• ZARZĄDZANIE I INŻYNIERIA PRODUKCJI REKRUTACJA

      Uczelnie Wrocław - kierunek Zarządzanie i inżynieria produkcji
      SPECJALNOŚĆ: Inżynieria produktów żywnościowych
      Studenci tej specjalności zdobywają wiedzę pozwalającą wszechstronnie przygotować inżynierów do zarządzania produkcją artykułów żywnościowych. Zapoznają się z zasadami i technikami wytwarzania stosowanymi podczas produkcji i przechowywania wyrobów. Zgłębiają wiedzę na temat nowoczesnych technik i technologii stosowanych w przemysłowej produkcji żywności. Na przykładzie firm sektora żywnościowego zdobywają wiedzę i umiejętności w zakresie opracowywania, wdrażania i analizy systemów zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego oraz zarządzania jakością. Opanowują też umiejętność ewidencjonowania oraz analizy wyników ekonomiczno-finansowych działalności firmy. Absolwenci są przygotowani do pracy w działach ekonomicznych oraz finansowych firm produkcyjnych i usługowych, laboratoriach referencyjnych a także naukowo-badawczych, jako menedżerowie jakości i produkcji, technolodzy czy specjaliści z zakresu zarządzania produktem.
      SPECJALNOŚĆ: Inżynieria produktów chemicznych
      Wiedza w ramach tej specjalności ukierunkowana jest na wszechstronne przygotowanie inżynierów w zakresie zarządzania produkcją artykułów chemicznych. Studenci poznają specyfikę techniczno-ekonomiczną branży, jej procesy, technologie produkcji, produkty i rynek oraz ekologiczne aspekty działalności gospodarczej. Uczą się zarządzać firmą i jej zasobami. Nabywają umiejętność ewidencjonowania oraz analizy wyników produkcyjnych i ekonomiczno-finansowych działalności przedsiębiorstwa. Absolwenci są przygotowani do pracy jako menedżerowie produkcji, technolodzy a także specjaliści zarządzania jakością w firmach handlowych oraz usługowych.
      SPECJALNOŚĆ: Inżynieria ochrony środowiska
      Studenci tej specjalności poszerzają swoją wiedzę z ekologii, chemii środowiska oraz ekotrofologii. W czasie studiów zdobywają wiedzę oraz umiejętności dotyczące technik i technologii wykorzystywanych w ochronie środowiska, do oczyszczania ścieków a także unieszkodliwiania odpadów. Uczą się organizacji prowadzenia prac monitoringowych w zakresie skażeń środowiska oraz rozwiązywania problemów gospodarki wodnościekowej w zakładach przemysłowych. W rezultacie absolwenci potrafią projektować procesy eliminacji zanieczyszczeń ze ścieków i utylizacji odpadów.
      SPECJALNOŚĆ: Inżynieria bioproduktów
      Studenci zdobywają wiedzę m.in. z zakresu biologii i inżynierii komórki, mikrobiologii, procesów biotechnologicznych oraz inżynierii bioprocesowej. Poznają zagadnienia inżynieryjne i techniczne związane z praktyczną realizacją przemysłowych bioprocesów, stosowanych w produkcji żywności oraz ochronie środowiska. Poszerzają wiedzę z zakresu biotechnologii przemysłowej, a w szczególności procesów biosyntezy i fermentacji stosowanych w produkcji żywności oraz ochronie środowiska. Absolwenci są przygotowani do pracy na stanowiskach menedżerów produkcji i technologów w przemyśle biotechnologicznym, fermentacyjnym, spożywczym, biopreparatów, w służbach sanitarnych, laboratoriach analitycznych oraz placówkach badawczych.
      SPECJALNOŚĆ: Przedsiębiorczość i innowatyka
      Studia na tej specjalności przygotowują do pełnienia funkcji liderów przedsiębiorczości na potrzeby różnych środowisk. Absolwenci mogą pracować w doradztwie gospodarczym (consultingu), administracji terenowej, bankach, itp. Jako kadra kierownicza wyróżniają się znajomością zarówno problemów technicznych, jak i ekonomicznych. Absolwent posiada wiedzę na temat wielu obszarów działalności przedsiębiorstw, np.:
      • badań i rozwoju,
      • innowacji i wynalazczości,
      • projektowania procesów produkcji i pracy,
      • zarządzania produktami, marką i projektami,
      • prognozowania i controllingu.
      SPECJALNOŚĆ:  Zarządzanie produkcją i usługami 
      Absolwenci tej specjalności są przygotowani do prowadzenia działalności innowacyjnej i kierowania nią oraz do pracy w doradztwie gospodarczym (consultingu), bankach, ośrodkach badawczo-rozwojowych, itp. Wyróżniają się znajomością nowoczesnych rozwiązań zakresu ekonomii i zarządzania, przydatnych w kierowaniu przedsiębiorstwami produkcyjnymi, handlowymi i usługowymi.
      Absolwent posiada wiedzę na temat:
      • przedsiębiorczości technologicznej,
      • handlu wewnętrznego i zagranicznego,
      • wyceny przedsiębiorstw,
      • zarządzania produkcją, usługami oraz projektami,
      • prognozowania i controllingu.
      SPECJALNOŚĆ: Zarządzanie rozwojem
      W ramach tej specjalności kształcimy kadrę kierowniczą mającą dobre przygotowanie techniczne i ekonomiczne oraz posiadającą wiedzę z zakresu zarządzania. Absolwenci znajdują pracę w przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych, nastawionych na rozwój, a także w instytucjach usługowych np. w bankach, biurach projektowych, firmach konsultingowych oraz agencjach rządowych i instytucjach odpowiedzialnych za politykę rorozwojową w ramach Unii Europejskiej.
      Absolwent posiada wiedzę na temat:
      • badań i rozwoju,
      • organizacji systemów produkcyjnych,
      • innowacji i wynalazczości,
      • finansowania i zarządzania projektami,
      • zarządzania produktem,
      • projektowania oraz controllingu.
      SPECJALNOŚĆ: Zarządzanie technologią
      Studia na tej specjalności przygotowują specjalistów do zarządzania zasobami wiedzy w innowacyjnych przedsiębiorstwach. Absolwenci tej specjalności są wysokiej klasy specjalistami z zakresu zarządzania zmianami technologicznymi. Są też obrze przygotowani do pracy w doradztwie gospodarczym, ośrodkach badawczo-rozwojowych, agencjach i instytucjach zajmujących się modernizacją oraz rozwojem.
      Absolwenci posiadają wiedzę z zakresu:
      • nowoczesnych technologii,
      • strategii technologicznej firmy,
      • kierowania innowacyjnością w przedsiębiorstwie,
      • zarządzania projektami badawczo-rozwojowymi,
      • audytu technologii.
      Wymagania rekrutacyjne

       


      Studia I stopnia

       

      W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku Zarządzanie i inżynieria produkcji brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:

      • Język obcy nowożytny
      • Matematyka
      • Jeden przedmiot do wyboru spośród: geografia, historia, wiedza o społeczeństwie, fizyka z astronomią, chemia, biologia, informatyka, język polski, filozofia

       

      Dowiedz się więcej

       


       


      Studia II stopnia

       

      Podstawą kwalifikacji na studia II stopnia na kierunku Zarządzanie i inżynieria produkcji jest dyplom ukończenia studiów I stopnia.

       

       

      Dowiedz się więcej

opinie (0)

Bardzo słaby Bardzo słaby
Słaby Słaby
Neutralny Neutralny
Dobry Dobry
Bardzo dobry Bardzo dobry

Stacjonarne

Studia I stopnia:
ZARZĄDZANIE I INŻYNIERIA PRODUKCJI
Specjalności:
  • Inżynieria produktów żywnościowych
  • Inżynieria produktów chemicznych
  • Inżynieria ochrony środowiska
  • Inżynieria bioproduktów
 
Studia II stopnia:
ZARZĄDZANIE I INŻYNIERIA PRODUKCJI
Specjalności:
  • Przedsiębiorczość i innowatyka
  • Zarządzanie produkcją i usługami
  • Zarządzanie rozwojem

Niestacjonarne

Studia I stopnia:
ZARZĄDZANIE I INŻYNIERIA PRODUKCJI
Specjalności:
  • Inżynieria produktów żywnościowych
  • Inżynieria produktów chemicznych
  • Inżynieria ochrony środowiska
  • Inżynieria bioproduktów
 
Studia II stopnia:
ZARZĄDZANIE I INŻYNIERIA PRODUKCJI
Specjalności:
  • Przedsiębiorczość i innowatyka
  • Zarządzanie produkcją i usługami
  • Zarządzanie rozwojem