Dietetyka studia stacjonarne Trójmiasto

Dietetyka studia stacjonarne Trójmiasto

Studia na kierunku dietetyka w Gdańsku | Gdyni | Sopocie możesz podjąć na 1 uczelni publicznej oraz 3 niepublicznych (prywatnych) szkołach wyższych w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym.

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
stacjonarne

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Status uczelni
Typ uczelni
Poziom studiów
Forma studiów
Więcej filtrów
Czas trwania
Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku

Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku

Dietetyka stopień: (I)  (II), czas trwania: 3 lata • 2 lata
forma: stacjonarne
Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni

Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni

Dietetyka stopień: (I), czas trwania: 3 lata
forma: stacjonarne

Specjalności na kierunku dietetyka

Uniwersytet WSB Merito w Gdańsku

Uniwersytet WSB Merito w Gdańsku

Dietetyka stopień: (I), czas trwania: 3 lata
forma: stacjonarne

Specjalności na kierunku dietetyka

Gdański Uniwersytet Medyczny

Dietetyka stopień: (I)  (II), czas trwania: 3 lata • 2 lata
forma: stacjonarne

23.04.2024

Dietetyka - studia stacjonarne (dzienne) Trójmiasto - 2024 | woj. pomorskie

Studia na kierunku dietetyka w Trójmieście to studia licencjackie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3 lata (studia I stopnia) lub 2 lata (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (licencjata lub magistra).

Dietetyka studia stacjonarne Trójmiasto
Studia na kierunku dietetyka w Gdańsku | Gdyni | Sopocie
Rok akademicki 2024/2025
Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
Poziom studiów studia I i II stopnia
Czas trwania 3 lata (studia I stopnia), 2 lata (studia II stopnia)

Studia stacjonarne na kierunku dietetyka w Trójmieście możesz rozpocząć bezpłatnie na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym.

Za stacjonarne studiowanie dietetyki należy zapłacić w Wyższej Szkole Bankowej w Gdańsku, a także w Wyższej Szkole Zdrowia w Gdańsku.

Ponadto dietetykę jako specjalizację na innym kierunku (nauki o jakości) znaleźć można w ofercie Uniwersytetu Morskiego w Gdyni.

Dietetyka to kierunek o charakterze medycznym, który łączy zagadnienia z różnorodnych nauk ścisłych. Studenci poznają najważniejsze aspekty biochemii, farmakologii czy technologii żywności, a wiedzę teoretyczną skutecznie stosują w praktycznym działaniu zawodowym. Przyszli specjaliści potrafią tworzyć plany żywieniowe dostosowane do indywidualnych potrzeb klienta, a także analizować zawartość produktów spożywczych.

Absolwenci tego kierunku mogą rozpocząć pracę jako dietetycy m.in. w szpitalach, sanatoriach, a także klinikach lub gabinetach żywieniowych. Kompetencje ekspertów tej dziedziny cenione są także w ośrodkach promujących zdrowy i aktywny styl życia oraz w mediach.

 

Jakie są wymagania na studia stacjonarne (dzienne) na kierunku dietetyka w Trójmieście

Rekrutacja na studia stacjonarne na uczelniach publicznych odbywa się za pomocą konkursu świadectw. Oznacza to zatem, że przyszły student powinien skupić się w szczególności na egzaminach maturalnych.

Przykładowe przedmioty brane pod uwagę przy rekrutacji na kierunek dietetyka w Trójmieście:

  •     biologia,
  •     chemia,
  •     fizyka,
  •     informatyka,
  •     język obcy,
  •     matematyka

* Kryteria kwalifikacyjne mogą różnić się w zależności od wymagań danej uczelni. Powyższa lista stanowi jedynie przykładowe przedmioty, które mogą być brane podczas rekrutacji – przed rekrutowaniem na uczelnię należy wcześniej upewnić się za pomocą strony rekrutacyjnej uczelni, które przedmioty brane są pod uwagę.

szczegółowe wymagania na uczelniach

Jak wyglądają studia na kierunku dietetyka w Trójmieście?

 

Typ i tryb studiów
 

Studia na kierunku dietetyka w Trójmieście możemy podzielić na:
 

1. Typ:

  • Studia I stopnia (licencjackie)
  • Studia II stopnia (magisterskie)


2. Tryb:

  • studia stacjonarne
  • studia niestacjonarne

sprawdź wszystko o: dietetyka studia w Trójmieście
 

Program studiów i przedmioty

Studenci dietetyki na pomorskich uczelniach muszą być przygotowani do przedmiotów o charakterze ścisłym. W trakcie zajęć będą oni zgłębiać zagadnienia z dziedzin takich jak m.in. biologia, chemia, medycyna czy logika. Kierunek ten ma na celu przygotowanie przyszłych specjalistów do prowadzenia działań dietetycznych zarówno w przestrzeni klinicznej, jak i gastronomicznej, medialnej czy naukowej. Program dietetyki składa się z przedmiotów, dzięki którym uczestnicy zajęć zapoznają się z ludzkim ciałem oraz psychiką człowieka. Trójmiejskie uczelnie kładą duży nacisk na medyczny charakter dietetyki – przyszli studenci zmierzą się z teorią oraz praktyką nakierowaną m.in. na diagnostykę, terapię żywieniową czy badanie zaburzeń metabolizmu.

 

W programie studiów na kierunku dietetyka w Trójmieście znajdują się przedmioty takie jak:

  • Anatomia człowieka
  • Chemia żywności
  • Fizjologia człowieka
  • Podstawy genetyki
  • Logika
  • Socjologia ogólna
  • Anatomia człowieka
  • Zdrowie publiczne
  • Elementy współczesnej dietetyki
  • Immunologia
  • Patofizjologia kliniczna
  • Prawo żywnościowe
  • Psychodietetyka
  • Diagnostyka laboratoryjna
  • Technologia sporządzania potraw dietetycznych
  • Poradnictwo żywieniowe

 

Wiedza i umiejętności

We współczesnym świecie choroby cywilizacyjne stanowią coraz większy problem dla człowieka. Szybki i stresujący tryb życia wzmaga w społeczeństwie zapotrzebowanie na różnorodne usługi związane z profilaktyką zdrowia i ciała. Dzięki temu dietetyka może stale się rozwijać, a kompetencje, które charakteryzują dietetyków, częściej będą cenione w różnorodnych dziedzinach naukowych.

 

Wiedza

Studenci dietetyki uczą się tego, w jaki sposób rozpoznawać potrzeby klientów gabinetów dietetycznych. Dzięki medycznemu charakterowi tego kierunku uczestnicy zajęć poznają najważniejsze biologiczne i chemiczne aspekty procesów żywieniowych człowieka, a także dowiedzą się, w jaki sposób odczytywać składniki różnorodnych produktów spożywczych.

Trójmiejskie uczelnie przygotowują przyszłych specjalistów do współczesnych warunków kształtujących rynek pracy. Dzięki temu w programie dietetyki odnaleźć można także przedmioty poświęcone technologicznym zagadnieniom związanym z produkcją żywności czy sprzętów gastronomicznych. Ponadto studenci tego kierunku szkoleni są do prawidłowego prowadzenia działań, które mają na celu planowanie i realizację programów dotyczących ochrony i promocji zdrowia.

Studia te zapoznają studentów również ze społecznymi kontekstami kształtującymi współczesną dietetykę – absolwenci tego kierunku znają rozwój historyczny tej nauki i wiedzą, jakie style żywieniowe zaobserwować można w społeczeństwie.

 

Wiedza, którą posiada absolwent studiów na kierunku dietetyka:

  • Zna biologiczne i chemiczne aspekty produkcji artykułów spożywczych
  • Rozumie funkcjonowanie metabolizmu
  • Rozumie reakcje chemiczne i biochemiczne mózgu związane z żywieniem
  • Zna działanie i zastosowanie leków w terapii żywieniowej
  • Przewiduje reakcje będące wynikiem interakcji poszczególnych leków ze składnikami pokarmowymi
  • Rozumie społeczny i psychologiczny kontekst dietetyki

 

Umiejętności

Studenci dietetyki nie tylko wiedzą, w jaki sposób żywienie wpływa na samopoczucie oraz zdrowie człowieka, ale także potrafi znaleźć odzwierciedlenie niewłaściwej profilaktyki żywieniowej w ludzkich działaniach oraz zachowaniu.

Absolwenci tego kierunku planują racjonalne żywienie zarówno indywidualnych klientów, jak i wyszczególnionych grup. Dzięki temu przyszli specjaliści (w zależności od wybranej ścieżki edukacyjnej) mogą tworzyć programy dostosowane do potrzeb m.in. sportowców i osób pragnących utrzymać zdrową sylwetkę czy osób chorych.

Praktyczne ćwiczenia umożliwiają studentom dokonać trafnej diagnozy chorób żywieniowo-zależnych oraz oceny interakcji żywności i leków. Współczesne uczelnie starają się zapoznać przyszłych specjalistów z technologicznymi warunkami kształtującymi eksperckie środowisko.

 

Umiejętności, które nabywa student dietetyki:

  • Konstruuje plany żywieniowe dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjenta lub klienta
  • Prowadzi działania zapobiegające chorobom żywieniowo-zależnym
  • Trafnie diagnozuje zaburzenia żywieniowe
  • Korzysta z narzędzi i programów komputerowych stosowanych przez dietetyków

 

Jak wyglądają studia stacjonarne

Studia stacjonarne to doskonała okazja do tego, by zdobyć cenne doświadczenie praktyczne związane z interesującym studenta zawodem. Uczestnicy zajęć mają szansę rozpocząć swoją przygodę pod okiem ekspertów, którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą. Kreatywne rozwiązania oraz innowacyjne pomysły studenci mogą wykorzystywać podczas aktywnego działania w różnorodnych organizacjach studenckich.

Szkoły wyższe udostępniają studentom narzędzia, z których często nie można skorzystać poza terenem uczelni. Studenci stacjonarni mogą korzystać z bogatych zasobów książkowych należących do uczelnianych bibliotek. Jest to szczególnie istotne w kontekście nauki do sesji egzaminacyjnej – warunki panujące w czytelniach sprzyjają przyswajaniu informacji oraz motywują do poważnej lektury.

Uczelnie publiczne oferują studentom najczęściej darmową naukę stacjonarną. Dzięki temu kandydaci na studia nie muszą przejmować się dodatkowymi opłatami. Publiczne szkoły wyższe charakteryzują się jednak ściśle określoną liczbą miejsc dostępnych dla studentów. Może być to problematyczne szczególnie dla tych kandydatów, którzy aplikują na popularne kierunki. Ci, których wyniki maturalne nie pozwoliły na rozpoczęcie stacjonarnej nauki na uczelni publicznej, mogą rozpocząć studia płatne na uczelni prywatnej.

Studia stacjonarne przeważnie wymagają od studentów obecności na zajęciach w godzinach porannych i dziennych. Program nauczania przewiduje organizację spotkań pięć dni w tygodniu – od poniedziałku do piątku. Dzięki temu studenci mogą rozpocząć pracę dorywczą poza godzinami zajęć, tj. wieczorami oraz w weekendy.

studia stacjonarne w Trójmieście

studia niestacjonarne w Trójmieście


Jakie predyspozycje i zainteresowania są ważne

Student dietetyki powinien stale kształcić się w wybranym przez siebie kierunku. Dziedzina ta ciągle rozwija się i wymaga prowadzenia licznych badań, które pozwolą przyszłym specjalistom skuteczniejsze działanie w zawodzie. Kandydat na ten kierunek musi umiejętnie radzić sobie ze stresem, a także podejmować rozważne i odpowiedzialne decyzje. Jako wsparcie w środowisku medycznym pracować będzie z klientami oraz pacjentami, którzy wymagają profesjonalnej pomocy – dobrze więc, by był on otwarty, komunikatywny i cierpliwy.

Zainteresowanie gotowaniem lub produktami spożywczymi ułatwi znacznie przyszłemu studentowi zdobywanie dietetycznej wiedzy, a także wykorzystanie jej w praktyce. Dobrze, by przyszłemu ekspertowi przyświecała chęć promowania zdrowego i aktywnego życia. Dietetyk musi umieć organizować swój czas pracy, a także miejsce, w którym będzie on realizować zlecenia.

 

Studenta dietetyki cechują:

  • chęć do stałego uczenia się
  • umiejętność radzenia ze stresem
  • dokładność, odpowiedzialność
  • cierpliwość, empatia
  • komunikatywność
  • zainteresowanie gotowaniem lub produktami żywnościowymi
  • chęć promowania zdrowego życia
  • organizacja czasu i pracy

 

Gdzie studiować na kierunku dietetyka w Trójmieście

Uczelnie, na których można studiować dietetykę stacjonarnie w Trójmieście:

czytaj dalej 

uczelnie w Trójmieście

dietetyka studia w Trójmieście

Uczelnie w Gdańsku | Gdyni | Sopocie - kierunek dietetyka:

Uczelnia Forma studiów Poziom studiów  
Gdański Uniwersytet Medyczny (Wydział Nauk o Zdrowiu z Instytutem Medycyny Morskiej i Tropikalnej) stacjonarne, niestacjonarne I stopnia, II stopnia więcej
Uniwersytet WSB Merito w Gdańsku stacjonarne, niestacjonarne I stopnia więcej
Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni stacjonarne, niestacjonarne I stopnia więcej
Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku stacjonarne, niestacjonarne I stopnia, II stopnia więcej

Tabela uwzględnia uczelnie, które prowadzą studia w ramach kierunku lub specjalności

Praca po studiach na kierunku dietetyka w Trójmieście

Absolwenci dietetyki mogą rozpocząć pracę w placówkach, które działają w celu promowania zdrowego i aktywnego trybu życia. Oznacza to, że dietetycy mogą nawiązać współpracę z prywatnymi gabinetami dietetycznymi, poradniami specjalistycznymi, szpitalami, a także klubami fitness.

Wiedza oraz doświadczenie zdobyte przez studentów dietetyki w trakcie nauki cenione są także w świecie gastronomicznym i medialnym. Absolwenci tego kierunku mogę występować w roli ekspertów oraz tworzyć plany żywieniowe w formie menu restauracyjnego. Kompetencje dietetyków przydatne są także m.in. w placówkach przemysłu spożywczego, szkołach i laboratoriach.

 

Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku dietetyka:

  • publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej (szpitale, domy pomocy społecznej, sanatoria);
  • placówki lecznictwa ambulatoryjnego (gabinety dietetyczne, poradnie specjalistyczne – gastrologiczne, chorób metabolicznych);
  • zakłady żywienia zbiorowego i zakłady dostarczające pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (firmy cateringowe);
  • zakłady przemysłu spożywczego (spółdzielnie mleczarskie, zakłady mięsne itp.);
  • zakłady produkujące wyposażenie i sprzęt gastronomiczny;
  • organizacje konsumenckie;
  • placówki oświatowe (żłobki, przedszkola, szkoły);
  • placówki sportowe i inne (kluby fitness);


 

Wielu absolwentów dietetyki decyduje się na założenie własnej działalności gospodarczej i świadczenie usług prywatnych w zakresie poradnictwa dietetycznego. Wymaga to od przyszłego dietetyka nie tylko specjalistycznej wiedzy, ale także znajomości podstaw dziedzin ekonomicznych, gospodarczych czy prawnych, a także umiejętności zarządzania. Dobrze też, by przyszły dietetyk, który zamierza prowadzić własną firmę, miał już pewne doświadczenie zawodowe.



Ile zarabiają absolwenci kierunku studiów dietetycznych w Trójmieście?

Absolwenci dietetyki mają kompetencje umożliwiające im rozpoczęcie pracy w jednostkach medycznych (szpitale, kliniki itp.), a także w klasycznie rozumianej gastronomii. Dietetycy w Polsce zarabiają średnio 3210 zł brutto miesięcznie. Wynagrodzenie co drugiego specjalisty tej dziedziny wynosi od 2840 zł do 3860 zł.*

 

Do zadań dietetyka należą między innymi:

  • Planowanie i przeprowadzanie programów zdrowego żywienia
  • Badanie produktów żywnościowych
  • Opracowywanie menu i receptur potraw dostosowanych do potrzeb określonej osoby lub grupy osób.

 

Źródło: wynagrodzenia.pl (październik 2021)

 

* Wysokość wynagrodzenia może różnić się w zależności od kompetencji kandydata oraz jego stażu w pracy, a nawet od województwa lub miasta, na którego terenie wykonuje on pracę.

Co warto sprawdzić przed rekrutacją na dietetykę?

Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku dietetyka w Gdańsku | gdyni | sopocie

Aktualności rekrutacyjne

komentarze (0)