bezpieczeństwo i produkcja żywności studia - kierunek studiów


<  Kierunki studiów

Bezpieczeństwo i produkcja żywności studia - kierunek studiów

Ilość chętnych na kierunki związane z żywnością ciągle wzrasta. Powód jest prosty – dbałość o zdrowy tryb życia to obecnie temat jak najbardziej aktualny. Nie dziwi więc, że popularność tego rodzaju studiów jest tak duża. Jeżeli interesujesz się jakością produktów, ich sposobem kontroli, a w przyszłości sam chciałbyś mieć wpływ na ich inspekcję, to z pewnością warto wziąć ten kierunek pod uwagę podczas wyboru studiów.

W ramach tych studiów poznasz tajniki prawa żywnościowego oraz zasad racjonalnego żywienia. W jaki sposób można modyfikować skład żywności? Jakie są zasady transportu żywności? Tego wszystkiego dowiesz się studiując bezpieczeństwo i produkcję żywności.

Twoją mocna stroną powinny być nauki ścisłe, gdyż w programie przeważają przedmioty z dziedziny chemii, analityki i nauk technicznych. W ramach studiów będziesz mógł uczęszczać na takie przedmioty jak: dobór technologii stosowanych w produkcji żywności, ocena surowców naturalnych czy organizacja procesu produkcji żywności. Co więcej, powinieneś być również dokładny i sumienny– nic nie może umknąć Twojej uwadze!

Jeśli powyższy opis pasuje do Twoich umiejętności i charakteru to prawdopodobnie jesteś perfekcyjnym kandydatem na ten kierunek!


Wiedza, którą zdobędziesz, studiując bezpieczeństwo i produkcję żywności


Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • chemii żywności oraz nauk technicznych, technologicznych, żywieniowych i ekonomicznych,
  • pracy na stanowiskach inżynierskich w przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą, obrotem żywności oraz żywieniem człowieka,
  • technologie produkcji i przetwarzania żywności,
  • prawa żywnościowego,
  • zasad funkcjonowania rynku i marketingu produktów i usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka.


Praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności


Absolwent kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności znajdzie zatrudnienie w:

  • pracownik w organach urzędowej kontroli żywności oraz zakładach żywienia zbiorowego,
  • pracownik w laboratoriach kontroli jakości oraz certyfikacji produktów,
  • pracownik w jednostkach kontrolno-pomiarowych,
  • specjalista do spraw bezpieczeństwa i jakości,
  • pracownik w centrach zarządzania kryzysowego.


Bezpieczeństwo i produkcja żywności - jakie przedmioty zdawać na maturze?

Żeby dostać się na bezpieczeństwo i produkcję żywności, na większości uczelni przy rekrutacji brane są pod uwagę następujące przedmioty: biologia, chemia, filozofia, fizyka i astronomia, geografia, historia, historia sztuki, historia muzyki, informatyka, język polski, język obcy nowożytny, język łaciński i kultura antyczna, język mniejszości narodowych i mniejszości etnicznych, język regionalny, matematyka, wiedza o społeczeństwie, wiedza o tańcu.

 

 

 

autor Marta Matyja

 

Komentarze (0)


KARIERA


KIERUNKI STUDIÓW


STUDIA

studia biologicznestudia biologiczne

UCZELNIE