Terminy rekrutacji na studia Drzwi otwarte na uczelniach Terminy matury Terminy egzaminu ósmoklasisty
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie to jedna z najchętniej wybieranych polskich uczelni przeżywa napływ kandydatów, a jak wiemy mają oni dużo pytań i nierzadko wątpliwości związanych z procesem naboru. Jak obliczyć swoje szanse na rekrutacyjny sukces? Jakie przedmioty maturalne mają znaczenie w rekrutacji na wybrany kierunek? Do kiedy należy zdecydować się na konkretną propozycję kształcenia?
Podobnych pytań jest znacznie więcej. Poznanie odpowiedzi nie tylko ułatwi poruszanie się po kwalifikacyjnej przestrzeni, ale także wprowadzi potrzebny spokój i pozwoli dokładnie przejść przez każdy etap postępowania.
Rekrutacja na studia nie powinna być procesem męczącym, skomplikowanym i stresogennym, ale jednak wiąże się z dużymi emocjami, pojawiającymi się jeszcze przed jej rozpoczęciem. Jeszcze zanim uczelnia oficjalnie otworzy swoje drzwi dla przyszłych studentów, przeczesują oni internetową przestrzeń poszukując informacji, które wprowadzą choć odrobinę pewności siebie.
Czego szukają? Jakich informacji potrzebują? Co oczywiste jednym z najczęściej wpisywanych haseł do wyszukiwarek jest SGGW rekrutacja na studia, ale nawet taka fraza może okazać się niewystarczająco wypełniona potrzebnymi wiadomościami. A zatem kandydaci poszukują dalej. SGGW przelicznik punktów, SGGW przedmioty maturalne oraz wiele innych kombinacji. Na każdą znamy odpowiedź.
Zanim przejdziemy do omówienia metody obliczania punktów kwalifikacyjnych należy zaznaczyć, że podstawą naboru na studia są przedmioty maturalne, choć od tej reguły występują dwa wyjątki. Są nimi kierunki Architektura oraz Architektura krajobrazu. Na czym te wyjątki polegają? Otóż kandydaci zobowiązani są do przystąpienia do organizowanego w uczelni egzaminu sprawdzającego uzdolnienia artystyczne, a zatem ich droga do otrzymania indeksu jest nieco dłuższa i bardziej wymagająca.
Z racji profilu uczelni do najczęściej wymaganych przedmiotów maturalnych należą: matematyka, biologia, chemia oraz fizyka. Jak wyglądają zasady obliczania wyniku kwalifikacji? Punkty SGGW (bo takim terminem będziemy się posługiwać) przyznaje się według następujących zasad:
Punkty SGGW = podstawa x 0,7
Punkty SGGW = rozszerzenie x 1,0
Punkty SGGW = wynik maturalny z języka obcego nowożytnego uzyskany na poziomie dwujęzycznym x 4/3 z zaokrągleniem do liczby całkowitej, przy czym wynik maksymalny nie może przekroczyć 100 – jeżeli jest wyższy otrzymuje wartość 100.
Wzory, na podstawie których można obliczyć rekrutacyjne szanse różnią się w zależności od wybranego kierunku. Mają one części składowe i czasem jest ich mniej, a czasem więcej. Wzory zawierają: przedmioty kwalifikacyjne główne (PKG), przedmioty kwalifikacyjne dodatkowe (PKD), wymagania dotyczące znajomości języka angielskiego (CRENG), egzamin wewnętrzny (EW) oraz nazwy zawodów, dla których uwzględniane są wyniki egzaminu zawodowego lub egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie (EZ). Uzyskany wynik oznaczony jest skrótem WK.
Zaznaczmy raz jeszcze, że wzory czasami posiadają więcej elementów, a czasem mniej – wszystko zależy od wybranego kierunku. Aby to wyjaśnić warto posłużyć się kilkoma przykładami.
Kandydaci na kierunek Bezpieczeństwo żywności stosują wzór:
WK = PKG x 0,5 + (PKD v EZ) x 0,5
Kandydaci na kierunek Budownictwo stosują wzór:
WK = PKG x 0,75 + (PKD v EZ) x 0,25
Kandydaci na kierunek Ogrodnictwo stosują wzór:
WK = PKG x 0,5 + (PKD v EZ) x 0,5
Kandydaci na kierunek Rolnictwo stosują wzór:
WK = PKG x 1
Wyraźnie widać, że każdy wzór wygląda inaczej i zawiera więcej lub mniej elementów. Aby obliczyć szansę swojej kwalifikacji należy zastosować konkretną, dedykowaną kierunkowi metodę.
Progi punktowe na studia to konkretne liczby, dzięki którym można sprawdzić, ile punktów zdobyła ostatnia osoba na liście przyjętych na studia. Co oczywiste, punkty różnią się w zależności od kierunku. Przeglądając statystyki z ubiegłorocznej rekrutacji możemy wyczytać, że minimalna punktacja dla kierunku Bezpieczeństwo żywności wyniosła 30,10, minimalna punktacja dla kierunku Ekonomia wyniosła 70, minimalna punktacja dla kierunku Rolnictwo wyniosła 21,70. To tylko kilka przykładów, bowiem oferta dydaktyczna Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego jest bardzo bogata.
Czym jest limit miejsc? Mówiąc najprościej, jest to liczba, która określa ile miejsc ogółem przygotowano na danym kierunku studiów. Każda propozycja kształcenia może zakładać inną liczbę nowych studentów.
Dla przykładu: na kierunku Architektura pierwszego stopnia w trybie stacjonarnym przygotowano 60 miejsc, na kierunku Bezpieczeństwo żywności pierwszego stopnia w trybie stacjonarnym 45 miejsc, na kierunku Budownictwo pierwszego stopnia w trybie stacjonarnym 160 miejsc, a na kierunek Informatyka i ekonometria pierwszego stopnia w trybie stacjonarnym 105 miejsc.
sprawdź SGGW limity miejsc
Olimpiady i konkursy to wydarzenia, w których warto uczestniczyć. Dzięki nim można poczuć ducha rywalizacji oraz sprawdzić posiadaną wiedzę. Ale za uczestnictwem stoi coś jeszcze. Otóż laureaci olimpiad przedmiotowych stopnia centralnego ubiegający się o przyjęcie na pierwszy rok studiów pierwszego stopnia lub jednolitych studiów magisterskich, uzyskują maksymalną punktację z przedmiotów występujących w kwalifikacji na dany kierunek studiów i będących przedmiotem olimpiady.
Natomiast laureaci olimpiad tematycznych oraz konkursów ogólnopolskich uzyskują maksymalną punktację z przedmiotów kwalifikacyjnych. Lista olimpiad i konkursów, które mają znaczenie oraz wpływ na proces rekrutacji jest długa. Znajdują się na niej między innymi: Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności, Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych, Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Budowlanych, Olimpiada Wiedzy Technicznej, konkurs „Jak zreformować gospodarstwo mojego ojca”, czy Konkurs Wiedzy o Ergonomii i Bezpieczeństwa Pracy w Rolnictwie.
Proces rekrutacji na studia złożony jest z kilku etapów. Dobrze wiemy, że najpierw należy zarejestrować się specjalnym serwisie internetowym, dokonać opłaty rekrutacyjnej, wprowadzić uzyskane wyniki lub wziąć udział w egzaminach wstępnych, jeśli wybrany przez nas kierunek tego wymaga.
Jednak po ogłoszeniu listy osób zakwalifikowanych do przyjęcia nasza aktywność się nie kończy. Otóż, każda osoba, która otrzymała informację o tym, że została zakwalifikowana musi wykonać jeszcze jeden krok, a mianowicie dostarczyć odpowiednie dokumenty, określone przez uczelnię.
Dlaczego etap dostarczania dokumentów jest niezwykle ważny i należy podejść do niego z najwyższą starannością? Jeśli nie dostarczymy dokumentów albo zrobimy to z opóźnieniem, zostaniemy wykreśleni z listy osób zakwalifikowanych na studia, a całe nasze poświęcenie jednym ruchem pójdzie na marne. O jakie dokumenty chodzi? Między innymi: wydrukowaną ankietę osobową oraz oryginał i kserokopię świadectwa dojrzałości.
Bardzo ważnym dokumentem jest zaświadczenie lekarza medycyny pracy. Takie zaświadczenie nie dotyczy kandydatów na wszystkie kierunki studiów, ale tych, którzy w ramach nauki mogą mieć kontakt z odczynnikami chemicznymi, bakteriami, pyłkami kwitnących roślin, rozcieraną i przesiewaną glebą czy czynnikami fizycznymi związanymi ze zmiennymi warunkami atmosferycznymi.
Taki dokumenty muszą przedstawić kandydaci na kierunki: Architektura, Architektura krajobrazu, Bezpieczeństwo żywności, Bioinżynieria zwierząt, Biologia, Biotechnologia, Budownictwo, Dietetyka, Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności, Food Science Technology and Nutrition, Forest Information Technology, Gastronomia i hotelarstwo, Gospodarka przestrzenna, Hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich, Inżynieria ekologiczna, Inżynieria i gospodarka wodna, Inżynieria systemów biotechnicznych, Inżynieria środowiska, Leśnictwo, Meblarstwo, Ochrona środowiska, Ogrodnictwo, Ogrodnictwo miejskie i arborystyka, Rolnictwo, Sustainable Horticulture, Technologia biomedyczna, Technologia drewna, Technologia żywności i żywienie człowieka, Technologie energii odnawialnej, Towaroznawstwo i marketing żywności, Turystyka i rekreacja, Weterynaria, Zarządzanie i inżynieria produkcji, Zootechnika, Żywienie człowieka i ocena żywności.