Studia na kierunku dietetyka i poradnictwo żywieniowe to studia podyplomowe, których program kształcenia trwa 1 rok. Studia możesz podjąć w formie niestacjonarnej.
Dietetyka i poradnictwo żywieniowe to studia podyplomowe w Trójmieście, których celem jest zapoznanie słuchaczy z aktualną wiedzą z zakresu dietetyki oraz świadczenia usług poradnictwa żywieniowego.
Studia koncentrują się na tematyce biochemii i fizjologii żywienia, wartościach odżywczych żywności oraz oceny żywienia i żywienia człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego.
Studia w Trójmieście na kierunku dietetyka i poradnictwo żywieniowe przeznaczone są dla absolwentów uczelni wyższych po takich kierunkach, jak np. żywienie człowieka, technologia żywności, nauki medyczne, pielęgniarstwo, biologia, psychologia czy biotechnologia.
Kształcenie wpisuje się także w zainteresowania absolwentów weterynarii, wychowania fizycznego, rehabilitacji czy zdrowia publicznego.
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
szczegółowe wymagania na uczelniach
Studia na kierunku dietetyka i poradnictwo żywieniowe obejmują 189 godziny dydaktyczne, które realizowane są w trakcie 10 zjazdów weekendowych. W programie kształcenia uwzględniono moduły tematyczne w zakresie anatomii, fizjologii i genetyki człowieka, nauk o żywieniu, towaroznawstwa i technologii żywności czy klinicznego zarysu chorób i dietoterapii.
Zajęcia prowadzi kadra doświadczonych praktyków zawodowych i cenionych nauczycieli akademickich, którzy przekazują aktualną wiedzę w obszarze dietetyki oraz poradnictwa żywieniowego.
Studia na kierunku dietetyka i poradnictwo żywieniowe, możemy podzielić na:
1. Typ
2. Tryb:
Absolwenci studiów na kierunku dietetyka i poradnictwo żywieniowe mają aktualną wiedzę oraz kompetencje praktyczne w zakresie poradnictwa żywieniowego. Znają zasady bilansowania diety u osób w różnym wieku, stanie fizjologicznym czy o różnej aktywności fizycznej.
Potrafią oceniać sposób żywienia oraz stan odżywiania, a także ich wpływu na zachowanie człowieka. Planują żywienie także w przebiegu chorób dietozależnych – w żywieniu indywidualnym oraz zbiorowym.
Wiedzą, jak wykorzystywać działania profilaktyczne, które promują prawidłowe odżywianie oraz aktywność fizyczną, aby zapobiegać chorobom dietozależnym.
Studia na kierunku dietetyka i poradnictwo żywieniowe, trwają 1 rok (studia podyplomowe).
Po ukończeniu studiów na kierunku dietetyka i poradnictwo żywieniowe, absolwenci zyskują kompleksowe przygotowanie do pracy w poradnictwie żywieniowym i dietetycznym, oceniania żywności, poziomu spożycia oraz sposobu żywienia oraz planowania żywienia na poziomie indywidualnym czy zbiorowym.
Odnajdą się we wszelkiego rodzaju cateringach żywności czy w roli dietetyków w poradniach, placówkach konsumenckich oraz klubach sportowych. Mogą też założyć swoją działalność gospodarczą, prowadząc własny gabinet dietetyczny lub działania w gabinetach lekarskich o różnej specjalności, gabinetach dietetycznych czy odnowy biologicznej.
Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku dietetyka i poradnictwo żywieniowe
Studia na kierunku dietetyka i poradnictwo żywieniowe dają absolwentom dużo możliwości rozwoju własnej ścieżki zawodowej. Wiele osób po ukończeniu tego kierunku odnajduje się m.in. w cateringach dietetycznych, gdzie układanie jadłospisów jest rolą dietetyka. Absolwent podejmie także pracę w restauracji, tworząc jadłospisy dla klientów będących na diecie bezglutenowej lub wegańskiej.