• EKONOMIA REKRUTACJA

      studenci zdobywają wiedzę z zakresu gospodarowania zasobami finansowymi, ludzkimi lub materialnymi, jak również umiejętności wykorzystania metod analitycznych do badania zjawisk i procesów gospodarczych oraz modelowania ich przebiegu w skali mikro- i makroekonomicznej; są przygotowani do opracowywania projektów ekonomicznych i świadczenia usług doradczych oraz przeprowadzenia audytu 
      ELEMENTY PROGRAMU STUDIÓW
      studia I stopnia: matematyka, statystyka, mikro- i makroekonomia, rachunkowość, analiza ekonomiczna przedsiębiorstw, ekonomia integracji europejskiej, rynki finansowe studia II stopnia: ekonomia menedżerska, rachunkowość zarządcza, systemy ubezpieczeń, prognozowanie procesów ekonomicznych, prawo gospodarcze w zależności od poziomu studiów studenci mogą poszerzać wiedzę w zakresie: ekonomiki i organizacji przedsiębiorstw, międzynarodowych stosunków gospodarczych, organizacji i ekonomiki agrobiznesu, ekonomiki sektora publicznego, ekonomiki menedżerskiej, rozwoju wsi i rolnictwa, gospodarki turystycznej, bioekonomii na kierunku ekonomia student może realizować ścieżkę kwalifikacji zawodowej – „Młodszy menedżer jakości” – poprzez wybór określonej grupy przedmiotów i kończącą się uzyskaniem certyfikatu zawodowego wydanego przez instytucję zewnętrzną
      SYLWETKA ABSOLWENTA
      absolwenci zdobywają gruntowną wiedzę ekonomiczną oraz umiejętności do wykonywania zawodu ekonomisty – specjalisty w dziedzinie gospodarowania zasobami finansowymi, ludzkimi i materialnymi; charakteryzują się ponadto umiejętnościami wykorzystywania zaawansowanych metod analitycznych do badania zjawisk i procesów gospodarczych oraz modelowania ich przebiegu w skali mikro- oraz makroekonomicznej w warunkach współczesnej gospodarki, otwartej na konkurencję międzynarodową i globalną
      PERSPEKTYWY ZAWODOWE
      absolwenci są przygotowani do podjęcia pracy w administracji państwowej i samorządowej, bankach i handlu zagranicznym, placówkach naukowo-badawczych, przedsiębiorstwach i gospodarstwach rolniczych, jednostkach i zakładach gospodarki żywnościowej, instytucjach zagranicznych i międzynarodowych związanych z agrobiznesem
      Zasady rekrutacji

       

      kwalifikacja studia I stopnia: matematyka (pkt. SGGW × 0,6) oraz język obcy nowożytny (pkt. SGGW × 0,2) oraz język polski albo geografia albo wiedza o społeczeństwie albo historia (pkt. SGGW × 0,2)
      kwalifikacja studia II stopnia:
      • dyplom studiów I stopnia kierunków: ekonomia, finanse i rachunkowość, zarządzanie, logistyka;
      • dla kandydatów, którzy ukończyli studia I stopnia na innym kierunku, przeprowadzony zostanie test kompetencyjny, który umożliwi weryfikację osiągniętych efektów kształcenia, wymaganych dla kandydatów na studia II stopnia na kierunku ekonomia; w przypadku liczby kandydatów przekraczającej limit przyjęć w pierwszej kolejności (na podstawie średniej ocen ze studiów I stopnia) kwalifikowani do przyjęcia będą absolwenci kierunku ekonomia, dla pozostałych kandydatów kryterium dodatkowym jest średnia ze studiów I stopnia;
      • dla kandydatów na specjalność economics and organization of enterprises rozmowa kwalifikacyjna w języku angielskim.

    • ZARZĄDZANIE REKRUTACJA

      studenci zdobywają gruntowną wiedzę teoretyczną i praktyczną z zakresu zarządzania i nauk pokrewnych dotyczących istoty, prawidłowości i problemów funkcjonowania przedsiębiorstw i instytucji publicznych; posiadają również umiejętności rozpoznawania, diagnozowania i rozwiązywania problemów gospodarowania zasobami ludzkimi, rzeczowymi, finansowymi oraz informacjami
      ELEMENTY PROGRAMU STUDIÓW  
      studia I stopnia: matematyka, statystyka, nauka o organizacji, finanse przedsiębiorstwa, prawo, mikroekonomia, podstawy makroekonomii, zachowania organizacyjne, zarządzanie projektami studia II stopnia: marketing międzynarodowy, negocjacje, zarządzanie zmianami, rachunkowość zarządcza, zarządzanie strategiczne w zależności od poziomu studiów studenci mogą poszerzać wiedzę w zakresie: zarządzania i marketingu w turystyce, zarządzania i marketingu w przedsiębiorstwie, zarządzania edukacją i doradztwem, zarządzania rozwojem regionalnym i lokalnym, zarządzanie jakością na kierunku zarządzanie student może realizować ścieżkę kwalifikacji zawodowej – „Młodszy menedżer jakości” – poprzez wybór określonej grupy przedmiotów i kończącą się uzyskaniem certyfikatu zawodowego wydanego przez instytucję zewnętrzną
      SYLWETKA ABSOLWENTA
      absolwenci posiadają wiedzę teoretyczną i praktyczną z zakresu nauk o zarządzaniu i nauk pokrewnych dotyczących istoty, prawidłowości i problemów funkcjonowania organizacji (przedsiębiorstw i instytucji publicznych) oraz sposobów skutecznego i efektywnego rozwiązywania tych problemów; posiadają umiejętności skutecznego komunikowania się, negocjowania i przekonywania oraz pracy w zespole; szczególną cechą wyróżniającą absolwentów jest biegła znajomość specyfiki przedsiębiorstw i jednostek gospodarczych funkcjonujących w sferze szeroko rozumianego agrobiznesu
      PERSPEKTYWY ZAWODOWE
      absolwenci są przygotowani do podjęcia pracy w przedsiębiorstwach agrobiznesu, handlu, usługach, różnego rodzaju agencjach konsultingowych, organizacjach gospodarczych i samorządowych, szkolnictwie, placówkach naukowo-badawczych oraz w instytucjach zagranicznych i międzynarodowych związanych z agrobiznesem
      Zasady rekrutacji

       

      kwalifikacja studia I stopnia: matematyka (pkt. SGGW × 0,6) oraz język obcy nowożytny (pkt. SGGW × 0,2) oraz język polski albo geografia albo wiedza o społeczeństwie albo historia (pkt. SGGW × 0,2)
      kwalifikacja studia II stopnia: matematyka (pkt. SGGW × 0,6) oraz język obcy nowożytny (pktkwalifikacja:
      • dyplom studiów I stopnia kierunków: zarządzanie, ekonomia, finanse i rachunkowość, logistyka, zarządzanie i inżynieria produkcji, administracja;
      • dla kandydatów, którzy ukończyli studia I stopnia na innym kierunku, przeprowadzony zostanie test kompetencyjny, który umożliwi weryfikację osiągniętych efektów kształcenia, wymaganych dla kandydatów na studia II stopnia na kierunku zarządzanie;
      • w przypadku liczby kandydatów przekraczającej limit przyjęć w pierwszej kolejności (na podstawie średniej ocen ze studiów I stopnia) kwalifikowani do przyjęcia będą absolwenci kierunku zarządzanie, dla pozostałych kandydatów kryterium dodatkowym jest średnia ze studiów I stopnia.. SGGW × 0,2) oraz język polski albo geografia albo wiedza o społeczeństwie albo historia (pkt. SGGW × 0,2)

       

    • FINANSE I RACHUNKOWOŚĆ REKRUTACJA

      studenci zdobywają wiedzę z zakresu finansów i rachunkowości, funkcjonowania instytucji finansowych i banków oraz umiejętność analizy podstawowych zjawisk gospodarczych i sytuacji ekonomiczno-finansowych jednostek gospodarczych; są teoretycznie i praktycznie przygotowani do ewidencji zaszłości gospodarczych i zarządzania na szczeblu operacyjnym finansami przedsiębiorstw, instytucji finansowych oraz samorządów terytorialnych
      ELEMENTY PROGRAMU STUDIÓW
      studia I stopnia: matematyka, statystyka, geografia ekonomiczna, prawo, finanse publiczne, bankowość, rynki finansowe, mikro- i makroekonomia, ekonomika i organizacja przedsiębiorstw studia II stopnia: polityka pieniężna, portfel inwestycyjny, doradztwo finansowe, rachunek kosztów w zależności od poziomu studiów studenci mogą poszerzać wiedzę w zakresie: bankowości, rachunkowości i finansów przedsiębiorstw, finansów publicznych, ubezpieczeń, inżynierii finansowej
      SYLWETKA ABSOLWENTA
      absolwenci znają i rozumieją przyczyny i skutki występowania zjawisk gospodarczych na szczeblu makro- i mikroekonomicznym w warunkach otwartej gospodarki rynkowej; posiadają umiejętności znajdowania materiałów źródłowych z zakresu finansów i rachunkowości oraz ich analizowania; są przygotowani do podejmowania decyzji o charakterze finansowym oraz prowadzenia działalności doradczej 
      PERSPEKTYWY ZAWODOWE
      absolwenci są przygotowani do podjęcia pracy w instytucjach finansowych, bankach, firmach ubezpieczeniowych, giełdach, biurach maklerskich, instytucjach rachunkowych, agencjachkonsultingowych, przedsiębiorstwach agrobiznesu, jednostkach i zakładach gospodarki żywnościowej, administracji państwowej i samorządowej, placówkach naukowo-badawczych
      Zasady rekrutacji

       

      kwalifikacja studia I stopnia: matematyka (pkt. SGGW × 0,6) oraz język obcy nowożytny (pkt. SGGW × 0,2) oraz język polski albo geografia albo wiedza o społeczeństwie albo historia (pkt. SGGW × 0,2)
      kwalifikacja studia II stopnia:
      • dyplom studiów I stopnia kierunków: finanse i rachunkowość, ekonomia, zarządzanie, logistyka;
      • dla kandydatów, którzy ukończyli studia I stopnia na innym kierunku, przeprowadzony zostanie test kompetencyjny, który umożliwi weryfikację osiągniętych efektów kształcenia, wymaganych dla kandydatów na studia II stopnia na kierunku finanse i rachunkowość;
      • w przypadku liczby kandydatów przekraczającej limit przyjęć w pierwszej kolejności (na podstawie średniej ocen ze studiów I stopnia) kwalifikowani do przyjęcia będą absolwenci kierunku finanse i rachunkowość, dla pozostałych kandydatów kryterium dodatkowym jest średnia ze studiów I stopnia

      Szczegółowe zasady rekrutacji znajdziesz: http://www.otouczelnie.pl/uczelnia_dzial/340/Zasady-rekrutacji-na-SGGW-201516

       

    • LOGISTYKA REKRUTACJA

      studenci zdobywają wiedzę i umiejętności niezbędne do operacyjnego zarządzania logistycznego w ramach działów funkcjonalnych podmiotów gospodarczych; poznają istotę zarządzania  współczesnymi podmiotami gospodarczymi oraz zasady działalności logistycznej podmiotów gospodarczych
      ELEMENTY PROGRAMU STUDIÓW
      studia I stopnia: matematyka, inżynieria systemów i analiza systemowa, marketing, towaroznawstwo, zarządzanie produkcją i usługami, logistyka i zarządzanie łańcuchem dostaw, infrastruktura logistyczna, logistyka zaopatrzenia i produkcji studia II stopnia: zarządzanie logistyczne, projektowanie systemów i procesów logistycznych, logistyka międzynarodowa, gospodarka elektroniczna, wyposażenie magazynów, informatyka w logistyce, metody i techniki ilościowe w logistyce, infrastruktura transportu, intermodalne jednostki ładunkowe, gospodarka magazynowa i opakowania w zależności od poziomu i formy studiów studenci mogą poszerzać wiedzę w zakresie: operatora logistycznego, menedżera
      logistyki na kierunku logistyka student może realizować ścieżkę kwalifikacji zawodowej – „Młodszy menedżer jakości” – poprzez wybór określonej grupy przedmiotów i kończącą się uzyskaniem certyfikatu zawodowego wydanego przez instytucję zewnętrzną
      SYLWETKA ABSOLWENTA
      absolwenci mają podstawową wiedzę w obszarze logistyki, jej miejscu w systemie nauk i relacji do innych dziedzin wiedzy; potrafią przewidywać i myśleć kreatywnie, działać w sposób przedsiębiorczy rozwiązując podstawowe problemy logistyczne; umieją samodzielnie zaprojektować i wdrożyć łańcuch dostaw zgodny z zasadami rynku i normami etycznymi, prawnymi i innymi obowiązującymi na rynku usług logistycznych
      PERSPEKTYWY ZAWODOWE
      absolwenci są przygotowani do podjęcia pracy w przedsiębiorstwach transportowych, jednostkach zaopatrzenia i zbytu, hurtowniach, zagranicznych i międzynarodowych instytucjach związanych z transportem
      Zasady rekrutacji

       

      kwalifikacja studia I stopnia: matematyka (pkt. SGGW × 0,6) oraz język obcy nowożytny (pkt. SGGW × 0,2) oraz język polski albo geografia albo wiedza o społeczeństwie albo historia (pkt. SGGW × 0,2)

       

      kwalifikacja studia II stopnia:

      • dyplom studiów I stopnia kierunków: logistyka, ekonomia, finanse i rachunkowość, zarządzanie;
      • dla kandydatów, którzy ukończyli studia I stopnia na innym kierunku, przeprowadzony zostanie test kompetencyjny, który umożliwi weryfikację osiągniętych efektów kształcenia, wymaganych dla kandydatów na studia II stopnia na kierunku logistyka;
      • w przypadku liczby kandydatów przekraczającej limit przyjęć w pierwszej kolejności (na podstawie średniej ocen ze studiów I stopnia) kwalifikowani do przyjęcia będą absolwenci kierunku logistyka, dla pozostałych kandydatów kryterium dodatkowym jest średnia ze studiów I stopnia.

      Szczegółowe zasady rekrutacji znajdziesz: http://www.otouczelnie.pl/uczelnia_dzial/340/Zasady-rekrutacji-na-SGGW-201516

    • TURYSTYKA I REKREACJA REKRUTACJA

      kierunek o charakterze interdyscyplinarnym, dotyczący obszarów z zakresu nauk przyrodniczych, społecznych oraz rolniczych i leśnych, umożliwiający zaznajomienie się z problematyką funkcjonowania przedsiębiorstw na rynku usług turystycznych, turystyki na obszarach leśnych i przyrodniczo cennych oraz turystyki wiejskiej, hotelarstwa i gastronomii
      ELEMENTY PROGRAMU STUDIÓW
      studia I stopnia: podstawy turystyki, podstawy rekreacji, ekonomia, zarządzanie, historia architektury i sztuki, pedagogika czasu wolnego, socjologia, fizjologia człowieka, geografia turystyczna, krajoznawstwo, kształtowanie środowiska i ochrona przyrody, ekonomika turystyki i rekreacji, prawo, turystyka kwalifikowana studia II stopnia: region turystyczny, produkt turystyczny, polityka turystyczna, planowanie turystyczne, zarządzanie przedsiębiorstwem turystycznym, informatyka w turystyce i rekreacji, metody badań ruchu turystycznego w zależności od poziomu i formy studiów studenci mogą poszerzać wiedzę w zakresie: organizacji ruchu turystycznego, hotelarstwa i gastronomii, turystyki na obszarach leśnych i przyrodniczo cennych, komunikacji społecznej i medialnej w turystyce
      SYLWETKA ABSOLWENTA
      absolwenci posiadają wiedzę z zakresu nauk przyrodniczych, społecznych, leśnych i rolniczych, są przygotowani do podejmowania działalności w zakresie turystyki i rekreacji, przygotowywania oferty turystycznej i rekreacyjnej dla różnych grup odbiorców, nawiązywania kontaktów i komunikowania się, prowadzenia własnej działalności gospodarczej
      PERSPEKTYWY ZAWODOWE
      absolwenci są przygotowani do podjęcia pracy w biurach podróży, hotelach, ośrodkach wypoczynkowych, sportowych i rekreacyjnych, centrach rekreacji, gospodarstwach agroturystycznych, administracji rządowej i samorządowej oraz organizacjach społecznych
      Zasady rekrutacji

       

      kwalifikacja studia I stopnia: geografia i język obcy nowożytny

       

      kwalifikacja studia II stopnia:

      • dyplom studiów I stopnia kierunku turystyka i rekreacja;
      • dla kandydatów, którzy ukończyli studia I stopnia na innym kierunku, przeprowadzony zostanie test kompetencyjny, który umożliwi weryfikację osiągniętych efektów kształcenia, wymaganych dla kandydatów na studia II stopnia na kierunku turystyka i rekreacja;
      • w przypadku liczby kandydatów przekraczającej limit przyjęć w pierwszej kolejności (na podstawie średniej ocen ze studiów I stopnia) kwalifikowani do przyjęcia będą absolwenci kierunku turystyka i rekreacja, dla pozostałych kandydatów kryterium dodatkowym jest średnia ze studiów I stopnia.

      Szczegółowe zasady rekrutacji znajdziesz: http://www.otouczelnie.pl/uczelnia_dzial/340/Zasady-rekrutacji-na-SGGW-201516

    • INFORMACJE PRAKTYCZNE O WYDZIALE REKRUTACJA

      Jednostki naukowo-dydaktyczne:
      • Katedra Ekonomii i Polityki Gospodarczej
      • Katedra Ekonomiki Edukacji, Komunikowania i Doradztwa
      • Katedra Ekonomiki i Organizacji Przedsiębiorstw
      • Katedra Ekonomiki Rolnictwa i Międzynarodowych Stosunków Gospodarczych
      • Katedra Polityki Europejskiej, Finansów Publicznych i Marketingu
       
      Liczba nauczycieli akademickich – 124
      Liczba studentów – 4824
       
      Główne kierunki badań:
      • komunikowanie, edukacja i doradztwo w rozwoju lokalnym i regionalnym;
      • procesy adaptacyjne przedsiębiorstw agrobiznesu w warunkach trwałego rozwoju;
      • przemiany w gospodarce żywnościowej w krajach europejskich;
      • polityka i strategia rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich;
      • tendencje w kierunkach rozwoju logistyki i międzynarodowych rynków rolnych.
      Współpraca z gospodarką
      • Formy współpracy z przedsiębiorstwami i instytucjami otoczenia biznesu:
      • projekty badawczo-rozwojowe;
      • studia podyplomowe dla przedsiębiorców;
      • organizacja i prowadzenie szkoleń dla praktyków; 
      • doradztwo i przygotowanie ekspertyz.
      Główne obszary działalności badawczo-wdrożeniowej:
      • przemiany w sektorze biogospodarki; 
      • zarządzanie finansami podmiotów gospodarczych i jednostek sektora publicznego;
      • rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich;
      • tendencje w kierunkach rozwoju handlu rolnego i logistyki;
      • edukacja, komunikowanie, turystyka i doradztwo w rozwoju regionalnym i lokalnym.
      Partnerskie firmy i instytucje: 
      m.in.: Raiffeisen Bank Polska SA, Związek Pracodawców Branży Internetowej Interactive Advertising Bureau Polska (IAB), MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel Sp. z o.o., Bank Spółdzielczy w Wysokiem Mazowieckiem, Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy SA, Związek Banków Polskich, Danone Sp. z o.o., Rohlig Suus Logistics SA, Polska Organizacja Turystyczna, Izba Gospodarcza Handlowców, Przetwórców Zbóż i Producentów Pasz.
      Osiągnięcia Wydziału we współpracy z gospodarką:
      • organizacja kongresu „Bezpieczeństwo żywności – najnowsze światowe standardy bezpieczeństwa w produkcji, przetwórstwie, pakowaniu oraz logistyce”;
      • projekt „Klaster Innowacji w Agrobiznesie” – tworzenie narzędzi polityki rozwoju, podnoszących innowacyjność i konkurencyjność przedsiębiorstw;
      • studia podyplomowe dla kadry kierowniczej (Zarządzanie przedsiębiorstwami rolniczymi).

opinie (0)

Bardzo słaby Bardzo słaby
Słaby Słaby
Neutralny Neutralny
Dobry Dobry
Bardzo dobry Bardzo dobry

Stacjonarne

Studia I stopnia:
EKONOMIA
ZARZĄDZANIE
FINANSE I RACHUNKOWOŚĆ
LOGISTYKA
TURYSTYKA I REKREACJA
 
Studia II stopnia:
EKONOMIA
ZARZĄDZANIE
FINANSE I RACHUNKOWOŚĆ
LOGISTYKA
TURYSTYKA I REKREACJA

Niestacjonarne

Studia I stopnia:
EKONOMIA
ZARZĄDZANIE
FINANSE I RACHUNKOWOŚĆ
LOGISTYKA
TURYSTYKA I REKREACJA
 
Studia II stopnia:
EKONOMIA
ZARZĄDZANIE
FINANSE I RACHUNKOWOŚĆ
LOGISTYKA
TURYSTYKA I REKREACJA