Artykuł archiwalny
Kierunek może nie być dostępny w ofercie uczelni. Informację należy zweryfikować na stronie uczelni: Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
Bezpieczeństwo to rzecz najważniejsza, z tym każdy się zgodzi. Zarządzanie to coraz popularniejsza dyscyplina, bez której powstaje zamęt i nieporządek. Jakość to coś, na co zwracamy coraz baczniejszą uwagę. Żywność to jeden z najważniejszych elementów naszego życia. Czy właśnie z połączenia wymienionych zagadnień powstaje najpopularniejszy kierunek kształcenia? Czy najpopularniejszy, to jeszcze zbyt prędko oceniać, ale na pewno szalenie ważny. Dla każdego z nas. Aby ułatwić zagłębianie się w kierunek, należy wyjaśnić, że obejmuje on nauki rolnicze, przyrodnicze, ekonomiczne, techniczne oraz medyczne. Znajdziemy go w Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie, gdyż jest tam prowadzony na studiach pierwszego stopnia.
Założeniem kształcenia jest pozyskanie wiedzy z obszaru chemii, matematyki, statystyki, fizyki i nauk pokrewnych, dzięki której będzie łatwiej zaznajomić się i zrozumieć obszar technologii przetwórstwa surowców spożywczych, analizy zagrożeń i ryzyka w żywności, jak i ich wpływu na zdrowie publiczne. Studenci zapoznają się z fizjologią trawienia i przemian składników pokarmowych, związkami chemicznymi obecnymi w żywności, a także metodami zabezpieczania i oceny jakości surowców i żywności. Ponadto, pozyskują wiedzę w zakresie otrzymywania i wykorzystania materiałów opakowaniowych i ich wpływu na jakość i bezpieczeństwo żywności. Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności w Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie to kierunek, który prowadzony jest wyłącznie w trybie stacjonarnym.
Efekty kształcenia na kierunku Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności w Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie dzielą się na wiedzę, umiejętności oraz kompetencje społeczne. Dlatego w toku nauki realizowane są przedmioty obejmujące różne dziedziny i zagadnienia. Jakie są to przedmioty? Na przykład: biochemia, toksykologia żywności, mikrobiologia żywności, higiena i bezpieczeństwo żywności, chemia żywności, globalizacja a bezpieczeństwo żywności, analiza instrumentalna żywności, podstawy żywienia człowieka, logistyka w łańcuchu żywnościowym, dystrybucja żywności, zagrożenia chemiczne i fizyczne w żywności, towaroznawstwo i znakowanie żywności. O pozyskanej wiedzy oraz nabytych umiejętnościach jeszcze sobie opowiemy, ale warto nakreślić czym mogą być tzw. kompetencje społeczne, zwłaszcza w obszarze omawianego przez nas kierunku? Otóż, kompetencje społeczne sprowadzają się do świadomości przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania różnorodności płci, poglądów i kultur, odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych, a także popularyzacji zdobytej wiedzy.
Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności wydaje się dość jasnym zagadnieniem i zapewne nietrudno zgadnąć, czym można zajmować się zawodowo będąc specjalistą w tej dziedzinie. Absolwenci omawianego przez nas kierunku mogą pracować w laboratoriach analizy żywności, organizacjach nadzoru przetwórstwa spożywczego, różnych działach przemysłu spożywczego, urzędach celnych, inspekcjach jakości handlowej i sanitarnej, jednostkach administracji rządowej i samorządowej oraz innych placówkach związanych z zarządzaniem i kontrolą jakości.
Szczeciński ZUT powstał w 2009 roku, z połączenia Akademii Rolniczej i Politechniki Szczecińskiej i kształci studentów w ramach dziesięciu wydziałów.
Ola, studentka Zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności mówi:
„ZUT to nowoczesna uczelnia, dlatego każdy student ma poczucie, że zdobywa wiedzę dopasowaną do oczekiwań współczesnej rzeczywistości i że rozwija ważne umiejętności, które na pewno wykorzysta w swoim życiu zawodowym.”
Absolwent kierunku Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności w Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie może posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
Absolwent kierunku Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności w Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie może znaleźć zatrudnienie w:
Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
# MUSISZ TO WIEDZIEĆ |
Jakie studia zarządzania i marketingu wybrać
Studia na kierunku Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności - wszystko co musisz wiedzieć
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny kierunki