• TOWAROZNAWSTWO REKRUTACJA

      Uczelnie Łódź - kieurnek Towaroznawstwo
      Studiując towaroznawstwo można zdobyć wiedzę i umiejętności w zakresie oceny jakości produktów bezpośrednio wpływających na nasze zdrowie, takich jak: żywność, tekstylia i odzież, produkty farmaceutyczne i chemiczne oraz wyroby medyczne i higieniczne. Studia oferują przygotowanie do kształtowania jakości towarów i ich marki poprzez umiejętność doboru i oceny odpowiednich parametrów świadczących o przeznaczeniu danego produktu, zarówno w aspektach technologicznym, ekologicznym, ekonomicznym, jak i bezpieczeństwa. Studenci zdobywają wiedzę na temat procedur certyfikacji, atestacji oraz znakowania produktów, a także procedur związanych z kontrolą jakości, jak i regulacjami w zakresie ochrony konsumenta i konkurencji. Nabywają kompetencje niezbędne do pełnienia funkcji kierowniczych i kontrolnych w różnych organizacjach i instytucjach gospodarczych.
      Specjalności: 
      • Projektowanie i rozwój produktu
      • Towaroznawstwo żywności
      • Innowacyjne produkty tekstylne
      • Współczesne produkty chemiczne i farmaceutyczne
      • Innowacyjne produkty biomedyczne
      Absolwent:
      Osoby, które ukończyły towaroznawstwo mogą być zatrudnione w małych, średnich i dużych przedsiębiorstwach przemysłowych na stanowiskach związanych z produkcją produktów żywnościowych i zarządzaniem jakością. Absolwenci znajdą także pracę w laboratoriach analitycznych i kontroli jakości oraz certyfikacji produktów spożywczych, jednostkach kontrolno-pomiarowych, ośrodkach badawczo-rozwojowych oraz jednostkach doradczych i projektowych, organach nadzoru urzędowego. Mogą pracować jako menadżerowie w przedsiębiorstwach produkcyjnych, usługowych i handlowych. Są specjalistami w jednostkach i laboratoriach akredytacyjnych i atestacyjnych oraz specjalistami ds. systemu zarządzania jakością. Pracują jako rzeczoznawcy, audytorzy instytucji certyfikujących, specjaliści ds. polityki produktowej, specjaliści ds. eksportu, marketingu i badań rynkowych, zaopatrzenia, innowacji. Znajdą zatrudnienie w zakładach produkcyjnych przemysłu chemicznego, w szczególności w działach kontroli jakości, marketingu, badań rynkowych, logistyki, badań i rozwoju produktów.

      Specjalność: Projektowanie i rozwój produktu

      Absolwent kierunku Towaroznawstwo specjalność „Projektowanie i rozwój produktu” posiada umiejętność kreowania produktu we wszystkich etapach jego cyklu życia. Potrafi zaprojektować produkt, nie tylko w sensie estetycznym, ale również świadomie ocenić jego walory funkcjonalne i jakościowe, uwzględniając potrzeby rynkowe. Absolwent tej specjalności tworzy nowe rozwiązania rynkowe, które przyczyniają się do poprawy jakości życia społeczeństwa i spełniają oczekiwania konsumentów. Specjalność Projektowania i Rozwój Produktu  daje szeroki punkt widzenia na produkt, łącząc podejście rynkowe z wiedzą z obszaru projektowania i wzornictwa. Specjalność Projektowania i Rozwój Produktu  daje szeroki punkt widzenia na produkt, łącząc podejście rynkowe z wiedzą z obszaru projektowania i wzornictwa. Program specjalności obejmuje przedmioty, które pozwolą odnaleźć się na rynku pracy. Zapotrzebowanie na tego typu specjalistów jest ogromne, ponieważ rynek potrzebuje wprowadzania ciągłych zmian i innowacyjnych rozwiązań. Przedmioty takie jak
      • Ocena cyklu życia produktu,
      • Design Thinking,
      • Projektowanie produktu,
      • Prototypowanie,
      • Komercjalizacja,
      • Marketing i badania rynku
      to pakiet wiedzy i umiejętności, który gwarantuje sukces rynkowy zarówno dla absolwenta jak i dla pracodawcy.
      Specjalność: Towaroznawstwo żywności
      Absolwent studiów inżynierskich na kierunku Towaroznawstwo –specjalność Towaroznawstwo żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej posiada interdyscyplinarne wykształcenie, łączące wiedzę z przedmiotów podstawowych, tj. chemii, matematyki i fizyki z wiedzą z nauk technicznych, biologicznych, technologicznych, żywieniowych i ekonomicznych. Absolwent kierunku Towaroznawstwo jest przygotowany w zakresie oceny jakości produktów spożywczych z wykorzystaniem metod laboratoryjnych, nadzorowania systemów zarządzania jakością i zna zagadnienia w zakresie przetwarzania, utrwalania i przechowywania surowców i produktów spożywczych co pozwoli mu na przeprowadzanie analizy cyklu trwania produktu oraz oceny oddziaływania produktu i procesu technologicznego na środowisko. Może brać udział w projektowaniu, opracowywaniu i wdrażaniu założeń zintegrowanej polityki produktowej. Dzięki szerokiej wiedzy i posiadanym certyfikatom Absolwenci kierunku Towaroznawstwo żywności znajdą zatrudnienie w małych, średnich i dużych przedsiębiorstw przemysłowych na stanowiskach związanych z produkcją produktów żywnościowych i zarządzaniem jakością, w laboratoriach analitycznych i kontroli jakości oraz certyfikacji produktów spożywczych, jednostkach kontrolno-pomiarowych, ośrodkach badawczo-rozwojowych oraz jednostkach doradczych i projektowych, organach nadzoru urzędowego.
      Specjalność: Innowacyjne produkty tekstylne
      Absolwenci kierunku Towaroznawstwo, specjalność „Innowacyjne produkty tekstylne” posiadają umiejętności kreowania i wprowadzania na rynek nowych produktów oraz umiejętność identyfikacji, oceny i klasyfikacji innowacyjnych wyrobów , w szczególności tych związanych z tekstyliami. Są bardzo dobrze przygotowani do kształtowania jakości produktów i ich marki poprzez umiejętność doboru i oceny odpowiednich parametrów, które świadczą o przeznaczeniu danego towaru zarówno w aspektach technologicznym, ekologicznym, ekonomicznym jak i bezpieczeństwa.
      Zapoznani zostali również z procedurami certyfikacji, atestacji oraz znakowania produktów tekstylnych a także procedurami związanymi z kontrolą jakości jak i regulacjami w zakresie ochrony konsumenta i konkurencji. Absolwent posiada również dogłębną wiedzę w zakresie badania towarów na zgodność z wymaganiami norm krajowych i międzynarodowych. Celem studiów jest przygotowanie ekspertów i menedżerów, którzy będą posiadali umiejętność ingerencji w różnego rodzaju typy relacji pomiędzy produktem a konsumentem, producentem i handlowcem.  Absolwent jest przygotowany do pracy w różnych segmentach gospodarki narodowej a szczególności:
      • w przemyśle tekstylnym,
      • materiałów budowlanych,
      • transportowym,
      • rolnictwie i innych.
      Ponadto interdyscyplinarna wiedza zdobyta podczas nauki pozwala na samodzielne prowadzenie firmy. Posiadane umiejętności pozwalają także na podjęcie pracy w sektorze publicznym np. urzędach kontroli i administracji państwowej, urzędach administracji samorządowej , agendach pozarządowych i służbach celnych. Wszechstronna wiedza pozwala także na rozwój zawodowy w jednostkach badawczo – rozwojowych.
      Stanowiska pracy odpowiednie dla naszych absolwentów:
      • menadżerowie w przedsiębiorstwach produkcyjnych, usługowych i handlowych
      • specjaliści w jednostkach i laboratoriach akredytacyjnych i atestacyjnych
      • specjaliści ds. systemu zarządzania jakością
      • rzeczoznawcy
      • audytorzy instytucji certyfikujących
      • specjaliści ds. polityki produktowej
      • specjalista ds. eksportu
      • specjalista ds. marketingu i badań rynkowych
      • specjalista ds. zaopatrzenia
      • specjalista ds. Innowacji
      Specjalność: Współczesne produkty chemiczne i farmaceutyczne
      1. Ogólna charakterystyka
      Studia na kierunku Towaroznawstwo umożliwią zdobycie wiedzy z zakresu nauk ekonomicznych, prawniczych oraz ścisłych. Program kształcenia obejmuje przedmioty podstawowe tj.: matematyka, chemia, fizyka itp., oraz przedmioty kierunkowe np. : makro- i mikroekonomia, towaroznawstwo, zarządzanie i marketing, itp. W trakcie procesu kształcenia szczególny nacisk kładziony jest na opanowanie przez studentów praktycznych umiejętności z zakresu: technologii produkcji oraz projektowania, zarządzania i oceny jakości surowców oraz produktów przemysłowych, prowadzenia badań towarów na zgodność z wymaganiami norm krajowych i międzynarodowych, wdrażania międzynarodowych systemów zarządzania jakością, doradztwa z zakresu obrotu towarami, wykonywania ekspertyz towaroznawczych.
      2. Specjalizacja
      Oferowana w ramach tego kierunku specjalność pt. „Towaroznawstwo produktów przemysłu chemicznego” umożliwia studentom szczególne ukierunkowane na towary i wyroby przemysłu chemicznego i dla przemysłu chemicznego. Przedmioty specjalistyczne obejmują: badanie i ocena jakości wyrobów przemysłu chemicznego, obrót materiałów niebezpiecznych, gospodarkę odpadami itp. Studia na kierunku Towaroznawstwa kształcą wysoko kwalifikowanych specjalistów, umiejących ocenić i określić właściwości tradycyjnych oraz nowoczesnych materiałów i towarów stosowanych w przemyśle chemicznym np. kosmetyki, tworzywa sztuczne, pestycydy, leki, cement, nawozy, itp.
      3. Profil absolwenta
      Absolwenci tego interdyscyplinarnego kierunku posiadają wszechstronne przygotowanie z zakresu towaroznawstwa, zarządzania jakością, aparatury i inżynierii procesów produkcyjnych, a także zarządzania zasobami ludzkimi w przemyśle oraz małych i średnich przedsiębiorstwach. Posiadają również umiejętności oceny doboru materiałów i technologii do różnorodnych zastosowań oraz oceny jakości i właściwości współcześnie wytwarzanych produktów. Ponadto posiadają umiejętności aktywnego uczestniczenia w pracy grupowej, kierowania zespołami ludzkimi, zakładania małych firm i zarządzania nimi, radzenia sobie z zagadnieniami prawnymi w zakresie działalności gospodarczej. Są dodatkowo przygotowani do: oceny jakości produktów chemicznych z wykorzystaniem nowoczesnych metod instrumentalnych, nadzorowania systemów zarządzania jakością, środowiskowego w przedsiębiorstwie, przeprowadzania analizy cyklu trwania produktu, oceny oddziaływania produktu na środowisko. Tak wszechstronne wykształcenie umożliwia wykonywanie pracy w charakterze rzeczoznawcy ds. towaroznawstwa : w zakładach produkcyjnych przemysłu chemicznego, w szczególności w działach kontroli jakości, marketingu, badań rynkowych, logistyki, badań i rozwoju produktów; w przedsiębiorstwach dowolnej branży na stanowiskach związanych z certyfikacją, standaryzacją i wprowadzaniem systemów zapewnienia jakości; na stanowiskach menadżerów i ekspertów w laboratoriach analitycznych; w firmach handlowych i doradczych; w urzędach celnych i organach administracji publicznej; w jednostkach kontroli, inspekcji sanitarnej i handlowej.
      Specjalność: Innowacyjne produkty biomedyczne
      Absolwent kierunku Towaroznawstwo specjalność „Innowacyjne produkty biomedyczne” posiada umiejętność kreowania nowych produktów odnoszących się do rynku wyrobów biomedycznych w szczególności do innowacyjnych biomateriałów wytwarzanych na drodze syntezy chemicznej i biotechnologicznej. Absolwent posiada umiejętność identyfikacji , oceny i klasyfikacji wyrobów biomedycznych poprzez uzyskanie wiedzy z zakresu metod badania i oceny właściwości biologicznych i fizyko-chemicznych różnego rodzaju materiałów przeznaczonych dla medycyny. Absolwenci zapoznani zostali również z procedurami warunkującymi dopuszczenie do użytkowania biomateriałów w obszarze certyfikacji, atestacji oraz znakowania produktów biomedycznych a także z procedurami związanymi z kontrolą jakości w całym cyklu życia produktu. Absolwent jest przygotowany do pracy w różnych segmentach gospodarki narodowej a szczególności: w przemyśle wyrobów medycznych i higienicznych. Ponadto interdyscyplinarna wiedza zdobyta podczas nauki pozwala na samodzielne prowadzenie firmy w dziedzinie wytwarzania i wprowadzania na rynek produktów biomedycznych wytwarzanych z innowacyjnych biomateriałów. Wszechstronna wiedza pozwala także na rozwój zawodowy w jednostkach badawczo – rozwojowych i konsultingowych. Stanowiska pracy odpowiednie dla naszych absolwentów: - Menadżerowie w przedsiębiorstwach produkcyjnych, usługowych i handlowych związanych z branżą wyrobów biomedycznych, - specjaliści w jednostkach i laboratoriach akredytacyjnych i atestacyjnych, - specjaliści ds. systemu zarządzania jakością wyrobów biomedycznych, - rzeczoznawcy wyrobów biomedycznych, - audytorzy instytucji certyfikujących, - specjaliści ds. polityki produktów biomedycznych, - specjalista ds. eksportu w branży wyrobów biomedycznych, - specjalista ds. marketingu i badań rynkowych w zakresie wyrobów biomedycznych, - specjalista ds. zaopatrzenia w branży wyrobów biomedycznych.
      Wymagania rekrutacyjne

       


      Studia I stopnia

       

      W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku Towaroznawstwo brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:
      • Matematyka
      • Język obcy
      • Fizyka lub chemia

      Dowiedz się więcej

opinie (5)

  • trela
    ocena

    tutaj można zobaczyć, jak to wszystko wyglądało: http://www.polskieradio.pl/42/273/Artykul/1612814,Na-co-zwracac-uwage-kupujac-ubranka-dla-dzieci

  • x
    ocena

    czym się zajmują... http://kurier.pap.pl/depesza/163850/

  • Towaroznawca 2
    ocena

    Też nie byłam zachwycona tak długimi praktykami ale jak się okazało, wcale nie musi to być minus wręcz przeciwnie. Taki czas pozwolił zarówno mi poznać firmę jak i firma mogła docenić moje umiejętności. 3 tygodnie praktyk to były może czas na podawanie kawy i układanie dokumentów przez 12 tygodni można już się czegoś nauczyć konkretnego... P.S. Praktyki wcale nie musza być bezpłatne ;)

  • towaroznawca
    ocena

    Praktyki bezpłatne 12 tygodni, żeby znaleźć firmę która z chęcia przyjmię to też sporo zachodu, kierunek moze i ciekawy jednak cieżko z pracą po tym.4 lata inżynierki zdecydowanie za długo. Plus to wybór 4 specjalizacji

  • marek
    ocena

    dużą zaletą kierunku są laboratoria - kierunek jest prowadzony przez 4 wydziały (3 techniczne), dzięki czemu jest wiele dostępnych pracowni laboratoryjnych. tematy prac są ciekawe, a większość praktykantów zostaje w pracy po ukończeniu studiów (uczelnia pomaga znaleźć pracodawcę, u którego odbywa się staż, zgodnie z wybraną specjalnością). naprawdę warto! wpiszcie na fb "kolegium towaroznawstwa", to się przekonacie!

Bardzo słaby Bardzo słaby
Słaby Słaby
Neutralny Neutralny
Dobry Dobry
Bardzo dobry Bardzo dobry

Stacjonarne

Studia I stopnia:
TOWAROZNAWSTWO
Specjalności:
  • Projektowanie i rozwój produktu
  • Towaroznawstwo żywności
  • Innowacyjne produkty tekstylne
  • Współczesne produkty chemiczne i farmaceutyczne
  • Innowacyjne produkty biomedyczne