Terminy rekrutacji na studia Drzwi otwarte na uczelniach Terminy matury Terminy egzaminu ósmoklasisty
Studia na kierunku bezpieczeństwo żywności to studia podyplomowe, których program kształcenia zazwyczaj trwa 1 rok.
Studia na kierunku bezpieczeństwo żywności - studia podyplomowe | |
---|---|
Rok akademicki | 2024/2025 |
Forma studiów | online |
Poziom studiów | studia podyplomowe |
Uczelnie
Studia na kierunku bezpieczeństwo żywności - studia podyplomowe możesz podjąć na w trybie online | bezpieczeństwo żywności - studia podyplomowe - uczelnie >
Kierunek przeznaczony jest przede wszystkim dla pracowników żywienia zbiorowego, instytucji nadzoru i kontroli zakładów wytwarzających produkty spożywcze, którzy chcą zwiększyć swoją wiedzę w dziedzinie bezpieczeństwa żywności. Studia będą także odpowiednie dla kadry zarządzającej, która chce umocnić swoją pozycję w zakładzie pracy.
Rekrutacja na kierunek bezpieczeństwo żywności zwykle jest otwarty dla wszystkich absolwentów uczelni wyższych. Kandydaci powinni wysłać zgłoszenie i dostarczyć odpowiednie dokumenty. Przeważnie nie jest wymagane wykształcenie kierunkowe ani doświadczenie zawodowe. Studia mogą się wiązać z dodatkowymi kosztami np. czesnym. Należy także pamiętać, że liczba miejsc w grupie może być ograniczona.
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
szczegółowe wymagania na uczelniach
Kierunek bezpieczeństwo żywności realizowany jest w trybie niestacjonarnym i online. Często dostępna jest forma e-learningowa, dzięki której studenci mogą się uczyć w swoim czasie na specjalnych platformach przeznaczonych do nauki zdalnej. Wśród kadry wykładowczej mogą się znaleźć m.in. wykwalifikowani pracownicy akademiccy, eksperci i doświadczeni specjaliści z dziedzin związanych z tematyką studiów. Studenci mogą uczestniczyć w teoretycznych wykładach oraz praktycznych ćwiczeniach. Zwykle mają również dostęp do dodatkowych materiałów elektronicznych w postaci np. prezentacji. Postępy w nauce weryfikowane są najczęściej za pomocą testów cząstkowych. Studia mogą zakończyć się obroną pracy dyplomowej i ogólnym egzaminem.
Studia na kierunku bezpieczeństwo żywności możemy podzielić na:
1. Typ
2. Tryb:
Studenci kierunku bezpieczeństwo żywności zdobywają szeroką wiedzę z zakresu ochrony produktów spożywczych. Zapoznają się z metodami produkcji i przetwórstwa oraz uczą się dbać o bezpieczeństwo wyrobów na tych etapach. Mogą zapoznać się z podstawami chemii żywności i dowiedzieć się, jakie składy mają środki spożywcze. Słuchacze mają również możliwość wzięcia udziału w zajęciach omawiających metody utrwalania i przechowywania żywności. Uczą się często także wykonywać analizy toksykologiczne i instrumentalne produktów spożywczych.
Przedmioty, które mogą się pojawić w programie kierunku bezpieczeństwo żywności, to np.:
Słuchacze mają również możliwość zapoznania się z zasadami audytu i mogą nauczyć się przeprowadzać kontrolę HACCP, czyli Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Podczas studiów mogą się pojawić zajęcia omawiające przepisy prawne obowiązujące w kraju i Unii Europejskiej, a także zapoznają się z normami urzędowej kontroli czy oceny jakości bezpieczeństwa żywności.
Studia na kierunku bezpieczeństwo żywności trwają przeważnie 1 rok (studia podyplomowe).
Absolwenci kierunku bezpieczeństwo żywności są przygotowani do przeprowadzania kontroli procesów produkcyjnych w sektorze spożywczym. Mogą szukać pracy m.in. w placówkach żywienia zbiorowego czy instytucjach nadzorujących bezpieczeństwo żywności. Mogą sprawować kontrolę nad transportem i przechowywaniem produktów spożywczych. Dzięki znajomości systemów zarządzania jakością absolwenci są również przygotowani do pełnienia funkcji kierowniczych i managerskich. Studia mogą się także przyczynić do uzyskania awansu w dotychczasowym miejscu pracy.
Możliwości zatrudnienia po kierunku bezpieczeństwo żywności to m.in.:
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia