Gastronomia i catering dietetyczny

Gastronomia i catering dietetyczny

Studia na kierunku gastronomia i catering dietetyczny możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
Typ uczelni
Więcej filtrów
Poziom studiów
Forma studiów
Czas trwania
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Gastronomia i catering dietetyczny stopień: (I), czas trwania: 3,5 roku
forma: stacjonarne, niestacjonarne

Gastronomia i catering dietetyczny – kierunek studiów

Studia na kierunku gastronomia i catering dietetyczny to studia inżynierskie, których program kształcenia trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).

Studia na kierunku gastronomia i catering dietetyczny
Rok akademicki 2024/2025
Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
Poziom studiów studia I stopnia
Czas trwania 3,5 roku (studia I stopnia)

Terminy rekrutacji

Rekrutacja na uczelnie, które prowadzą studia na kierunku gastronomia i catering dietetyczny rozpocznie się 3 czerwca 2024 r. i potrwa do 20 sierpnia 2024 r. | gastronomia i catering dietetyczny - terminy rekrutacji >

Uczelnie

Studia na kierunku gastronomia i catering dietetyczny możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym | gastronomia i catering dietetyczny - uczelnie >

Opis kierunku

Studia realizowane w ramach kierunku gastronomia i catering dietetyczny przekazują uczestnikom wiedzę na temat problemów oraz wyzwań związanych z nowoczesnymi technikami przetwórstwa żywności.

 

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

W ramach rekrutacji na studia 2024/2025 na kierunku gastronomia i catering dietetyczny prowadzony jest konkurs świadectw dojrzałości. Uwzględniana jest też średnia ważona ocen uzyskanych punktów na maturze.

Rekrutacja na studia wiąże się z dodatkowymi opłatami – ich wykaz i wysokość jest opisana na stronie uczelni.

*Wymagania mogą się różnić w zależności od uczelni oraz trybu studiów (szczegółowe wymagania w dziale poniżej).

 

Praca po studiach

Po ukończeniu studiów na kierunku gastronomia i catering dietetyczny absolwenci mogą samodzielnie planować funkcjonowanie firm gastronomicznych, budując strategię rozwoju zakładu. Odnajdą się w pracy w zakładach żywienia zbiorowego czy w firmach cateringowych.

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

Kształcenie na tym kierunku studiów przeznaczone, jest dla osób po szkole średniej, które zdały maturę z takich przedmiotów, jak np.:

  • język obcy,
  • biologia,
  • chemia,
  • fizyka z astronomią,
  • matematyka.

Kierunki studiów, do których zalicza się gastronomia i catering dietetyczny uwzględniają w ramach kwalifikacji średnią ważoną punktów uzyskanych na maturze.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

Gastronomia i catering dietetyczny - zasady rekrutacji

  • Terminy rekrutacji

  • Czas trwania

  • Przedmioty maturalne

  • Limity

  • Progi

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując na kierunku gastronomia i catering dietetycz-ny

Program studiów i przedmioty

W trakcie studiów na tym kierunku studenci biorą udział w zajęciach obejmujących tematykę analizy żywności i oceny sensorycznej produktów spożywczych. Zapoznają się też z przepisami prawa żywnościowego, wstępem do analizy danych czy żywieniem człowieka i podstawami fizjologii.

 

Absolwent będzie posiadać wiedzę z zakresu:

  • podstawowych procesów w produkcji, utrwalaniu i przechowaniu żywności,
  • technologii produkcji potraw z warzyw, owoców i grzybów,
  • obsługi konsumenta,
  • podstaw dietetyki.

Jak wyglądają studia na kierunku gastronomia i catering dietetyczny?

1. Typ i tryb studiów

Gastronomia i catering dietetyczny to kierunek studiów, który łączy zagadnienia z zakresu nauk rolniczych oraz technologii żywności i żywienia.

 

Studia na kierunku gastronomia i catering dietetyczny możemy podzielić na:

1. Poziom:

 

2. Forma:

 

Powyższy kierunek można realizować w trybie stacjonarnym oraz niestacjonarnym. Zajęcia prowadzone są od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni lub w formie weekendowych zjazdów.

 

2. Program studiów i przedmioty

Program zajęć obejmuje wiele tematycznych przedmiotów, które skupiają się na omówieniu problemów i wyzwań, jakie stoją przed nowoczesnym przetwórstwem żywności. Przedmioty dydaktyczne realizowane są przez doświadczonych praktyków zawodowych, dietetyków i wykładowców akademickich, którzy za pomocą odpowiednich technik edukacyjnych przekazują swoją wiedzę.

W programie studiów na kierunku gastronomia i catering dietetyczny uwzględniono takie przedmioty, jak np.:

  • grafika i carving w owocach i warzywach,
  • analiza żywności i ocena sensoryczna produktów spożywczych,
  • prawo żywnościowe,
  • żywienie człowieka i podstawy fizjologii.

 

3. Nabywane umiejętności

W czasie studiów na kierunku gastronomia i catering dietetyczny uczestnicy zdobywają wiedzę na temat racjonalnego żywienia człowieka. Znają wartości odżywcze gotowych produktów i to, jaki wpływ mają na nie przemiany biochemiczne czy fizyczne.

Absolwenci dobierają właściwe metody i materiały w celu rozwiązywania problemu obejmującego produkcję i przechowywanie potraw. Wykorzystują sprzęt czy aparaturę w technologii gastronomii w celu wykonania analiz składu chemicznego czy jakości mikrobiologicznej potraw. Projektują receptury potraw, w tym także dla osób z odmiennymi problemami żywieniowymi.

 

4. Dla kogo ten kierunek

Gastronomia i catering dietetyczny to kierunek przeznaczony dla osób, które chciałyby w przyszłości mieć wpływ na jakość przygotowywanego pożywienia w ramach cateringu. To również doskonała propozycja dla osób zainteresowanych technikami prawidłowego żywienia człowieka.

 

5. Gdzie studiować kierunek gastronomia i catering dietetyczny

Popularne uczelnie, na których można studiować kierunek gastronomia i catering dietetyczny:

Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

Studia na kierunku gastronomia i catering dietetyczny trwają 3,5 roku (studia I stopnia).

Kierunek studiów gastronomia i catering dietetyczny realizowany jest na pierwszym stopniu w trakcie 3,5 roku. Po ukończeniu studiów oraz obronie pracy dyplomowej uzyskuje się tytuł inżyniera.

Praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku gastronomia i catering dietetyczny

Praca po studiach

Absolwenci kierunku studiów gastronomia i catering dietetyczny mogą samodzielnie planować i przygotowywać funkcjonowanie firmy gastronomicznej. Podejmą pracę w zakładach żywienia zbiorowego, firmach cateringowych czy garmażeryjnych.

Absolwent kierunku gastronomia i catering dietetyczny znajdzie zatrudnienie m.in. jako

  • pracownik zakładów żywienia zbiorowego,
  • specjalista do spraw planowania pracy firmy gastronomicznej,
  • pracownik firm cateringowych.

Poziom i forma studiów

Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

Gastronomia i catering dietetyczny studia niestacjonarne

Gastronomia i catering dietetyczny studia stacjonarne

Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

Gastronomia i catering dietetyczny studia I stopnia

Zobacz inne kierunki gastronomia i hotelarstwo

Filtrowanie
Województwo
Poziom studiów

Zobacz inne kierunki gastronomia i hotelarstwo - podyplomowe

Filtrowanie
Województwo
Poziom studiów

Miasta, które oferują studia na kierunku Gastronomia i catering dietetyczny

Teraz najważniejsze

kalkulator maturalny

matura 2024

arkusze maturalne

wyniki matur 2024

rekrutacja na studia

studia

kierunki studiów

studia podyplomowe

 

Ciekawe

 


gdzie studiować

 

 

Nadchodzące wydarzenia

Komentarze (0)