Technologia żywności i żywienie człowieka

Technologia żywności i żywienie człowieka

Technologia żywności i żywienie człowieka studia - kierunek studiów

Kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka kształci specjalistów w zakresie analizy żywności oraz zapewniania bezpieczeństwa jej produkcji. Wiedza z zakresu biochemii i mikrobiologii pozwala zrozumieć zasady racjonalnego żywienia człowieka oraz podstawy produkcji i przechowywania żywności.

W procesie rekrutacji na studia 2026/2027 na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: biologia, chemia, fizyka, fizyka i astronomia, matematyka, język obcy oraz język polski. Sprawdź wymagane przedmioty maturalne na uczelniach >

Absolwenci kierunku będą mogli znaleźć pracę w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, firmach zajmujących się dystrybucją żywności, a także w laboratoriach. Zobacz pełen opis kierunku >

Rozwiń Zwiń

Uczelnie

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

Gotowe

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania?

Na liście wyników wyszukiwania znajdują się wszystkie polskie uczelnie publiczne (państwowe) oraz promowane uczelnie niepubliczne (prywatne). Kolejność profili partnerów w wynikach wyszukiwania zależy od określonych czynników. Więcej informacji o pozycjonowaniu znajdziesz w Regulaminie dostępnym tutaj

Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka możesz podjąć na 13 uczelniach publicznych w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
Typ uczelni
Więcej filtrów
Poziom studiów
Forma studiów
Czas trwania

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

Uniwersytet Rzeszowski

Uniwersytet Rzeszowski

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I) (II) ,
forma: stacjonarne, niestacjonarne

Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich

Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich

Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I) (II) ,
forma: stacjonarne, niestacjonarne
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I) (II) ,
forma: stacjonarne, niestacjonarne
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I) (II) ,
forma: stacjonarne, niestacjonarne

Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I) (II) ,
forma: stacjonarne
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I) (II) ,
forma: stacjonarne, niestacjonarne
Uniwersytet Zielonogórski

Uniwersytet Zielonogórski

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (II) ,
forma: stacjonarne, niestacjonarne
Politechnika Łódzka

Politechnika Łódzka

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I) (II) ,
forma: stacjonarne

Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I) (II) ,
forma: stacjonarne, niestacjonarne
Politechnika Koszalińska

Politechnika Koszalińska

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I) (II) ,
forma: stacjonarne, niestacjonarne

Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Akademia Nauk Stosowanych w Łomży

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I) (II) ,
forma: stacjonarne, niestacjonarne

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I) (II) ,
forma: stacjonarne, niestacjonarne
Gotowe

Wyróżniony

Profil tego partnera wyświetla się wyżej w wynikach wyszukiwania, ponieważ partner wykupił dodatkową, płatną usługę w otouczelnie.pl polegającą na pozycjonowaniu partnera w wynikach wyszukiwania.

Popularne miasta

Często wybierane

Filtrowanie
Miasto

Technologia żywności i żywienie człowieka studia - opis kierunku

Studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka to studia inżynierskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia) lub od 1,5 do 2 lat (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera lub magistra lub magistra inżyniera).

Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka
Rok akademicki 2025/2026
Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
Poziom studiów studia I i II stopnia
Czas trwania od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia), od 1,5 do 2 lat (studia II stopnia)

Uczelnie

Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka możesz podjąć na 13 uczelniach publicznych w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym | technologia żywności i żywienie człowieka - uczelnie >

Specjalności

Współczesne studia technologii żywności i żywienia człowieka charakteryzują się tym, że bardzo często studenci tego kierunku otrzymują wybór specjalności i ścieżek kształcenia.

Najpopularniejsze specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka: bioinżynieria i bioprocesy, biotechnologia żywności, inżynieria i analiza żywności, inżynieria żywności, jakość i bezpieczeństwo żywności, surowce i produkty żywnościowe, technologia mięsa, technologia mleczarska, żywienie człowieka.

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka:

  • fizyka,
  • chemia,
  • biologia,
  • język obcy,
  • język polski,
  • matematyka,
  • fizyka i astronomia.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

Technologia żywności i żywienie człowieka - zasady rekrutacji

Dalsza część artykułu pod reklamą

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując technologię żywności i żywienie człowieka

Program studiów i przedmioty

Przykładowe przedmioty w programie studiów na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka: matematyka i statystyka, ekonomia, obliczenia chemiczne, fizyka oraz grafika inżynierska.

Czego nauczysz się w ramach studiów na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka? Studia kształcą w zakresu matematyki, biologii oraz fizyki. Dowiesz się jak funkcjonują organizmów żywych na różnych poziomach złożoności. Co więcej, nie będą Ci obce właściwości surowców, półproduktów i produktów roślinnych i zwierzęcych.

Będziesz w stanie przeprowadzić procesy stosowane w produkcji oraz przechowywaniu żywności. Ponadto, zdobędziesz wiedzę ekonomiczną oraz prawną, co pozwoli Ci na sprawne poruszanie się w świecie biznesu w zakresie produkcji żywności. Dotyczy to także urządzeń oraz maszyn stosowanych w tej branży. Jednym zdaniem – staniesz się specjalistą do spraw żywności!

 

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
  • matematyki, fizyki, statystyki, biochemii oraz ekologii,
  • mikrobiologii oraz przeprowadzania analizy żywności,
  • bezpieczeństwa produkcji żywności,
  • projektowania technologicznego oraz żywienia człowieka, rozumienia podstaw funkcjonowania układów pokarmowego i współtowarzyszących, rozumienia zasad racjonalnego żywienia człowieka,
  • języka obcego na poziomie biegłości B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy oraz posiada umiejętności posługiwania się specjalistycznym językiem angielskim z zakresu kierunku kształcenia.

Dalsza część artykułu pod reklamą

JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA?

 

1. Tryb i typ studiów

Studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka możemy podzielić na:

1. Poziom:

 

2. Forma:

 

Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.

Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.

Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.

 

2. Dla kogo ten kierunek

Żywienie człowieka to jeden z najczęściej poruszanych tematów w zakresie ochrony zdrowia, a procesy przetwarzania żywności to rynek, który nieustannie się rozwija, co oznacza wzrost zapotrzebowania na specjalistów w tej dziedzinie.

Właśnie Ty możesz być odpowiedzialny za jakość produktów spożywczych lub stać się ekspertem do spraw zagadnień prawnych żywności.

Jeżeli zatem chcesz przełożyć swoje zainteresowania o odżywianiu człowieka to Technologia żywności i żywienie człowieka może być świetnym kierunkiem dla Ciebie!

 

3. Gdzie studiować Technologię żywności i żywienie człowieka

Jakie uczelnie w Polsce oferują kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka:

 

Dalsza część artykułu pod reklamą

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Praca po studiach

Gdzie znajdziesz zatrudnienie jako absolwent Technologii żywności i żywienia człowieka? Po ukończeniu studiów będziesz mógł pracować w przedsiębiorstwach różnych branż przemysłu spożywczego, instytutach naukowych i badawczo-rozwojowych, laboratoriach i instytucjach kontrolnych.

Praca będzie czekać na Ciebie także w jednostkach zajmujących się dystrybucją żywności czy w firmach doradczych i audytujących. Jak widzisz możliwości jest dużo, więc nie powinieneś mieć problemu ze znalezieniem ciekawej pracy w zawodzie. Jeżeli zatem jesteś osobą sumienną i chciałbyś pracować w branży spożywczej to Technologia żywności i żywienie człowieka może być świetnym kierunkiem dla Ciebie!

 

Absolwent kierunku technologia żywności i żywienie człowieka znajdzie zatrudnienie w/jako:
  • pracownik w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego,
  • pracownik firmy zajmującej się dystrybucją żywności,
  • pracownik w laboratoriach,
  • pracownik w instytucjach kontrolnych,
  • pracownik firmy konsultingowej.

Dalsza część artykułu pod reklamą

Poziom i forma studiów

Dalsza część artykułu pod reklamą

Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Filtrowanie
Województwo
Miasto
Poziom studiów
Forma studiów

Studia I stopnia

Studia II stopnia

Dalsza część artykułu pod reklamą

Dalsza część artykułu pod reklamą

Zobacz inne kierunki żywienie i żywność - podyplomowe

Filtrowanie
Województwo
Poziom studiów

Dalsza część artykułu pod reklamą

Miasta, które oferują studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka

Dalsza część artykułu pod reklamą

Komentarze (0)