BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI - STUDIA PODYPLOMOWE

BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI - STUDIA PODYPLOMOWE

Studia na kierunku bezpieczeństwo żywności - studia podyplomowe możesz podjąć na w trybie online

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
    Typ uczelni
      Więcej filtrów
      Poziom studiów
      Forma studiów
      Czas trwania
        Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego we Wrocławiu

        Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego we Wrocławiu

        Bezpieczeństwo żywności - studia podyplomowe

        Studia na kierunku bezpieczeństwo żywności to studia podyplomowe, których program kształcenia zazwyczaj trwa 1 rok.

        Studia na kierunku bezpieczeństwo żywności - studia podyplomowe
        Rok akademicki 2024/2025
        Forma studiów online
        Poziom studiów studia podyplomowe

        Uczelnie

        Studia na kierunku bezpieczeństwo żywności - studia podyplomowe możesz podjąć na w trybie online | bezpieczeństwo żywności - studia podyplomowe - uczelnie >

        Kierunek przeznaczony jest przede wszystkim dla pracowników żywienia zbiorowego, instytucji nadzoru i kontroli zakładów wytwarzających produkty spożywcze, którzy chcą zwiększyć swoją wiedzę w dziedzinie bezpieczeństwa żywności. Studia będą także odpowiednie dla kadry zarządzającej, która chce umocnić swoją pozycję w zakładzie pracy.

        JAKIE WYMAGANIA REKRUTACYJNE?

        Rekrutacja na kierunek bezpieczeństwo żywności zwykle jest otwarty dla wszystkich absolwentów uczelni wyższych. Kandydaci powinni wysłać zgłoszenie i dostarczyć odpowiednie dokumenty. Przeważnie nie jest wymagane wykształcenie kierunkowe ani doświadczenie zawodowe. Studia mogą się wiązać z dodatkowymi kosztami np. czesnym. Należy także pamiętać, że liczba miejsc w grupie może być ograniczona.

        *Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

        szczegółowe wymagania na uczelniach

        JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI?

        Kierunek bezpieczeństwo żywności realizowany jest w trybie niestacjonarnym i online. Często dostępna jest forma e-learningowa, dzięki której studenci mogą się uczyć w swoim czasie na specjalnych platformach przeznaczonych do nauki zdalnej. Wśród kadry wykładowczej mogą się znaleźć m.in. wykwalifikowani pracownicy akademiccy, eksperci i doświadczeni specjaliści z dziedzin związanych z tematyką studiów. Studenci mogą uczestniczyć w teoretycznych wykładach oraz praktycznych ćwiczeniach. Zwykle mają również dostęp do dodatkowych materiałów elektronicznych w postaci np. prezentacji. Postępy w nauce weryfikowane są najczęściej za pomocą testów cząstkowych. Studia mogą zakończyć się obroną pracy dyplomowej i ogólnym egzaminem.

         

        1. Typ i tryb studiów:

        Studia na kierunku bezpieczeństwo żywności możemy podzielić na:

        1. Typ

         

        2. Tryb:

         

        2. Zdobywana wiedza i umiejętności

        Studenci kierunku bezpieczeństwo żywności zdobywają szeroką wiedzę z zakresu ochrony produktów spożywczych. Zapoznają się z metodami produkcji i przetwórstwa oraz uczą się dbać o bezpieczeństwo wyrobów na tych etapach. Mogą zapoznać się z podstawami chemii żywności i dowiedzieć się, jakie składy mają środki spożywcze. Słuchacze mają również możliwość wzięcia udziału w zajęciach omawiających metody utrwalania i przechowywania żywności. Uczą się często także wykonywać analizy toksykologiczne i instrumentalne produktów spożywczych.

        Przedmioty, które mogą się pojawić w programie kierunku bezpieczeństwo żywności, to np.:

        • podstawy technologii żywności
        • aspekty zdrowotne bezpieczeństwa żywności
        • prawne aspekty bezpieczeństwa i jakości żywności

        Słuchacze mają również możliwość zapoznania się z zasadami audytu i mogą nauczyć się przeprowadzać kontrolę HACCP, czyli Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Podczas studiów mogą się pojawić zajęcia omawiające przepisy prawne obowiązujące w kraju i Unii Europejskiej, a także zapoznają się z normami urzędowej kontroli czy oceny jakości bezpieczeństwa żywności.

        ILE TRWAJĄ STUDIA NA KIERUNKU BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI?

        Studia na kierunku bezpieczeństwo żywności trwają przeważnie 1 rok (studia podyplomowe).

        JAKA PRACA PO STUDIACH NA KIERUNKU BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI?

        Absolwenci kierunku bezpieczeństwo żywności są przygotowani do przeprowadzania kontroli procesów produkcyjnych w sektorze spożywczym. Mogą szukać pracy m.in. w placówkach żywienia zbiorowego czy instytucjach nadzorujących bezpieczeństwo żywności. Mogą sprawować kontrolę nad transportem i przechowywaniem produktów spożywczych. Dzięki znajomości systemów zarządzania jakością absolwenci są również przygotowani do pełnienia funkcji kierowniczych i managerskich. Studia mogą się także przyczynić do uzyskania awansu w dotychczasowym miejscu pracy.

        Możliwości zatrudnienia po kierunku bezpieczeństwo żywności to m.in.:

        • urzędowa kontrola żywności
        • placówki żywienia zbiorowego

        Zobacz inne kierunki żywienie i żywność - podyplomowe

        Filtrowanie
        Województwo
        Poziom studiów

        Teraz najważniejsze

        kalkulator maturalny

        matura 2025

        arkusze maturalne

        wyniki matur 2024

        rekrutacja na studia

        studia

        kierunki studiów

        studia podyplomowe

         

        Ciekawe

         


        gdzie studiować

         

         

        Nadchodzące wydarzenia

        Komentarze (0)