bezpieczeństwo żywności studia, kierunek studiów


<  Kierunki studiów

Bezpieczeństwo żywności studia - kierunek studiów

Zdrowy tryb życia oraz jakość żywności to obecnie temat pojawiający się na ustach milionów ludzi, nie tylko w Europie, ale i na świecie. Zastanawiałeś się kiedyś ile kontroli przechodzi produkt zanim trafi dla klientów? Kto czuwa nad ich bezpieczeństwem i przydatnością do konsumpcji? Tego wszystkiego i wiele więcej dowiesz się studiując bezpieczeństwo żywności!

Studiując ten kierunek nauczysz się zarządzać jakością produkcji oraz poznasz krajowe prawo żywnościowe, a także to obowiązujące na terenie Unii Europejskiej. W sferze wiedzy teoretycznej poznasz tajniki nauk ekonomicznych, technicznych i biologicznych. Przykładowymi przedmiotami mogą być: logistyka w łańcuchu żywnościowym, bezpieczeństwo żywności czy rolnictwo ekologiczne. Zapoznasz się także z zasadami ochrony środowiska oraz organizacji systemów ekologicznych. Ponadto czeka na Ciebie wiele godzin spędzonych w laboratorium, gdzie poznasz systemy zarządzania jakością i staniesz się prawdziwym specjalistą w tej dziedzinie!

Po studiach staniesz się ekspertem w dziedzinie jakości i bezpieczeństwa żywności, co otworzy Ci ścieżkę kariery we wszystkich sektorach przemysłu spożywczego, w administracji państwowej, służbach sanitarnych czy straży granicznej.

Chcesz zatem spróbować swoich sił w branży kontroli i bezpieczeństwa żywności? Jesteś dokładny i sumienny, a Twoją mocną stroną są nauki matematyczno-przyrodnicze? Jeśli tak to jest to kierunek dla Ciebie!


Wiedza, którą zdobędziesz, studiując bezpieczeństwo żywności


Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • chemii żywnoci oraz nauk technicznych, technologicznych, żywieniowych i ekonomicznych,
  • nadzoru sanitarnego i weterynaryjnego,
  • prawa żywnościowego Unii Europejskiej i RP,
  • wdrażania oraz nadzorowania systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności w przedsiębiorstwach,
  • języka obcego na poziomie biegłości B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy oraz umie posługiwa si jzykiem specjalistycznym z zakresu kierunku studiów.


Praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku bezpieczeństwo żywności


Absolwent kierunku bezpieczeństwo żywności znajdzie zatrudnienie w:

  • specjalista do spraw bezpieczeństwa i jakości,
  • pracownik w laboratoriach kontroli jakości oraz certyfikacji produktów,
  • pracownik jednostek kontrolno-pomiarowych,
  • pracownik instytucji kontroli żywności,
  • pracownik na stanowisku inżynierskim w przedsiębiorstwach.


Bezpieczeństwo żywności - jakie przedmioty zdawać na maturze?

Żeby dostać się na bezpieczeństwo żywności, na większości uczelni przy rekrutacji brane są pod uwagę następujące przedmioty: biologia, chemia, matematyka.


Gdzie studiować bezpieczeństwo żywności?

BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI - uczelnie

 

 

 

autor Marta Matyja

 

Komentarze (0)


KARIERA


KIERUNKI STUDIÓW


STUDIA

studia biologicznestudia biologiczne

UCZELNIE