Technologia żywności i żywienie człowieka

Technologia żywności i żywienie człowieka

Technologia żywności i żywienie człowieka studia

Technologia żywności i żywienie człowieka studia - kierunek studiów

Żywienie człowieka to jeden z najczęściej poruszanych tematów w zakresie ochrony zdrowia, a procesy przetwarzania żywności to rynek, który nieustannie się rozwija, co oznacza wzrost zapotrzebowania na specjalistów w tej dziedzinie. Właśnie Ty możesz być odpowiedzialny za jakość produktów spożywczych lub stać się ekspertem do spraw zagadnień prawnych żywności. Jeżeli zatem chcesz przełożyć swoje zainteresowania o odżywianiu człowieka to Technologia żywności i żywienie człowieka może być świetnym kierunkiem dla Ciebie!

Czego nauczysz się w ramach studiów na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka? Studia kształcą w zakresu matematyki, biologii oraz fizyki. Dowiesz się jak funkcjonują organizmów żywych na różnych poziomach złożoności. Co więcej, nie będą Ci obce właściwości surowców, półproduktów i produktów roślinnych i zwierzęcych. Będziesz w stanie przeprowadzić procesy stosowane w produkcji oraz przechowywaniu żywności. Ponadto, zdobędziesz wiedzę ekonomiczną oraz prawną, co pozwoli Ci na sprawne poruszanie się w świecie biznesu w zakresie produkcji żywności. Dotyczy to także urządzeń oraz maszyn stosowanych w tej branży. Jednym zdaniem – staniesz się specjalistą do spraw żywności!

Gdzie znajdziesz zatrudnienie jako absolwent Technologii żywności i żywienia człowieka? Po ukończeniu studiów będziesz mógł pracować w przedsiębiorstwach różnych branż przemysłu spożywczego, instytutach naukowych i badawczo-rozwojowych, laboratoriach i instytucjach kontrolnych. Praca będzie czekać na Ciebie także w jednostkach zajmujących się dystrybucją żywności czy w firmach doradczych i audytujących. Jak widzisz możliwości jest dużo, więc nie powinieneś mieć problemu ze znalezieniem ciekawej pracy w zawodzie. Jeżeli zatem jesteś osobą sumienną i chciałbyś pracować w branży spożywczej to Technologia żywności i żywienie człowieka może być świetnym kierunkiem dla Ciebie!

 

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując technologię żywności i żywienie człowieka

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
  • matematyki, fizyki, statystyki, biochemii oraz ekologii,
  • mikrobiologii oraz przeprowadzania analizy żywności,
  • bezpieczeństwa produkcji żywności,
  • projektowania technologicznego oraz żywienia człowieka, rozumienia podstaw funkcjonowania układów pokarmowego i współtowarzyszących, rozumienia zasad racjonalnego żywienia człowieka,
  • języka obcego na poziomie biegłości B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy oraz posiada umiejętności posługiwania się specjalistycznym językiem angielskim z zakresu kierunku kształcenia.
 

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Absolwent kierunku technologia żywności i żywienie człowieka znajdzie zatrudnienie w/jako:
  • pracownik w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego,
  • pracownik firmy zajmującej się dystrybucją żywności,
  • pracownik w laboratoriach,
  • pracownik w instytucjach kontrolnych,
  • pracownik firmy konsultingowej.
 

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

Żeby dostać się na studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka, na większości uczelni przy rekrutacji brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne: biologia, chemia, język obcy, fizyka z astronomia, matematyka.

Popularne miasta, które oferują studia na kierunku TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA

Gdzie studiować i jakie wymagania na kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka

TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA - Szkoły wyższe, uczelnie i wymagania

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Kierunek technologia ŻywnoŚci i Żywienie czŁowieka prowadzony jest przez:

Wydział Technologii Żywności UR w Krakowie

Politechnika Łódzka

Kierunek technologia ŻywnoŚci i Żywienie czŁowieka prowadzony jest przez:

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ

Politechnika Opolska

Kierunek technologia ŻywnoŚci i Żywienie czŁowieka prowadzony jest przez:

Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki PO

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Kierunek technologia ŻywnoŚci i Żywienie czŁowieka prowadzony jest przez:

Wydział Nauki o Żywności UWM

Uniwersytet Zielonogórski

Kierunek technologia ŻywnoŚci i Żywienie czŁowieka prowadzony jest przez:

Wydział Zamiejscowy w Sulechowie

Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Sulechowie

Kierunek technologia ŻywnoŚci i Żywienie czŁowieka prowadzony jest przez:

Instytut Zarządzania i Inżynierii Rolnictwa PWSZ w Sulechowie

Politechnika Koszalińska

Kierunek technologia ŻywnoŚci i Żywienie czŁowieka prowadzony jest przez:

Wydział Mechaniczny

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Kierunek technologia ŻywnoŚci i Żywienie czŁowieka prowadzony jest przez:

Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii UP w Lublinie

Komentarze (0)