Terminy rekrutacji na studia Drzwi otwarte na uczelniach Terminy matury Terminy egzaminu ósmoklasisty
Dietetyka w Lublinie jest kierunkiem, który wciąż notuje wzrost popularności. Duże zainteresowanie tą dyscypliną to przede wszystkim efekt zmian, jakie zachodzą w społeczeństwie, a także wynik tego, że dbałość o zdrowie i zwracanie uwagi na prawidłowe odżywianie staje się zagadnieniem powszechnym, występującym w mediach, zwłaszcza tych najnowszych, społecznościowych.
Dietetyka mieści się w obszarach nauk medycznych i nauk o zdrowiu, jak również nauk o kulturze fizycznej, w dziedzinie nauk o zdrowiu. Nie oznacza to jednak, że kierunek ten odnaleźć można w ofertach dydaktycznych wyłącznie uczelni medycznych. Planując studia w Lublinie można mieć pewność, że Dietetykę odnajdziemy w uczelniach o różnych profilach.
Obszar kształcenia w zakresie Dietetyki jest szeroki. Rozbudowane programy kształcenia zawierają między innymi takie przedmioty jak:
Za sprawą zawartych w programach zagadnień, studenci Dietetyki pozyskują wiedzę na temat anatomicznej budowy i fizjologicznych podstaw funkcjonowania organizmu, przemian biochemicznych i chemicznych składników żywności, wartości odżywczych produktów i potraw, prawa dotyczącego higieny produkcji żywności oraz krajowych systemów kontroli bezpieczeństwa żywności.
Ponadto, zdobywają wiedzę w zakresie wpływu poszczególnych składników pokarmowych żywności na zdrowie i funkcjonowanie osób z zaburzeniami na tle żywieniowym, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, produkcji żywności w systemie konwencjonalnym i ekologicznym, wpływu suplementów diety i leków na organizm człowieka oraz ich interakcji ze składnikami żywności.
Studenci Dietetyki nabywają umiejętności, które tworzą razem długą listę. W jakich zagadnieniach się rozwijają? Między innymi w zakresie:
Ponadto, studenci Dietetyki uczą się identyfikować i analizować zagrożenia wpływające na higienę produkcji żywności, kontrolować jakość surowców i produktów żywnościowych oraz warunki ich przechowywania, oceniać sposób żywienia ludzi, szacować wartość odżywczą gotowych wyborów, potraw, posiłków i racji pokarmowych.
Studenci Dietetyki pozyskują wiedzę specjalistyczną. Wiedzę stanowiącą fundament wykonywania określonych obowiązków. Studia medyczne kształcą specjalistów w obszarze dietetyki i żywienia człowieka, którzy otrzymują przygotowanie do wykonywania zawodu dietetyka w wielu obszarach aktywności zawodowej, z uwzględnieniem postępowania żywieniowego w leczeniu chorób dietozależnych w różnych specjalnościach klinicznych i profilaktyki chorób dietozależnych.
Co to dokładnie oznacza? Oznacza to, że po ukończeniu nauki można pracować między innymi w: publicznych i niepublicznych podmiotach leczniczych, domach pomocy społecznej i innych podmiotach żywienia zbiorowego, organizacjach konsumenckich, komercyjnych placówkach sportowych i rekreacyjnych.
Sprawdź