Terminy rekrutacji na studia Drzwi otwarte na uczelniach Terminy matury Terminy egzaminu ósmoklasisty
TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA⋮ |
Rekrutacja |
stopień: (I) (II) czas trwania: 3,5 roku • 1,5 roku
tryb: stacjonarne, niestacjonarne
Pokaż więcej
Absolwent kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka posiada wiedzę i umiejętności z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka oraz nauk technicznych i ekonomicznych. Jest specjalistą w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania oraz kontroli jakości żywności i zapewnienia jej bezpieczeństwa.
Jest przygotowany do pracy na stanowiskach inżynierskich w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, w zakładach zajmujących się pozyskiwaniem, przechowywaniem i dystrybucją żywności oraz żywieniem człowieka, a także w szkolnictwie zawodowym (po uzupełnieniu odpowiedniego wykształcenia pedagogicznego). Umie organizować produkcję, włącznie z doborem maszyn i urządzeń, a także przeprowadzać kalkulację ekonomiczną.
Absolwent posiada kwalifikacje z zakresu żywienia człowieka zdrowego i zagrożonego, bądź dotkniętego chronicznymi chorobami niezakaźnymi. Posiada wiedzę w zakresie profilaktyki leczniczej, umożliwiającej organizowanie żywienia indywidualnego i zbiorowego, dostosowanego odpowiednio do wieku i stanu zdrowia, a także prowadzić edukację żywieniową.
Zna zasady funkcjonowania rynku i rozumie zasady marketingu produktów i usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka. Potrafi posługiwać się techniką komputerową w sterowaniu procesami technologicznymi oraz zarządzaniu przedsiębiorstwem. Absolwent ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia, zna język obcy oraz umie posługiwać się językiem specjalistycznym z zakresu kierunku studiów. Na II stopniu studiów magisterskich stacjonarnych, możliwość studiowania w j. angielskim.
Zwiń
STUDIA I STOPNIA
Wymagane przedmioty:
język łaciński i kultura antyczna lub język obcy nowożytny oraz 1 przedmiot do wyboru z: biologia, chemia, fizyka i astronomia, matematyka.
Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
Sprawdź
przeliczniki punktów Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
STUDIA II STOPNIA
Nabór na podstawie oceny określonej na dyplomie ukończenia studiów, a w przypadku gdy jest ona nierozstrzygająca – dodatkowo na podstawie oceny średniej arytmetycznej z ocen wykazanych w suplemencie.Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
DIETETYKA⋮ |
Rekrutacja |
stopień: (I) (II) czas trwania: 3,5 roku • 1,5 roku • 2 lata
tryb: stacjonarne, niestacjonarne
Pokaż więcej
Zwiń
STUDIA I STOPNIA
Wymagane przedmioty:
język łaciński i kultura antyczna lub język obcy nowożytny oraz 1 przedmiot do wyboru z: biologia, chemia, fizyka i astronomia, matematyka.
Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
Sprawdź
przeliczniki punktów Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
STUDIA II STOPNIA
Nabór na podstawie oceny określonej na dyplomie ukończenia studiów, a w przypadku gdy jest ona nierozstrzygająca – dodatkowo na podstawie oceny średniej arytmetycznej z ocen wykazanych w suplemencie.Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
Studia stacjonarne:
bezpłatne (limit: 135)
Studia niestacjonarne:
-
Źródło: Strony internetowe uczelni (10.06.2024)
Szczegółowe informacje odnoszące się do wysokości opłat za studia, płatności ratalnych, opłat rekrutacyjnych, a także ewentualnych promocji i zniżek znajdziesz na stronach internetowych uczelni klikając powyższy link "Dowiedz się więcej". Wszelkie prezentowane informacje nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu cywilnego oraz nie są wiążące i mogą ulec zmianie bez wcześniejszego powiadomienia. Otouczelnie.pl zastrzega sobie prawo do zmian i pomyłek. Wszelkie prezentowane informacje są aktualne na dzień publikacji.
BROWARNICTWO I SŁODOWNICTWO⋮ |
Rekrutacja |
stopień: (I) czas trwania: 3,5 roku
tryb: stacjonarne
Pokaż więcej
Studia w Krakowie - Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - kierunek studiów browarnictwo i słodownictwo
Studia na kierunku browarnictwo i słodownictwo to studia inżynierskie o profilu praktycznym, których program kształcenia trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu inżyniera
Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym (dziennym).
Czy kierunek taki jak browarnictwo i słodownictwo został stworzony dla miłośników piwa? Poniekąd tak, największą satysfakcję z nauki czerpać będą jednak osoby o umysłach ścisłych! Program kształcenia obfituje w przedmioty takie jak chemia, biochemia czy nawet ekologia! Te zagadnienia stanowią podstawę do poznania wszystkich tajników produkcji piwa!
Studenci dowiedzą się, jak wyglądają etapy jego wytwarzania, a także nauczą się korzystania z nowoczesnych maszyn wykorzystywanych w browarnictwie. Po zakończeniu nauki każdy absolwent będzie mógł swoją karierę związać z przemysłem piwowarskim.
Absolwent posiada wiedzę i umiejętności z zakresu technologii browarniczej i słodowniczej, jest specjalistą z zakresu projektowania produktów, podstaw inżynierii i techniki, kontroli jakości oraz utrzymania higieny w zakładzie produkcyjnym. Absolwent jest przygotowany do pracy na stanowiskach inżynierskich w zakładach produkujących piwo (w skali rzemieślniczej, regionalnej, jak i przemysłowej) oraz słód i inne surowce browarnicze, zna zasady funkcjonowania rynku i rozumie zasady marketingu produktów i usług związanych z planowaniem i zarządzaniem produkcją browarniczą, a także zna zagadnienia formalnoprawne w tym segmencie działalności gospodarczej.
Absolwent ma ponadto wpojone nawyki ustawicznego kształcenia, zna język obcy oraz posługuje się językiem specjalistycznym z zakresu kierunku studiów. Wiedza zdobyta w trakcie nauki pozwoli również na prowadzenie własnej działalności gospodarczej oraz podjęcie studiów II stopnia
Zwiń
STUDIA I STOPNIA
Wymagane przedmioty:
język łaciński i kultura antyczna lub język obcy nowożytny oraz 1 przedmiot do wyboru z: biologia, chemia, fizyka i astronomia, matematyka.
Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
Sprawdź
przeliczniki punktów Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Studia stacjonarne:
bezpłatne (limit: 60)
Źródło: Strony internetowe uczelni (10.06.2024)
Szczegółowe informacje odnoszące się do wysokości opłat za studia, płatności ratalnych, opłat rekrutacyjnych, a także ewentualnych promocji i zniżek znajdziesz na stronach internetowych uczelni klikając powyższy link "Dowiedz się więcej". Wszelkie prezentowane informacje nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu cywilnego oraz nie są wiążące i mogą ulec zmianie bez wcześniejszego powiadomienia. Otouczelnie.pl zastrzega sobie prawo do zmian i pomyłek. Wszelkie prezentowane informacje są aktualne na dzień publikacji.
FOOD ENGINEERING⋮ |
Rekrutacja |
stopień: (II) czas trwania: 1,5 roku
tryb: stacjonarne
Pokaż więcej
Studia w Krakowie - Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - kierunek studiów food engineering
Form of study: Full time Study
Study level: Graduate study master program
Number of semesters: 3
professional title: Master of Science
Graduates in Food Engineering are equipped with knowledge and skills in the field of food engineering as well as food technology and nutrition and is prepared to work on engineering and managerial positions in food industry. She/he knows the principles of market operation and understands the basics of marketing products and services related to planning and food production management, as well as knows the formal and legal issues functioning in this segment of economic activity.
Has habits of lifelong learning and knows how to use a specialist language in the field of study. The graduate is prepared to undertake research challenges. A graduate of Food Engineering is prepared to work in all types of food industry production plants, including those dealing with the preparation of functional additives for food or industry units dealing with the design and construction of equipment for food industry plants. The graduate also has the necessary basics in the field of law and economy needed to set up his own business. The graduate can apply for the Ph.D program.
Zwiń
STUDIA II STOPNIA
Szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
FOOD PROCESSING, SAFETY AND QUALITY⋮ |
Rekrutacja |
stopień: (I) czas trwania: 3,5 roku
tryb: stacjonarne
Pokaż więcej
Studia w Krakowie - Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - kierunek studiów food processing, safety and quality
Graduates in Food Processing, Safety and Quality have great knowledge and skills in: various processes in food industry, quality safety, and economic science. They are educated to be specialists experienced in food processing, preservation, storage as well as in food quality control. The graduates can therefore occupy engineering positions in enterprises, companies, or institutions engaged in the processing, quality control, or distribution of food. Graduates are skilled to organize and control production, including machinery and equipment selection, and perform economic analyses. They know the principles of the food market and product marketing.
Zwiń
STUDIA I STOPNIA
W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku food processing, safety and quality brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:
biologia, chemia, fizyka i astronomia, matematyka
Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
Sprawdź
przeliczniki punktów Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
GASTRONOMIA I CATERING DIETETYCZNY⋮ |
Rekrutacja |
stopień: (I) czas trwania: 3,5 roku
tryb: stacjonarne, niestacjonarne
Pokaż więcej
Zwiń
STUDIA I STOPNIA
Wymagane przedmioty:
język łaciński i kultura antyczna lub język obcy nowożytny oraz 1 przedmiot do wyboru z: biologia, chemia, fizyka i astronomia, matematyka.
Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
Sprawdź
przeliczniki punktów Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Informacje mają charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych
informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni:
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
Wszelkie prezentowane informacje nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu cywilnego oraz nie są wiążące i mogą ulec zmianie bez wcześniejszego powiadomienia. Otouczelnie.pl zastrzega sobie prawo do zmian i pomyłek. Wszelkie prezentowane informacje są aktualne na dzień publikacji.
Mam nadzieje, ze bez problemu skoncze tu studia i znajdę wymarzona pracę w zawodzie
studiuje gastronomie, wiąże z tym swoja przyszlosc :) podoba mi sie bardzo
Dietetyka super, uczelnia doklada staran, zeby bylo maksymalnie komfortowo i naturalnie, mozna się tu czuć naprawde dobrze
Kierunek mega, nie zapowiadalo sie ze bedzie az tak ciekawie :)
Ciekawe kierunki, nie wiedzialam na co sie zdecydować :) kadra pierwsza klasa!
Tak wlasnie wyobrazal sobie studia ;) super, bo wydzial jest naprawde swietny, ludzie przyjaznie nastawieni
Bardzo mi zaimponowało doswiadczenie wykladowców i ich zaangażowanie w caly proces ksztalcenia tu na uczelni
Ciekawe kierunki i specjalnosci, a do tego uczelnia dba o dlugofalowy rozwoj i to, aby studenci jak nawiecej wyniesli
Bardzo ciekawe kierunki do wyboru, sam nie wiedzialem na co sie zdecydowac tak do konca, super podejscie wykladowców
Ciesze sie, ze wybralam tą uczelnie, zdobyte tutaj wykształcenie na pewno bedzie wartosciowe
Oferta skierowana do przyszłych studentów jest naprawdę imponująca
Mozna sie wiele nauczyć, bo wykladowcy bardzo powaznie podchodzą do swojej pracy
Bardzo fajni wykladowcy od ktorych mozna sie wiele nauczyc
Wymagające studia, ale naprawde wiele mozna sie nauczyc, doswiadczeni wykladowcy
Bardzo fajny wydział. Uczelnia okej, wszystko jest dokladnie tak jak oczekiwałam
Uczelnia funkcjonuje bez zarzutu, pracownicy dziekanatu, wykładowcy, wszyscy naprawde bardzo w porzadku
Kierunek trudny, wiec i nauki sporo, nie ma sie co dziwic. Szkola ma wysoki poziom
Nie polecam, studia o kierunku technologia zywnosci bardzo ciężkie, jakby co najmniej była to medycyna. Jak jedynym waszym zajęciem będzie nauka to zdacie (albo o nie) inaczej nie ma opcji.
Zastanawiałam się nad tą uczelnią, ale mieszkam i pracuję pod Krakowem, więc wieczne dojazdy na stacjonarne zajęcia byłyby dla mnie sporym utrudnieniem. Ostatenicze wybrałam technologie żywności i żywienie człowieka dla nauczycieli na WSKZ, bo wszystkie zjazdy są w formie zdalnej i już niedługo będę miała uprawnienia do nauczania kolejnego przedmiotu w mojej szkole :)
Studiowałam na WTZ dietetyke. Dziedzina zawierająca wiedzę z zakresu medycyny jak i chemii, technologii produkcji żywności co jest podstawą aby wiedzieć jak żywność w rzeczywistości od postaw jest tworzona i jakim procesom podlega. Mimo dużej ilości godzin na temat produkcji, składów żywności itp. Spory zakres to zajęcia odbywające się w szpitalu z którym uczelnia współpracuje gdzie wykłady prowadzili lekarze ze szpitala Jana Pawła II oraz szpitala uniwersyteckiego im. Kopernika. Zdobyty tytuł na kierunku dietetyka - lider kształcenia mówi sam za sobie. Dużo praktycznej wiedzy na tym wydziale na pewno dowiecie się dokładnie co to jest żywność jakie ma znaczenie i zastosowanie.
Uczelnia na wysokim poziomie. WTŻ to wydział górujący na Rolniczym. Jeśli masz jakąś wiedzę w dziedzinach chemii to zapraszamy. Wspaniała atmosfera, a władze wydziału niezastąpione !!! :)
DB
Zgadzam się z Karo. I jeszcze dopowiem od siebie, że na wydziale jest naprawdę fajna kadra. Cud, miód i orzeszki. : )
Technologia Żywności to fajny kierunek i nie tak łatwy, jak mogłoby się wydawać. Dużo techniki i chemii :)
może być, nic więcej w temacie