studia licencjackie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3 lata (studia I stopnia) lub 2 lata (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (licencjata lub magistra).
Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym (dziennym). Specyfika studiów zależy od wyboru specjalności / ścieżki kształcenia. Studia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej.
W programie studiów na specjalności biologia żywności i żywienia znajdziesz takie przedmioty jak np.:
Uniwersytet Śląski to uczelnia kształcąca od 1968 roku. Bogata oferta dydaktyczna zawiera w sobie różne dyscypliny, a w spisie kierunków kandydaci odnajdą Biologię żywności i żywienia, prowadzoną na studiach drugiego stopnia.
Założeniem kształcenia jest nabycie wielu umiejętności, w tym opisywania i wyjaśniania procesów oraz zjawisk zachodzących w organizmach zwierząt i człowieka, projektowania i prowadzenia eksperymentu badawczego, czy też opracowywania specjalistycznych dokumentacji i ekspertyz biologicznych.
W programie nauczania znajdziemy takie przedmioty jak: ekologiczne aspekty żywienia a zdrowie, układ pokarmowy zwierząt i człowieka, żywność specjalnego przeznaczenia i żywność funkcjonalna, fizjologia żywienia, metody analityczne w ocenie jakości żywności, mikrobiologia żywności, bioetyka, biochemia suplementów diety, nutrigenetyka i nutrigenomika, biofizyka i bioenergetyka żywienia i żywności. Zdobytą wiedzę i rozwinięte umiejętności absolwenci Biologii żywności i żywienia będą mogli wykorzystać w jednostkach naukowo-badawczych, laboratoriach, instytucjach opieki zdrowotnej, zakładach produkcyjnych, instytucjach związanych z hodowlą zwierząt, urzędach w sektorach związanych z żywieniem, produkcją żywności i jej kontrolą.
Studia to temat, którzy bardzo często wywołuje zagubienie. Który kierunek będzie najlepszy? Która uczelnia będzie odpowiadać wymaganiom? Takich pytań jest bardzo, bardzo wiele. Zatem: Jakie ma Uniwersytet Śląski w Katowicach opinie? Kinga, studentka Biologii żywności i żywienia mówi:
„Uniwersytet Śląski stawia na innowacyjne kształcenie. Na uczelni zdobywamy wiedzę nowoczesną, czyli taką, na której będziemy mogli oprzeć prace badawcze, poszukiwania, stawianie pytań w wybranym sektorze zawodowym.”
STUDIA W KATOWICACH - ważne informacje
Absolwent specjalności Biologia żywności i żywienia na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach może posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
Absolwent specjalności Biologia żywności i żywienia na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach może znaleźć zatrudnienie w:
Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Uniwersytet Śląski w Katowicach
# MUSISZ TO WIEDZIEĆ |
Jakie studia biologiczne i przyrodnicze wybrać
Studia biologiczne w Katowicach
Jakie są kierunki biologiczne i przyrodnicze w Katowicach
Studia na Wydziale Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Śląskiego