Podczas gdy jedni pasjonaci gotowania, kosztowania nowych potraw i eksperymentowania w kuchni rozwijają swoje hobby samodzielnie w zaciszu domowym, inni decydują się na realizowanie studiów na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna.
Ci drudzy bez wątpienia mogą liczyć na możliwość zawodowego realizowania swojej pasji, co może przełożyć się na ogólne zadowolenie z własnego życia. Jeżeli wybierzesz edukację na tym kierunku, poznasz zaawansowane zagadnienia z obszaru chemii, fizyki oraz technologii żywności, w sposób praktyczny nauczysz się komponowania wartościowych posiłków oraz dobierania składników odżywczych w zależności od indywidualnych potrzeb każdego z klientów.
1. Typ i tryb studiów:
Studia na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna możemy podzielić na:
1. Typ
2. Tryb:
-
studia stacjonarne
-
studia niestacjonarne
Studia na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna są realizowane w ramach pierwszego stopnia. Są to studia inżynierskie, które trwają od 3,5 roku do 4 lat, w zależności od tego, na jaki tryb kształcenia się zdecydujesz.
Wybrane uczelnie w Lublinie oferują możliwość kształcenia zarówno w trybie stacjonarnym, jak i zaocznym. Nie inaczej jest w przypadku nauki na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna.
Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.
Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.
Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.
2. Zdobywana wiedza i umiejętności
Podczas edukacji na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna zdobędziesz wszechstronną wiedzę i umiejętności, które z powodzeniem wykorzystasz zarówno w życiu prywatnym, jak i zawodowym.
Poznasz między innymi podstawowe zagadnienia z obszaru dietetyki, zyskasz wiedzę na temat prawidłowego żywienia człowieka zdrowego i chorego, a ponadto nie unikniesz wykładów z podstaw dziedzin medycznych.
Studenci będą mieli okazje zgłębić techniki przygotowywania i podawania żywności w jednostkach żywienia publicznego, lokalach gastronomicznych oraz innych podobnych placówkach.