Dla kogo ten kierunek
Jesteś zainteresowany kontrolą jakości spożywanych przez nas produktów? Chciałbyś zajmować się procesami technologicznymi w produkcji żywności, doborem maszyn i urządzeń z naciskiem na produkcję zwierzęcą? Jeśli tak to ten kierunek będzie dla Ciebie dobrą okazją do rozwoju tych umiejętności.
Program studiów i przedmioty
W ramach studiów posiądziesz wiedzę z zakresu mikrobiologii, genomiki, modyfikacji żywności, selekcji zwierząt i ksenobiotyki. W przyszłości czeka na Ciebie praca w jednostkach naukowo-badawczych, laboratoriach oraz firmach biotechnologicznych. Po tym kierunku staniesz się specjalistą nauk biologicznych, będziesz umieć również wykorzystywać osiągnięcia bioinżynierii we współczesnym rolnictwie i towaroznawstwie. Wiedza o funkcjonowaniu rynku produktów żywnościowych pozwoli Ci również odnaleźć się w dziedzinie ekonomiki produkcji czy nawet marketingu.
Kierunki bioinżynieryjne są przeznaczone dla osób przejawiających zdolności matematyczno-przyrodnicze oraz zainteresowane współczesnym rynkiem produkcji. Jeżeli zatem nadal nie wiesz jaki kierunek wybrać, a wpisujesz się w powyższy opis, na pewno powinieneś wziąć pod uwagę bioinżynierię produkcji zwierzęcej.
Żeby dostać się na bioinżynierię produkcji zwierzęcej, na większości uczelni przy rekrutacji brane są pod uwagę następujące przedmioty: język polski, język obcy, biologia, chemia, geografia, matematyka, fizyka i astronomia.
Terminy rekrutacji
Czas trwania
Przedmioty maturalne
Limity
Progi
Miasta, które oferują studia na kierunku Bioinżynieria produkcji zwierzęcej
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia