Technologia i organizacja gastronomii – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu rekrutacja 2024/2025
Studia na kierunku technologia i organizacja gastronomii na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).
Studia na kierunku technologia i organizacja gastronomii w UPWR WROCŁAW
Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym (dziennym).Studia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej.
Progi punktowe na kierunek technologia i organizacja gastronomii - Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Kandydaci na Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu ubiegający się o przyjęcie na studia stacjonarne 2023/2024 na kierunek technologia i organizacja gastronomii musieli uzyskać co najmniej 166 pkt., ponieważ tyle wynosił minimalny próg punktowy.
Technologia i organizacja gastronomii główne przedmioty:
towaroznawstwo
matematyka
biochemia
wyposażenie zakładów gastronomicznych
chemia żywności
technologia i bezpieczeństwo żywności
żywienie człowieka
dietetyka
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu to uczelnia o bogatych tradycjach edukacyjnych. Każdego roku przybywa nowe grono studentów, a także kierunków i specjalności. Przykładem jest Technologia i organizacja gastronomii, prowadzona na studiach pierwszego stopnia.
Nabywane umiejętności
Celem nauki jest wykształcenie specjalistów w zakresie usług gastronomicznych. Studenci poznają takie zagadnienia jak towaroznawstwo, technologia i bezpieczeństwo żywności, żywienie człowieka, czy dietetyka. Technologia i organizacja gastronomii na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu to pozyskanie wiedzy na temat produkcji, a także przetwarzania żywności, ze szczególnym uwzględnieniem metod i technik stosowanych w nowoczesnej gastronomii.
Studia zakładają zdobywanie wiedzy zarówno podczas zajęć na uczelni, jak również nabywanie praktycznego doświadczenia podczas staży u przedsiębiorców z branży hotelarskiej, restauracyjnej i cateringowej (sektor HoReCa). Co warto podkreślić, w trakcie studiów przeprowadzane są trzy bezpłatne szkolenia (baristerskie, barmańskie, somelierskie), które uzupełniają wiedzę o zagadnienia nierealizowane w programie nauczania i umożliwiają zdobycie certyfikatów potwierdzających przydatne umiejętności zawodowe. A co po studiach? Absolwenci Technologii i organizacji gastronomii na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu znajdą zatrudnienie w zakładach przemysłu spożywczego, zakładach żywienia zbiorowego, gastronomii, laboratoriach badań żywności, laboratoriach badań wody, stacjach sanitarno-epidemiologicznych, placówkach badawczych, instytucjach prowadzących żywienie zbiorowe oraz zajmujących się nadzorem nad prawidłowym żywieniem.
Opinie
Okres rekrutacji na studia to czas, w którym kandydaci zadają sobie wiele pytań. Która uczelnia zapewni najlepsze wykształcenie oraz dobry start w przyszłość? Jakie ma Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu opinie? Łukasz, student Technologii i organizacji gastronomii mówi:
„Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu przekonał mnie do siebie ciekawym, nowoczesnym pomysłem na studia. Nauka tutaj to nie tylko zajęcia, dzięki którym otrzymujesz wiadomości. To możliwości odbycia praktycznych kursów i pozyskania wartościowych certyfikatów. To dobry start.”
Gdzie studiować kierunek technologia i organizacja gastronomii na Uniwersytecie Przyrodnicznym
Studia na kierunku technologia i organizacja gastronomiiprowadzone są przez Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego zlokalizowany przy ul. Chełmońskiego 37 we Wrocławiu.
Wiedza, którą możesz zdobyć studiując Technologię i organizację gastronomii:
Absolwent kierunku Technologia i organizacja gastronomii na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu może posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
zjawisk i procesów zachodzących podczas pozyskiwania i przetwarzania różnych rodzajów żywności,
metod i technik stosowanych w przetwórstwie żywności i gastronomii,
chemicznych, biologicznych i instrumentalnych metod analizy żywności,
żywienia człowieka i dietetyki,
gospodarki wodno- ściekowej,
rozwiązań organizacyjnych i projektowych w dziedzinie technologii gastronomii i żywienia zbiorowego,
ekonomicznych i prawnych uwarunkowań różnych rodzajów działań związanych z produkcją i dystrybucją żywności,
obsługi sprzętu i aparatury stosowanych w produkcji żywności,
projektowania receptur potraw,
projektowania procesów technologicznych.
Praca, czyli gdzie będziesz mógł pracować po kierunku Technologia i organizacja gastronomii:
Absolwent kierunku Technologia i organizacja gastronomii na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu może znaleźć zatrudnienie w:
zakładach przemysłu spożywczego,
zakładach żywienia zbiorowego,
gastronomii,
laboratoriach badań żywności,
laboratoriach badań wody,
stacjach sanitarno-epidemiologicznych,
placówkach badawczych,
instytucjach prowadzących żywienie zbiorowe oraz zajmujących się nadzorem nad prawidłowym żywieniem.
Jakie przedmioty zdawać na maturze
STUDIA I STOPNIA
W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku technologia i organizacja gastronomii brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:
biologia, chemia, fizyka, język obcy nowożytny, język polski, matematyka
Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni:
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu