Z roku na rok rośnie liczba maturzystów, którzy decydują się kontynuować naukę na studiach medycznych w Rzeszowie. Najczęściej wybierają oni kierunki, dzięki którym mają szansę zdobyć wszechstronne wykształcenie i tym samym zyskać ciekawe perspektywy zawodowe. Jednak nadrzędną motywacją powinny być indywidualne zainteresowania oraz plany zawodowe. Dla osób pasjonujących się naukami o zdrowiu oraz szeroko pojętym żywieniem powstał poniższy artykuł, szczegółowo opisujący kierunek dietetyka w Rzeszowie.
Kierunek dietetyka w Rzeszowie można realizować zarówno na pierwszym, jak i drugim stopniu kształcenia. Studia pierwszego stopnia zakończą się uzyskaniem tytułu licencjata. Natomiast, w przypadku drugiej opcji, studenci otrzymają tytuł magistra. Ze względu na interdyscyplinarny program nauczania na powyższych studiach w Rzeszowie, studenci otrzymają wszechstronne wykształcenie. W planie znajdą się zajęcia i warsztaty o tematyce oscylującej wokół następujących zagadnień:
Studenci wybiorą także jedną z dostępnych specjalizacji, dzięki czemu rozwiną wiedzę z wąskiej dziedziny. Uzyskane przygotowanie teoretyczne będzie idealną podstawą do rozwijania cennych umiejętności i kwalifikacji zawodowych.
Osoby, które aplikują na kierunek dietetyka w Rzeszowie będą miały okazję zdobyć wszechstronne umiejętności praktyczne oraz kompleksowe przygotowanie zawodowe. W planie znajdzie się wiele ciekawych warsztatów o tematyce związanej z medycyną, żywieniem, naukami biologicznymi czy naukami o zdrowiu.
Studenci, przede wszystkim skupią się na rozwijaniu kompetencji z zakresu dietetyki. Tym samym nauczą się podstaw diagnostyki praz leczenia chorób dieto zależnych. Ponadto dowiedzą się, w jaki sposób tworzyć profesjonalny jadłospis z uwzględnieniem upodobań i potrzeb pacjenta. Ważnym elementem kształcenia będzie także doskonalenie zdolności z zakresu oceny jakości żywności oraz technologii żywienia. W ramach zajęć nauczą się obsługiwać aparaturę i narzędzia stosowane w przetwórstwie żywności. Co więcej, studenci poznają zasady oceny sposobu odżywiania oraz podejmowania działań związanych z edukacją zdrowotną i promocją zdrowego trybu życia.
Zawód dietetyka wymaga wykształconych kompetencji miękkich, takich jak zdolności komunikacji czy pracy zespołowej, które można wykorzystać podczas pracy z pacjentami i lekarzami wybranych specjalności. Studenci skupią się także na nauce zarządzania zespołem oraz organizacji pracy gabinetu dietetycznego. Dodatkowo, w planie zajęć znajdzie się lektorat z języka obcego, dzięki któremu studenci rozwiną zdolności językowe i tym samym zwiększą swoje szanse na karierę w środowisku międzynarodowym. Integralną część studiów będą stanowić praktyki zawodowe, które zostaną zrealizowane w wyznaczonym do tego miejscu pracy.
Uzyskanie wszechstronnego wykształcenia i tym samym zwiększenia swoich szanse na ciekawą i dobrze płatną pracę często jest jedną z głównych motywacji kontynuowania nauki na studiach medycznych. Absolwenci kierunku dietetyka w Rzeszowie, dzięki zdobytej wiedzy i umiejętnościom bez problemu odnajdą się na obecnym, wymagającym rynku pracy.
Przede wszystkim znajdą zatrudnienie w gabinetach dietetycznych, domach opieki społecznej, szpitalach, szkołach czy zakładach karnych. Ponadto mogą związać swoją przyszłość ze specjalistycznymi wydawnictwami medycznymi i dietetycznymi. Równie ciekawą opcją może być zatrudnienie w zakładach produkujących i przetwarzających żywność, gabinetach spa i wellness oraz w klubach fitness. Studenci będą posiadać szereg kwalifikacji niezbędnych do założenia własnej działalności gospodarczej o profilu związanych ze zdrowiem i żywieniem.
Sprawdź