Analityka żywności
Poznań
POKAŻ
Studia na kierunku analityka żywności to studia magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 2 lata (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (magistra inżyniera).
Opis kierunku
Dziś coraz częściej zdajemy sobie sprawę, jak ważna jest świadomość, co na co dzień jemy. Dlatego też rośnie zapotrzebowanie na specjalistów takich jak analitycy żywności. Z myślą o nich zostały stworzone studia, które uczą, jak wykonywać tego typu analizy. Studenci w trakcie trwania nauki uczestniczą w szeregu zajęć laboratoryjnych, a swoje umiejętności opierają na szczegółowej wiedzy z chemii, fizyki czy biotechnologii.
Praca po studiach
Po zakończeniu nauki na studiach analityka żywności absolwenci mogą ubiegać się o pracę w laboratoriach analitycznych. Czekać na nich będzie również praca w przemyśle spożywczym czy rolniczym. Po otrzymaniu dyplomu można również starać się zatrudnienie w instytucjach zajmujących się badaniem jakości żywności – wszelkich inspekcjach oraz placówkach takich jak sanepid.
Kandydat na kierunek Analityka żywności powinien na maturze wybrać następujące przedmioty:
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
Terminy rekrutacji
Czas trwania
Przedmioty maturalne
Limity
Progi
Dalsza część artykułu pod reklamą
Program studiów i przedmioty
Przykładowe przedmioty w programie studiów na kierunku analityka żywności: analityka żywności pochodzenia roślinnego, analityka żywności pochodzenia zwierzęcego, marketing produktów spożywczych, modelowanie jakości produktów, polityka wyżywienia ludności.
Analityka żywności to studia kształcące z zakresu wiedzy z analityki z włączeniem specyfiki wiedzy na temat przemysłu żywnościowego oraz jego badań. Podczas studiów na kierunku analityka żywności nauczysz się rozpoznawać zjawiska jakie zachodzą w procesie przetwarzania oraz przechowywania żywności, identyfikować składniki odpowiadające za właściwości funkcjonalne i cechy sensoryczne żywności.
Oprócz tego zdobędziesz umiejętności z zakresu zarządzania organizacją i pracą laboratorium oraz analizy i interpretacji schematów technologicznych. Ocena zgodności produktu z przepisami prawnymi i specyfikacją stanie się dla Ciebie codziennością.
W programie studiów na kierunku analityka żywności znajdziesz takie przedmioty jak np.:
Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
Dalsza część artykułu pod reklamą
Kierunek analityka żywności będzie realizował program z zakresu nauk biologicznych, przyrodniczych i chemicznych, dzięki czemu zdobędziesz wszechstronne wykształcenie właśnie z tego obszaru tematycznego.
Studia na kierunku analityka żywności możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Studia te można realizować w trybie stacjonarnym. Oznacza to, iż zajęcia będą odbywać się w wybrane dni tygodnia.
Studenci, którzy aplikują na kierunek analityka żywności będą mieli szansę ugruntować i rozwinąć wiedzę z zakresu nauk chemicznych, biologicznych i technicznych. W siatce zajęć znajdzie się wiele ciekawych przedmiotów związanych z powyższą tematyką, między innymi:
Jako student dowiesz się więcej na temat chemii organicznej i nieorganicznej. Ponadto, zdobędziesz specjalistyczną wiedzę o technologii żywności oraz jej przetwarzaniu i procesach produkcyjnych stosowanych w branży spożywczej.
W czasie studiów na kierunku analityka żywności, oprócz wiedzy teoretycznej, zdobędziesz także cenne umiejętności praktyczne. Jako student poznasz nowoczesne techniki analityczne i nauczysz się stosować je w swojej praktyce zawodowej.
Ponadto, dowiesz się w jaki sposób projektować i nadzorować procesy produkcyjne w przemyśle spożywczym. Studenci rozwiną także swoje zdolności językowe, czym zwiększą swoją szansę na międzynarodową karierę.
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to co spożywa, czyta etykiety produktów spożywczych, stawia na naturalne składniki. Kontrola jakości żywności w specjalistycznych laboratoriach jest obecnie codziennością. Wywarło to zapotrzebowanie na absolwentów studiów kierunku analityka żywności.
Jeżeli zatem w szkole chemia była lubianym przez Ciebie przedmiotem a zagadnienia z dziedziny biochemii nie są Ci obce, warto zwrócić uwagę na studia na kierunku analityka żywności.
Dalsza część artykułu pod reklamą
Studia na kierunku analityka żywności trwają 2 lata (studia II stopnia).
Kierunek analityka żywności zrealizujesz tylko na drugim stopniu. Jeżeli zdecydujesz się na tę opcję, na naukę poświecisz dwa lata, czyli cztery semestry. Po tym czasie zdobędziesz tytuł magistra inżyniera.
Dalsza część artykułu pod reklamą
Praca po studiach
Studia na kierunku analityka żywności pozwolą Ci znaleźć pracę w jednostkach zajmujących się wytwarzaniem i dystrybucją żywności. Idealnym miejscem na wdrożenie umiejętności nabytych w czasie studiów będzie również laboratorium analityczne nadzorujące jakość i bezpieczeństwo żywności. Praca znajdziesz wszędzie tam, gdzie kontrola żywności jest niezbędna.
Absolwent kierunku Analityka żywności znajdzie zatrudnienie w:
Dalsza część artykułu pod reklamą
Dalsza część artykułu pod reklamą
Dalsza część artykułu pod reklamą
Miasta, które oferują studia na kierunku Analityka żywności
Dalsza część artykułu pod reklamą
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia