Food Technology and Human Nutrition

Food Technology and Human Nutrition

Artykuł archiwalny

Kierunek może nie być dostępny w ofercie uczelni. Informację należy zweryfikować na stronie uczelni: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Food Technology and Human Nutrition – Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie rekrutacja

Co wydaje się oczywiste, żywność jest kluczowym elementem naszej codzienności. Ponadto, przemysł spożywczy należy do najważniejszych gałęzi gospodarki. Połączenie tych aspektów prowadzi do wniosku, że technologia żywności jest dyscypliną niezwykle ważną, na dodatek wciąż poszukującą nowych wykształconych specjalistów. Kształcenie w tym zakresie oferuje Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie w ramach anglojęzycznego kierunku o nazwie Food Technology and Human Nutrition, którego założeniem jest pozyskanie wiedzy i umiejętności z obszaru przetwarzania, utrwalania i przechowywania żywności, a także z zakresu wielu innych elementów, które związane są z żywieniem człowieka.

Kształcenie na kierunku Food Technology and Human Nutrition na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie umożliwia pozyskanie szerokiej wiedzy, stanowiącej połączenie zagadnień z zakresu nauk technicznych, nauk technologicznych, nauk o żywieniu oraz nauk ekonomicznych. Studenci zaznajamiają się między innymi z najnowszymi trendami w przetwórstwie żywności, prawem żywnościowym, nowoczesną technologią przetwórstwa owoców i warzyw, nowoczesną technologią przetwórstwa produktów zwierzęcych, chemią żywności, czy zasadami prawidłowego żywienia.

 

Program studiów i przedmioty

Studia na kierunku Food Technology and Human Nutrition na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie oparte są na programie nauczania, w którym odnaleźć można między innymi takie przedmioty jak:

  • Design of experiments and data analysis,
  • New trends in food processing,
  • Nutrigenomics,
  • Packing,
  • Global politics in human nutrition,
  • Culture, art and tradition of the region,
  • Food law,
  • Modern Technologies Of Animal Products Processing,
  • Modern Aspect of Carbohydrate Chemistry & Technology,
  • Analysis of Bioactive Compounds in Cereal Grain

 

Nabywane umiejętności

Studenci Food Technology and Human Nutrition nabywają umiejętności między innymi w zakresie planowania i wykonywania analiz i doświadczeń, przeprowadzania analizy dotyczącej składu chemicznego, przeprowadzania analizy dotyczącej wartości odżywczej, sporządzania bilansu materiałowego i energetycznego wskazanego procesu produkcji żywności. Ponadto, uczą się jak zaprojektować nowy produkt żywnościowy, dobrać odpowiedni rodzaj opakowania, przeprowadzać ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia.

 

Praca po studiach

Co po studiach? Jak przedstawiają się perspektywy zawodowe? Absolwenci studiów na kierunku Food Technology and Human Nutrition na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie będą mogli znaleźć zatrudnienie między innymi w zakładach przetwórstwa spożywczego, jednostkach zajmujących się pozyskiwaniem, magazynowaniem i dystrybucją żywności, zakładach żywienia zbiorowego.

 

Opinie

Studia w Krakowie to bardzo szerokie zagadnienie, bowiem złożone z niezliczonej ilości ofert edukacyjnych. W stolicy Małopolski można studiować kierunki prowadzone zarówno w języku polskim, jak i języku angielskim. Przykładem jest kierunek Food Technology and Human Nutrition, oferowany przez omawianą uczelnię. Jakie ma Uniwersytet Rolniczy w Krakowie opinie? Ewelina, studentka Food Technology and Human Nutrition mówi:

„Uniwersytet Rolniczy daje szansę na pozyskanie takiego wykształcenia, dzięki któremu można podjąć pracę w dowolnym miejscu na świecie. Oczywiście, nauki jest sporo i trzeba włożyć w nią dużo wysiłku, ale może się to opłacić. Warto więc spróbować i studiować właśnie tutaj.”

 

 

Jednostka prowadząca

Studia na kierunku Food Technology and Human Nutrition prowadzone są przez Wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego zlokalizowany przy ul. Balickiej 122 w Krakowie.

Kontakt:

tel. 12 662 47 48

www.wtz.urk.edu.pl

 

Wiedza, którą zdobędziesz studiując Food Technology and Human Nutrition na Uniwersytecie Rolniczym:

Absolwent kierunku Food Technology and Human Nutrition na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie posiada wiedzę i umiejętności między innymi w zakresie:

  • procesów technologicznych stosowanych w produkcji, utrwalaniu i przechowywaniu żywności,
  • zasad produkcji roślinnej i zwierzęcej,
  • przemian zachodzących w surowcach i produktach żywnościowych podczas procesów technologicznych,
  • zasad zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności,
  • zasad projektowania procesów i wytwarzania produktów żywnościowych,
  • roli składników żywności w zachowaniu dobrego stanu zdrowia.

 

Praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku Food Technology and Human Nutrition:

Absolwent kierunku Food Technology and Human Nutrition na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie znajdzie zatrudnienie między innymi w:

  • zakładach przetwórstwa spożywczego,
  • jednostkach zajmujących się pozyskiwaniem, magazynowaniem i dystrybucją żywności,
  • zakładach żywienia zbiorowego.

Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Komentarze (0)