Dodaj do ulubionych

Food technology studia - kierunek studiów

Studia na kierunku Food technology to studia magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 1,5 roku (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (magistra). Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym.

Studia na kierunku food technology
Rok akademicki 2023/2024
Forma studiów stacjonarne
Poziom studiów studia II stopnia
Czas trwania 1,5 roku (studia II stopnia)

Uczelnie

Studia na kierunku lub specjalności food technology możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) | food technology - uczelnie >

Opis kierunku

Studia na kierunku Food technology dają studentom możliwość zdobycia wiedzy i umiejętności w zakresie m.in. innowacyjnych metod produkcji żywności, analizy produktów i surowców żywnościowych czy systemów zarządzania jakością. Studia prowadzone są w języku angielskim.

 

Praca po studiach

Studia na kierunku Food technology dają ich absolwentom możliwość znalezienia pracy m.in. w zakładach przemysłu spożywczego, zakładach żywienia zbiorowego czy stacjach sanitarno-epidemiologicznych.

WYMAGANIA REKRUTACYJNE

Rekrutacja na studia na kierunek Food technology skierowana jest do osób posiadających dyplom ukończenia studiów. Studenci tego kierunku muszą wykazać się również znajomością języka angielskiego na odpowiednim poziomie.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

GDZIE STUDIOWAĆ KIERUNEK FOOD TECHNOLOGY

Województwo
Miejscowość
Poziom studiów
Forma studiów

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Food technology stopień: (II), czas trwania: 1,5 roku
tryb: stacjonarne

Food technology - zasady rekrutacji

  • Terminy rekrutacji

  • Czas trwania

  • Przedmioty maturalne

  • Limity

  • Progi

Poziom i forma studiów

Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

Food technology studia stacjonarne

Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

Food technology studia II stopnia

Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku food technology

Forma studiów
Poziom studiów
Miasto
Województwo
SORTOWANIE:

Nic nie znaleziono

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując Food technology:

Kierunki studiów takie jak Food technology umożliwiają studentom m.in. zdobycie umiejętności w zakresie projektowania i prowadzenia eksperymentów badawczych przy użyciu metod analitycznych, technologii, technik czy narzędzi matematycznych. Program studiów zakłada również, że studenci nauczą się, jak interpretować i opracowywać uzyskane wyniki doświadczalne.

Studenci kierunku Food technology mogą zdobyć wiedzę i umiejętności także z zakresu np. postępu biotechnologicznego w produkcji żywności, zarządzania i finansowania badań naukowych czy badań jakości i bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego. Mogą również zapoznać się z zagadnieniami dotyczącymi analizy możliwości rynkowych i kierunków marketingu rolno-spożywczego czy zrównoważonego rozwoju biologicznego.

Program studiów zakłada, że studenci zdobędą też umiejętności w zakresie opracowania innowacyjnych strategii w zakresie kontroli surowców, które wpływają na poprawę jakości wyrobów.

Przykładowe przedmioty oferowane przez uczelnie na kierunku Food technology: biotic and abiotic contamination of food, sensory analysis as a tool for food innovation, advanced methodologies in food quality and safety.

JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU FOOD TECHNOLOGY?

Food technology to kierunek studiów oferowany przez szkoły wyższe. Studenci tego kierunku mają możliwość zdobycia wiedzy i umiejętności z zakresu m.in. innowacyjnych metod produkcji żywności, systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, analizy surowców i produktów żywnościowych. Program studiów zakłada również, że studenci zapoznają się z zagadnieniami dotyczącymi procesów biotechnologicznych w produkcji żywności, innowacyjnych technik pakowania żywności czy wytwarzania żywności o cechach funkcjonalnych. Studia prowadzone są w języku angielskim.

 

1. Typ i tryb studiów:

Studia na kierunku Food technology możemy podzielić na:

1. Typ

  • Studia II stopnia (magisterskie)

2. Tryb:

  • studia stacjonarne

ILE TRWAJĄ STUDIA NA KIERUNKU FOOD TECHNOLOGY?

Studia na kierunku Food technology trwają 2 lata (studia II stopnia).

JAKA PRACA PO STUDIACH NA KIERUNKU FOOD TECHNOLOGY

Studia na kierunku Food technology dają ich absolwentom możliwość znalezienia pracy m.in. w zakładach przemysłu spożywczego i fermentacyjnego, stacjach sanitarno-epidemiologicznych, zakładach żywienia zbiorowego i gastronomii, laboratoriach czy placówkach badawczych. Przez to, że studia prowadzone są w języku angielskim, absolwenci tego kierunku mogą znaleźć zatrudnienie zarówno w kraju, jak i za granicą.

Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku Food technology:

  • zakłady przemysłu spożywczego i fermentacyjnego,
  • stacje sanitarno-epidemiologiczne,
  • zakłady żywienia zbiorowego,
  • gastronomia,
  • laboratoria,
  • placówki badawcze.

Zobacz inne kierunki Inżynierskie i techniczne

Typ studiów
Województwo
SORTOWANIE:

Zobacz inne kierunki Inżynierskie i techniczne - podyplomowe

Typ studiów
Województwo
SORTOWANIE:

MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU FOOD TECHNOLOGY

Komentarze (0)