Terminy rekrutacji na studia Drzwi otwarte na uczelniach Terminy matury Terminy egzaminu ósmoklasisty
Studia na kierunku Dietetyka i poradnictwo żywieniowe to studia podyplomowe, których program kształcenia zazwyczaj trwa 1 rok.
Studia na kierunku dietetyka i poradnictwo żywieniowe - studia podyplomowe | |
---|---|
Rok akademicki | 2024/2025 |
Forma studiów | zjazdy, online |
Poziom studiów | studia podyplomowe |
Uczelnie
Studia na kierunku dietetyka i poradnictwo żywieniowe - studia podyplomowe możesz podjąć na w trybie online | dietetyka i poradnictwo żywieniowe - studia podyplomowe - uczelnie >
Studia możesz podjąć w trybie niestacjonarnym.
Dietetyka i poradnictwo żywieniowe to propozycja kształcenia podyplomowego, której program umożliwia pozyskanie wiedzy złożonej z zagadnień odnoszących się do problematyki poradnictwa żywieniowego. Oznacza to, że w toku nauki słuchacze – bo tak nazywani są uczestnicy zajęć – zdobywają wiedzę między innymi na temat: bilansowania diety, oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia, przygotowywania potraw i przechowywania żywności.
Dietetyka i poradnictwo żywieniowe jest kierunkiem należącym do przestrzeni studiów podyplomowych, a zatem adresowany jest wyłącznie do osób mogących pochwalić się posiadaniem dyplomu ukończenia studiów pierwszego lub drugiego stopnia.
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych
szczegółowe wymagania na uczelniach
Studia na kierunku Dietetyka i poradnictwo żywieniowe pozwalają pozyskać wiedzę i rozwinąć umiejętności, jak również kompetencje społeczne nastawione na potrzebę poszerzania obszaru wiadomości i rozumienie sensu stosowania działań profilaktycznych promujących prawidłowe odżywianie i aktywność fizyczną w zapobieganiu chorobom dietozależnym.
Studia na kierunku Dietetyka i poradnictwo żywieniowe możemy podzielić na:
1. Typ:
2. Tryb:
Słuchacze kierunku Dietetyka i poradnictwo żywieniowe poruszają się po zagadnieniach reprezentujących różne bloki tematyczne. Należą do nich między innymi: podstawy nauki o żywieniu, towaroznawstwo i technologia żywności, psychodietetyka, czy kliniczny zarys chorób i dietoterapia. W toku kształcenia zaznajamiają się między innymi z: chorobami układu pokarmowego, zasadami żywienia różnych grup ludności, gospodarką wodną organizmu, czy zasadami układania jadłospisów w wybranych dietach.
Przykładowe przedmioty dla kierunku Dietetyka i poradnictwo żywieniowe:
Kształcenie na kierunku Dietetyka i poradnictwo żywieniowe realizowane jest w ciągu dwóch semestrów, a zatem studia trwają 1 rok.
Absolwenci studiów podyplomowych na kierunku Dietetyka i poradnictwo żywieniowe wyróżniają się aktualną wiedzą i praktycznymi umiejętnościami z zakresu poradnictwa żywieniowego. Stanowi to podstawę do prowadzenia indywidulanej praktyki zawodowej, jak i w publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, placówkach żywienia zbiorowego czy w placówkach sportowo- rekreacyjnych.
Miasta, które oferują studia na kierunku DIETETYKA I PORADNICTWO ŻYWIENIOWE - STUDIA PODYPLOMOWE
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia