1. Typ i tryb studiów
Kierunek gastronomia i hotelarstwo można realizować zarówno w trybie stacjonarnym, jak i niestacjonarnym. W przypadku pierwszej opcji zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku, co będzie dobrym rozwiązaniem dla osób, które mogą sobie pozwolić na pełne poświęcenie się nauce i zdobywaniu wykształcenia. Jeżeli natomiast zależy Ci na większej swobodzie studiowania to wybierz studia niestacjonarne, na których zajęcia odbywają się w wybrane weekendy semestru.
Osoby, które aplikują na powyższe studia zdobędą kompleksową wiedzę z zakresu ekonomii czy nauk o zarządzaniu.
Studia na kierunku gastronomia i hotelarstwo możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.
Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.
Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.
2. Program studiów i przedmioty
Jako student kierunku gastronomia i hotelarstwo będziesz miał okazję dowiedzieć się więcej na temat technologii żywności, marketingu czy ekonomii. Ponadto, rozwiniesz swoją wiedzę na temat hotelarstwa czy branży spożywczej.
W planie zajęć znajdzie się wiele interesujących przedmiotów powiązanych z powyższą tematyką, między innymi takich jak:
-
Systemy technologiczne w produkcji potraw
-
Badania marketingowe na rynku usług
-
Mikrobiologia żywności
3. Nabywane umiejętności
W czasie powyższych studiów wykształcisz szereg cennych umiejętności praktycznych, które z powodzeniem wykorzystasz w swojej przyszłej pracy zawodowej. Przede wszystkim rozwiniesz kompetencje z obszaru zarządzania w hotelarstwie i gastronomii.
Ponadto, nauczysz się korzystać z nowoczesnych narzędzi informatycznych stosowanych w branży turystycznej i spożywczej. Program kształcenia zakłada również realizacje lektoratu z języka obcego, co zwiększy twoje szanse na karierę w środowisku międzynarodowym.
4. Dla kogo ten kierunek
Jeśli od zawsze marzyło Ci się otworzenie własnej restauracji, od małego lubisz spędzać czas w kuchni, ekserymentować ze składnikami, a w dodatku przemysł hotelarski nie był Ci nigdy zupełnie obojętny, kierunek gastronomia i hotelarstwo może być odpowiednim dla Ciebie!
Ponad to jesteś kandydatem idelanym, jeżeli cechy, którymi się odznaczasz to m.in. samodzielność oraz zorganizowanie, ponieważ w przyszłości będziesz odpowiedzialny za funkcjonowanie i rozwój powierzonych Ci biznesów. Dobrze rozwinięty zmysł przedsiębiorczy również będzie nie lada zaletą oraz pomocą w okresie studiów.
Kluczowe mogą okazać się też wyniki egzaminu maturalnego z przedmiotów: matematyka, biologia czy chemia. Branża gastronomiczno-hotelarska jest jedną z tych, które stale się rozwijają, powstają nowe obiekty wypoczynkowe, restauracje, które potrzebują dużo wykwalifikowanego personelu.
5. Gdzie studiować gastronomię i hotelarstwo
Popularne uczelnie na których można studiować kierunek gastronomia i hotelarstwo: