Terminy rekrutacji na studia Drzwi otwarte na uczelniach Terminy matury Terminy egzaminu ósmoklasisty
Studenci dietetyki stosowanej kompleksowo przygotowują się m.in. do: wyboru prawidłowej diety ze względu na indywidualne potrzeby zdrowotne i cele klienta lub pacjenta; kontrolowania wyników i nadzorowania pomiarów laboratoryjnych zgodnie ze standardami jakościowymi produktów żywnościowych; układania jadłospisów; organizowania procesu produkcyjnego potraw dietetycznych oraz prowadzenia komunikacji z różnymi działami w celu zapewnienia warunków niezbędnych dla prawidłowego zarządzania procesem produkcji żywności dietetycznej.
Studia na tej ścieżce kształcenia skierowane są w szczególności do tych osób, które zainteresowane są np. podjęciem współpracy z klientem, który samodzielnie podjąć decyzję o zmianie nawyków żywieniowych. Uczestnicy zajęć szkolą się w zakresie m.in. przeprowadzania wywiadów żywieniowych z klientami i pacjentami, a także prowadzenia dokumentacji żywieniowej w zakładach gastronomicznych.
Uczelnie w Warszawie pozwalają także studentom zdobyć kompetencje, które niezbędne są np. do kierowania zespołem dietetyków lub zespołami innych specjalistów żywienia czy do prowadzenia szeroko pojętej edukacji żywieniowej. Ponadto absolwenci dietetyki stosowanej wyróżniają się wiedzą oraz umiejętnościami, które umożliwiają im prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Studenci dietetyki stosowanej poznają najważniejsze narzędzia oraz techniki, które niezbędne są do układania wartościowych i racjonalnych dla organizmu jadłospisów. W programie tej ścieżki kształcenia znajdują się przedmioty, które pozwalają studentom zrozumieć np. zasady kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania czy dokonywania oceny wpływu różnych zaburzeń żywieniowych na stan zdrowia klienta lub pacjenta.
W programie studiów na dietetyce stosowanej znajdziesz takie przedmioty, jak np.:
Studia w Warszawie, które związane są z tą ścieżką kształcenia, przygotowują absolwentów do podjęcia pracy na stanowiskach wymagających znajomości m.in.: sposobu żywienia człowieka zdrowego i chorego; zastosowania technologii przygotowywania potraw; metod planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet.
Absolwenci dietetyki stosowanej są mogą szukać pracy w obszarach zainteresowania współczesnej dietetyki. Osoby, które ukończyły tę ścieżkę kształcenia, są gotowe do kontynuowania swojej zawodowej kariery zarówno na polskim, jak i zagranicznym rynku pracy. Dietetycy m.in. organizują żywienie indywidualne, zbiorowe i lecznicze dostosowane do wieku i stanu zdrowia pacjentów, a także prowadzą edukację żywieniową.
Absolwent dietetyki stosowanej może szukać zatrudnienia w takich miejscach jak np.:
Dietetyka stosowana to ścieżka kształcenia, którą w Warszawie można studiować w ramach kierunku dietetyka.
Studenci dietetyki zgłębiają różnorodne zagadnienia związane m.in. z biologicznym, społecznym, kulturowym i psychologicznym funkcjonowaniem człowieka. Uczestnicy zajęć w trakcie nauki próbują pojąć np.: znaczenie składu produktu spożywczego, wpływ aktywności fizycznej na zdrowie człowieka czy metody zmiany nawyków żywieniowych.
Dietetycy potrafią oni m.in. przewidzieć działanie określonych leków w terapii żywieniowej, a także zastosować odpowiednie leczenie farmakologiczne w terapii żywieniowej pacjenta. Osoby, które ukończyły studia na tym kierunku, mogą liczyć na zatrudnienie zarówno w publicznym, jak i prywatnym sektorze polskiego i zagranicznego rynku pracy – kompetencje dietetyków cenione są m.in. w: zakładach żywienia, klubach sportowych, gabinetach specjalistycznych, klinikach czy w restauracjach i cateringach.
Dowiedz się więcej: dietetyka studia w Warszawie
Zobacz także: