Analityka żywności

Analityka żywności

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
    Miejscowość
      Status uczelni
        Typ uczelni
          Więcej filtrów
          Poziom studiów
            Forma studiów
              Czas trwania

                Nie znaleziono uczelni spełniających kryteria wyszukiwania

                Analityka żywności studia - kierunek studiów

                Studia na kierunku analityka żywności to studia magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 2 lata (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (magistra inżyniera).

                Opis kierunku

                Dziś coraz częściej zdajemy sobie sprawę, jak ważna jest świadomość, co na co dzień jemy. Dlatego też rośnie zapotrzebowanie na specjalistów takich jak analitycy żywności. Z myślą o nich zostały stworzone studia, które uczą, jak wykonywać tego typu analizy. Studenci w trakcie trwania nauki uczestniczą w szeregu zajęć laboratoryjnych, a swoje umiejętności opierają na szczegółowej wiedzy z chemii, fizyki czy biotechnologii.

                 

                Praca po studiach

                Po zakończeniu nauki na studiach analityka żywności absolwenci mogą ubiegać się o pracę w laboratoriach analitycznych. Czekać na nich będzie również praca w przemyśle spożywczym czy rolniczym. Po otrzymaniu dyplomu można również starać się zatrudnienie w instytucjach zajmujących się badaniem jakości żywności – wszelkich inspekcjach oraz placówkach takich jak sanepid.

                Jakie przedmioty zdawać na maturze?

                Kandydat na kierunek Analityka żywności powinien na maturze wybrać następujące przedmioty:

                • biologia
                • chemia

                 

                *Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

                Analityka żywności - zasady rekrutacji

                • Terminy rekrutacji

                • Czas trwania

                • Przedmioty maturalne

                • Limity

                • Progi

                Dalsza część artykułu pod reklamą

                Wiedza, którą zdobędziesz, studiując Analitykę żywności

                Program studiów i przedmioty

                Przykładowe przedmioty w programie studiów na kierunku analityka żywności: analityka żywności pochodzenia roślinnego, analityka żywności pochodzenia zwierzęcego, marketing produktów spożywczych, modelowanie jakości produktów, polityka wyżywienia ludności.

                Analityka żywności to studia kształcące z zakresu wiedzy z analityki z włączeniem specyfiki wiedzy na temat przemysłu żywnościowego oraz jego badań. Podczas studiów na kierunku analityka żywności nauczysz się rozpoznawać zjawiska jakie zachodzą w procesie przetwarzania oraz przechowywania żywności, identyfikować składniki odpowiadające za właściwości funkcjonalne i cechy sensoryczne żywności.

                Oprócz tego zdobędziesz umiejętności z zakresu zarządzania organizacją i pracą laboratorium oraz analizy i interpretacji schematów technologicznych. Ocena zgodności produktu z przepisami prawnymi i specyfikacją stanie się dla Ciebie codziennością.

                 

                W programie studiów na kierunku analityka żywności znajdziesz takie przedmioty jak np.:

                • Metody biologiczne w analizie żywności
                • Techniki spektralne
                • Technologia żywności dla analityka
                • Biotechnologia żywności
                • Fizykochemiczne i sensoryczne właściwości żywności
                • Techniki separacyjne i łączone
                • Autentyczność i identyfikowalność żywności
                • Techniki przygotowania prób
                • Biofizyka żywności

                 

                Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

                • podstaw naukowych technologii żywności związaną z wytwarzaniem i przetwarzaniem różnego rodzaju żywności
                • objaśniania kinetyki reakcji chemicznych
                • ryzyka zdrowotnego związanego z chemicznym i mikrobiologicznym zanieczyszczeniem żywności
                • klasyfikacji zaawansowanych technik laboratoryjnych
                • wykorzystania zaawansowanych metod biologicznych w analizie żywności
                • zarządzania organizacją i pracą laboratorium
                • analizy i interpretacji schematów technologicznych
                • znajomości uwarunkowań prawnych i etycznych mających zastosowanie w kontekście badawczym jak i laboratoryjnym
                • oceny zgodności produktu z przepisami prawnymi i specyfikacją
                • pozyskiwania informacji naukowych z literatury, baz danych oraz innych źródeł, także w języku angielskim

                Dalsza część artykułu pod reklamą

                Jak wyglądają studia na kierunku analityka żywności?

                 

                1. Typ i tryb studiów

                Kierunek analityka żywności będzie realizował program z zakresu nauk biologicznych, przyrodniczych i chemicznych, dzięki czemu zdobędziesz wszechstronne wykształcenie właśnie z tego obszaru tematycznego.

                 

                Studia na kierunku analityka żywności możemy podzielić na:

                1. Poziom:

                 

                2. Forma:

                 

                Studia te można realizować w trybie stacjonarnym. Oznacza to, iż zajęcia będą odbywać się w wybrane dni tygodnia.

                 

                2. Program studiów i przedmioty

                Studenci, którzy aplikują na kierunek analityka żywności będą mieli szansę ugruntować i rozwinąć wiedzę z zakresu nauk chemicznych, biologicznych i technicznych. W siatce zajęć znajdzie się wiele ciekawych przedmiotów związanych z powyższą tematyką, między innymi:

                 

                • Biochemia i chemia żywności
                • Analityka chemiczna
                • Fizykochemiczne i sensoryczne właściwości żywności
                • Biotechnologia żywności
                • Metrologia

                 

                Jako student dowiesz się więcej na temat chemii organicznej i nieorganicznej. Ponadto, zdobędziesz specjalistyczną wiedzę o technologii żywności oraz jej przetwarzaniu i procesach produkcyjnych stosowanych w branży spożywczej.

                 

                3. Nabywane umiejętności

                W czasie studiów na kierunku analityka żywności, oprócz wiedzy teoretycznej, zdobędziesz także cenne umiejętności praktyczne. Jako student poznasz nowoczesne techniki analityczne i nauczysz się stosować je w swojej praktyce zawodowej.

                Ponadto, dowiesz się w jaki sposób projektować i nadzorować procesy produkcyjne w przemyśle spożywczym. Studenci rozwiną także swoje zdolności językowe, czym zwiększą swoją szansę na międzynarodową karierę.

                 

                4. Dla kogo ten kierunek

                W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to co spożywa, czyta etykiety produktów spożywczych, stawia na naturalne składniki. Kontrola jakości żywności w specjalistycznych laboratoriach jest obecnie codziennością. Wywarło to zapotrzebowanie na absolwentów studiów kierunku analityka żywności.

                Jeżeli zatem w szkole chemia była lubianym przez Ciebie przedmiotem a zagadnienia z dziedziny biochemii nie są Ci obce, warto zwrócić uwagę na studia na kierunku analityka żywności.

                Dalsza część artykułu pod reklamą

                Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

                Studia na kierunku analityka żywności trwają 2 lata (studia II stopnia).

                Kierunek analityka żywności zrealizujesz tylko na drugim stopniu. Jeżeli zdecydujesz się na tę opcję, na naukę poświecisz dwa lata, czyli cztery semestry. Po tym czasie zdobędziesz tytuł magistra inżyniera.

                Dalsza część artykułu pod reklamą

                Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku Analityka żywności

                Praca po studiach

                Studia na kierunku analityka żywności pozwolą Ci znaleźć pracę w jednostkach zajmujących się wytwarzaniem i dystrybucją żywności. Idealnym miejscem na wdrożenie umiejętności nabytych w czasie studiów będzie również laboratorium analityczne nadzorujące jakość i bezpieczeństwo żywności. Praca znajdziesz wszędzie tam, gdzie kontrola żywności jest niezbędna.

                 

                Absolwent kierunku Analityka żywności znajdzie zatrudnienie w:

                • zakładach wytwarzających żywność
                • laboratoriach naukowo-badawczych
                • jednostkach dystrybuujących żywność
                • jednostkach nadzorujących jakość i bezpieczeństwo żywności

                Dalsza część artykułu pod reklamą

                Zobacz inne kierunki biologiczne i przyrodnicze

                Filtrowanie
                Województwo
                  Poziom studiów

                  Dalsza część artykułu pod reklamą

                  Zobacz inne kierunki biologiczne i przyrodnicze - podyplomowe

                  Filtrowanie
                  Województwo
                    Poziom studiów

                    Dalsza część artykułu pod reklamą

                    Miasta, które oferują studia na kierunku Analityka żywności

                    Dalsza część artykułu pod reklamą

                    Teraz najważniejsze

                    kalkulator maturalny

                    matura 2025

                    arkusze maturalne

                    wyniki matur 2024

                    rekrutacja na studia

                    studia

                    kierunki studiów

                    studia podyplomowe

                     

                    Ciekawe

                     


                    gdzie studiować

                     

                     

                    Nadchodzące wydarzenia

                    Komentarze (0)