Zarządzanie jakością i analiza żywności

Zarządzanie jakością i analiza żywności

26.03.2024

Zarządzanie jakością i analiza żywności – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu rekrutacja 2024/2025

Studia na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu to studia inżynierskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) lub 1,5 roku (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera lub magistra inżyniera).

Studia na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności w UPWR WROCŁAW
Forma studiów stacjonarne
Poziom studiów studia I i II stopnia
Czas trwania 3,5 roku (studia I stopnia), 1,5 roku (studia II stopnia)
Ważne terminy Harmonogram rekrutacji >

Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym (dziennym). Studia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej.

Progi punktowe na kierunek zarządzanie jakością i analiza żywności - Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Kandydaci na Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu ubiegający się o przyjęcie na studia stacjonarne 2023/2024 na kierunek zarządzanie jakością i analiza żywności musieli uzyskać co najmniej 176 pkt., ponieważ tyle wynosił minimalny próg punktowy.

Sprawdź progi na Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Program studiów i przedmioty

Zarządzanie jakością i analiza żywności główne przedmioty:

  • chemia ogólna i nieorganiczna
  • chemia organiczna
  • ekonomia
  • fizyka
  • wprowadzenie do zarządzanie jakością
  • podstawy produkcji roślinnej
  • statystyka matematyczna
  • chemia żywności
  • analiza żywności
  • technologie materiałowe
  • zarys technologii surowców roślinnych

 

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu to edukacyjna wizytówka stolicy Dolnego Śląska. Pośród niemal trzydziestu kierunków kształcenia, kandydaci mogą wybrać, między innymi, Zarządzanie jakością i analizę żywności, prowadzone na studiach pierwszego i drugiego stopnia.
 

Nabywane umiejętności

Najważniejszym założeniem kształcenia jest pozyskanie wiedzy z obszaru kształtowania jakości surowców roślinnych i zwierzęcych dla przemysłu spożywczego oraz analizy produktów żywnościowych. Studenci poznają szereg zjawisk biologicznych i fizykochemicznych, które zachodzą podczas wytwarzania żywności, jak również zasady procesów jednostkowych w technologiach produkcji żywności. Uczą się dobierać i wykorzystywać różne techniki analizy żywności w ocenie właściwości i jakości surowców, produktów i materiałów pomocniczych stosowanych w przemyśle spożywczym, a także uczą się odpowiedzialności zawodowej i etycznej za jakość i bezpieczeństwo żywności.
W programie nauczania widnieją następujące przedmioty: chemia ogólna i nieorganiczna, chemia organiczna, statystyka matematyczna, chemia żywności, analiza żywności, technologie materiałowe, zarys technologii surowców roślinnych, zarys technologii surowców zwierzęcych, ocena jakości produktów spożywczych, normalizacja produktów spożywczych, analiza rynku żywnościowego, analiza sensoryczna żywności, ustawodawstwo żywnościowe. Zdobytą wiedzę i rozwinięte umiejętności, absolwenci Zarządzania jakością i analizy żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu będą mogli wykorzystać w stacjach sanitarno-epidemiologicznych, laboratoriach, zakładach przemysłu spożywczego, gastronomii, zakładach żywienia zbiorowego, jednostkach akredytujących.
 

Opinie

Przed podjęciem ostatecznej decyzji związanej z nauką, kandydaci na studia zadają sobie wiele pytań, porównują oferty kształcenia, sprawdzają programy nauczania. Aby pozbyć się wszelakich wątpliwości, należy zadać proste pytanie: Jakie ma Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu opinie? Wiktoria, studentka Zarządzania jakością i analizy żywności mówi:
„Decyzję o wyborze uczelni podjęłam, gdy popatrzyłam na program studiów. Ten, proponowany przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu wydał mi się, po prostu, najlepszy. Łatwa decyzja. Wybrałam najlepszą uczelnię.”
 
 

Gdzie studiować kierunek zarządzanie jakością i analiza żywności na Uniwersytecie Przyrodnicznym

Studia na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności prowadzone są przez Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego zlokalizowany przy ul. Chełmońskiego 37 we Wrocławiu.

Kontakt:

tel. 71 320 10 75

https://wbinoz.upwr.edu.pl/

 
STUDIA WE WROCŁAWIU - ważne informacje

Kierunki studiów we Wrocławiu

Studia we Wrocławiu

 

 

ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ I ANALIZA ŻYWNOŚCI - ważne informacje

Zarządzanie jakością i analiza żywności studia Wrocław

Zarządzanie jakością i analiza żywności studia

 

Wiedza, którą możesz zdobyć studiując Zarządzanie jakością i analizę żywności:

Absolwent kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu może posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
  • analizowania, modelowania i projektowania zjawisk podczas produkcji i przechowywania żywności,
  • analizowania modeli żywieniowych,
  • higieny produkcji i toksykologii żywności,
  • fizycznych i fizykochemicznych przemian surowców spożywczych,
  • rozwiązań technicznych i technologicznych stosowanych w przechowalnictwie i przetwórstwie surowców i żywności,
  • zasad planowania eksperymentów,
  • weryfikacji metod analitycznych i systemów zarządzania jakością,
  • potencjału aplikacyjnego mikroorganizmów w przetwórstwie żywnościowym,
  • oceny zgodności produktu spożywczego z przepisami prawnymi i specyfikacjami, 
  • przeprowadzania nowoczesnych analiz jakościowych i ilościowych, 
  • opracowywania dokumentacji systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności. 

 

Praca, czyli gdzie będziesz mógł pracować po kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności:

Absolwent kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu może znaleźć zatrudnienie w:
  • stacjach sanitarno-epidemiologicznych,
  • laboratoriach,
  • zakładach przemysłu spożywczego,
  • gastronomii,
  • zakładach żywienia zbiorowego,
  • jednostkach akredytujących.

 

 

Jakie przedmioty zdawać na maturze

STUDIA I STOPNIA

W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:

język polski, język obcy nowożytny, biologia, chemia, fizyka, matematyka

Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

Jakie wymagania na studia II stopnia

STUDIA II STOPNIA

Kwalifikacja odbywa się na podstawie listy rankingowej kandydatów sporządzonej na podstawie: średniej arytmetycznej wszystkich ocen ze studiów pierwszego stopnia, a w dalszej kolejności z oceny końcowej ze studiów pierwszego stopnia oraz ostatniej oceny z języka obcego.

Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Komentarze (0)