Technologia żywności i żywienia człowieka

Technologia żywności i żywienia człowieka

Technologia żywności i żywienia człowieka - kierunek studiów

Świadomość bardzo często bywa podstawą i motorem napędowym postępu – im więcej wiemy o mechanizmach rządzących poszczególnymi dziedzinami naszego życia, tym dalej chcemy przesuwać granice ich poznawania. Ten mechanizm dotyczy dziś szczególnie kwestii związanych z produkcją żywności i sposobami odżywiania się, które testujemy, oceniamy i wprowadzamy w życie, kierowani różnymi motywacjami – troską o środowisko naturalne, zwrotem w kierunku własnego zdrowia i samopoczucia, zmianą stylu życia na bliższy naturze. Nie od dziś wiadomo, że to właśnie konsumenci wyznaczają kierunek zmian w branży, której są odbiorcami. Ich potrzeby, oczekiwania i style życia determinują kształt działań producentów. Z dokładnie takim mechanizmem mamy do czynienia w dziedzinie współczesnej technologii żywności i żywienia człowieka. Specjaliści związani z przemysłem spożywczym, by liczyć się wśród konkurencji, muszą przestrzegać tych zasad, które są istotne dla ich przyszłych klientów, skłonnych, by wybrać te a nie inne produkty z szerokiej oferty dostępnej na rynku. Idee ekologii, naturalności, zdrowia i wysokiej jakości produktów muszą więc towarzyszyć im na każdym etapie działalności. Technolog żywności dziś to profesjonalista w swojej dziedzinie, pozostający jednak blisko potrzeb współczesnego człowieka, świadomy kierunku, w którym zmierza świat na płaszczyźnie społecznej, ekonomicznej i gospodarczej.

Jeśli interesuje Cię wpływ żywienia na kondycję człowieka i społeczeństwa i chciałbyś wspierać rozwój tej dziedziny poprzez udział w projektowaniu i wprowadzaniu w życie najnowszych rozwiązań technologicznych, jesteś ścisłym umysłem i bez problemu odnajdujesz się w zagadnieniach matematyki, biologii, chemii i fizyki, z chęcią poszerzyłbyś też wiedzę z zakresu każdej z nich, myślisz analitycznie i kreatywnie – potrafisz wyobrazić sobie krok po kroku etapy realizacji projektu, ale podążanie ścieżkami niestandardowych, interdyscyplinarnych pomysłów również nie jest Ci obce, studia na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka mogą okazać się tym, czego dla siebie szukasz.

Jaką wiedzę zdobędziesz w toku studiów i jakimi umiejętnościami będziesz mógł pochwalić się jako absolwent tego kierunku? Fundamentem Twojego wykształcenia, na którym zbudujesz przyszłe kompetencje technologa żywności, będą cztery dziedziny nauki: matematyka, chemia z biochemią, fizyka i informatyka. Wiedzę z każdej z nich przyswoisz na poziomie akademickim a w następnej kolejności przełożysz na kompetencje związane z nieco bardziej szczegółowymi zagadnieniami. Dowiesz się w jaki sposób prowadzić działalność związaną z przetwarzaniem, utrwalaniem i przechowywaniem żywności, pozostając w zgodzie z przepisami regulującymi ochronę środowiska naturalnego w Polsce i na świecie. Nauczysz się oceniać jakość żywności, organizować i nadzorować proces produkcyjny oraz dbać o ekonomikę i marketing przedsiębiorstwa związanego z branżą spożywczą. Poza kompetencjami menadżersko-kierowniczymi, zostaniesz wyposażony w wiedzę, która pozwoli Ci na znakomite rozeznanie w produktach przemysłu spożywczego: poznasz właściwości i proces powstawania produktów pszczelarskich, słodyczy, napojów, olejów jadalnych czy alkoholi i przekąsek. Dowiesz się, jak wygląda praca w laboratorium analitycznym, przyjrzysz się najnowszym trendom branży spożywczej dzięki zajęciom przybliżającym studentom temat żywności minimalnie przetworzonej, ziół i żywności naturalnej oraz podstawy dietetyki. Poznasz katalog dodatków i przeciwutleniaczy stosowanych w przemyśle spożywczym, oswoisz zasady prowadzenia efektywnej logistyki i dystrybucji oraz sposoby przechowywania żywności, z uwzględnieniem zamrażalnictwa oraz właściwego przewożenia produktów.

Jakie perspektywy zawodowe otworzą się przed Tobą, kiedy ukończysz studia na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka? Przemysł spożywczy oferuje przyszłym absolwentom wiele dróg rozwoju a ich wybór zależy w dużej mierze od indywidualnych predyspozycji i zainteresowań młodych osób wkraczających na rynek pracy. Z powodzeniem odnajdziesz się w roli członka zespołów związanych z działalnością laboratoriów naukowo-badawczych – ten model pracy poznasz bowiem już w trakcie studiów. Będziesz mógł zdecydować się na karierę doradcy w zakresie technologii i produkcji żywności, kontrolera jakości oraz osoby odpowiedzialnej za dowolny etap procesu produkcyjnego związanego z produktem spożywczym na poziomie menadżerskim i kierowniczym. Absolwenci, którzy kończą studia na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka, bardzo często decydują się również na pracę w handlu wewnętrznym i zagranicznym, logistyce i dystrybucji żywności oraz zakładach różnych branż przemysłu spożywczego.

 

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując technologię żywności i żywienia człowieka?

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • podstaw matematyki, chemii z biochemią, biologii, fizyki i informatyki
  • przetwarzania, utrwalania i przechowywania żywności w zgodzie z przepisami regulującymi ochronę środowiska naturalnego w Polsce i na świecie
  • specjalistycznej oceny jakości produktów spożywczych
  • organizacji i nadzoru procesu produkcyjnego w przedsiębiorstwach związanych z produkcją żywności na każdym jego etapie
  • podstaw ekonomii
  • narzędzi nowoczesnego marketingu
  • charakterystyki i sposobów powstawania różnorodnych produktów przemysłu spożywczego: miodów, słodyczy, napojów, olejów jadalnych czy alkoholi i przekąsek
  • specyfiki pracy w laboratorium analitycznym
  • najnowszych trendów obowiązujących w branży spożywczej takich jak: żywność minimalnie przetworzona zioła i żywność naturalna, dietetyki
  • dodatków i przeciwutleniaczy stosowanych w przemyśle spożywczym
  • logistyki i dystrybucji
  • przechowywania żywności, z uwzględnieniem zamrażalnictwa oraz właściwego przewożenia produktów

 

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku technologia żywności i żywienia człowieka?

Absolwent kierunku technologia żywności i żywienia człowieka znajdzie zatrudnienie w/jako:

  • zespołach naukowo-badawczych związanych z działalnością laboratoriów analitycznych
  • doradcy w zakresie technologii i produkcji żywności
  • kontroler jakości
  • osoba odpowiedzialnej za dowolny etap procesu produkcyjnego związanego z produktem spożywczym – na poziomie menadżerskim i kierowniczym
  • handlu wewnętrznym i zagranicznym
  • logistyce i dystrybucji
  • zakładach różnych branż przemysłu spożywczego

 

Jakie przdmioty zdawać na maturze?

Przy rekrutacji na technologię żywności i żywienia człowieka na większości uczelni brane są pod uwagę następujące przedmioty: język polski, język obcy nowożytny, jeden przedmiot do wyboru spośród: biologia, chemia, fizyka z astronomią, matematyka.

Popularne miasta, które oferują studia na kierunku TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA CZŁOWIEKA

Gdzie studiować i jakie wymagania na kierunek Technologia żywności i żywienia człowieka

TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA CZŁOWIEKA - Szkoły wyższe, uczelnie i wymagania

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Kierunek technologia ŻywnoŚci i Żywienia czŁowieka prowadzony jest przez:

Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu UP w Poznaniu

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Kierunek technologia ŻywnoŚci i Żywienia czŁowieka prowadzony jest przez:

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Kierunek technologia ŻywnoŚci i Żywienia czŁowieka prowadzony jest przez:

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa

Uniwersytet Rzeszowski

Kierunek technologia ŻywnoŚci i Żywienia czŁowieka prowadzony jest przez:

Wydział Biologiczno-Rolniczy UR

Popularne artykuły dla kierunku TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA CZŁOWIEKA w dziale uczelnia

Zobacz inne kierunki Chemiczne

Komentarze (0)