Technologia żywności i żywienie człowieka - Bydgoszcz

Technologia żywności i żywienie człowieka - Bydgoszcz

Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka w Bydgoszczy możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym).

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Status uczelni
Typ uczelni
Poziom studiów
Forma studiów
Więcej filtrów
Czas trwania
Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich

Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I), czas trwania: 3,5 roku
forma: stacjonarne

Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Pokaż więcej

05.02.2024

Technologia żywności i żywienie człowieka studia Bydgoszcz 2024 | woj. pomorskie

Studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka to studia  inżynierskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) lub 1,5 roku (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera lub magistra). Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym. Specyfika studiów zależy od wyboru specjalności.

Technologia żywności i żywienie człowieka - Bydgoszcz
Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka w Bydgoszczy
Rok akademicki 2024/2025
Forma studiów stacjonarne
Poziom studiów studia I stopnia
Czas trwania 3,5 roku (studia I stopnia)

Uczelnie

Studia w Bydgoszczy 2024/2025 na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka możesz podjąć na 1 uczelni publicznej: Politechnice Bydgoskiej im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich (Wydział Rolnictwa i Biotechnologii PBS, Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej PBS).

 

Opis kierunku

Studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka dają studentom możliwość zdobycia interdyscyplinarnej wiedzy z zakresu m.in. matematyki, fizyki, chemii, a także technologii żywności i żywienia człowieka oraz uzyskania kompetencji inżynierskich.

 

Praca po studiach

Studia w Bydgoszczy na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka dają ich absolwentom możliwość znalezienia pracy w m.in. szeroko pojętym przemyśle spożywczym, jednostkach zarządzających i kontrolujących zakłady produkcyjne czy jednostkach, które zajmują się obrotem środkami spożywczymi.

 

JAKIE PRZEDMIOTY ZDAWAĆ NA MATURZE? / WYMAGANIA REKRUTACYJNE

Rekrutacja na studia w Bydgoszczy na kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka, w przypadku studiów I stopnia (inżynierskich), wymaga od kandydatów egzaminów maturalnych z konkretnych przedmiotów.

Z kolei rekrutacja na studia II stopnia (magisterskie) bierze pod uwagę ocenę na dyplomie – w przypadku absolwentów kierunków takich jak: technologia żywności i żywienie człowieka, bioinżynieria produkcji żywności, chemia i technologia żywności, zielarstwo i fitoterapia. W przypadku kandydatów będących absolwentami innych, określonych w regulaminie kierunków, kryterium kwalifikacyjnym jest rozmowa kwalifikacyjna.

Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia 2024/2025 na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka:

  • język polski,
  • język obcy,
  • matematyka,
  • chemia,
  • fizyka,
  • biologia,
  • geografia,
  • informatyka.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA?

Technologia żywności i żywienie człowieka to jeden z kierunków oferowanych przez szkoły wyższe w Bydgoszczy. Studenci tego kierunku mają możliwość zdobyć wiedzę z różnych dziedzin, m.in. z nauk przyrodniczych, społecznych, o zdrowiu. Program studiów zakłada także, że studenci zdobędą wiedzą np. na temat wytwarzania żywności, technik i urządzeń wykorzystywanych w produkcji żywności czy opracowywania nowych produktów.

Kierunki studiów takie jak Technologia żywności i żywienie człowieka dają studentom również możliwość zdobycia wiedzy z zakresu nauk biologicznych i medycznych, związanych z dietetyką, chemią spożywczą, biotechnologią żywności czy inżynierią produkcji.

Podczas toku studiów studenci wybierają specjalność, dzięki czemu mogą uczestniczyć w zajęciach najbardziej zgodnych z ich zainteresowaniami i planami zawodowymi. Uczestniczą również w praktykach zawodowych.

 

1. Typ i tryb studiów:

Studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka możemy podzielić na:

1. Typ

  • Studia I stopnia (inżynierskie)
  • Studia II stopnia (magisterskie)

2. Tryb:

  • studia stacjonarne

 

2. Zdobywana wiedza i umiejętności

Kierunki studiów w Bydgoszczy takie jak Technologia żywności i żywienie człowieka mają na celu przede wszystkim przygotować studentów do przyszłej pracy przy rozwiązywaniu problemów w obszarze technologii żywności i żywienia człowieka. Dzięki możliwości wyboru specjalności, studenci mogą zdecydować, w jakich zajęciach będą brali udział i jednocześnie mogą przygotowywać się do przyszłej pracy zawodowej.

Przykładowe specjalności oferowane przez uczelnie w Bydgoszczy na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka to: technologie produktów roślinnych i żywienie człowieka czy żywienie człowieka z elementami dietetyki.

Uczelnie w Bydgoszczy - kierunek technologia żywności i żywienie człowieka:

Uczelnia Forma studiów Poziom studiów  
Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich (Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej) stacjonarne I stopnia więcej

Tabela uwzględnia uczelnie, które prowadzą studia w ramach kierunku lub specjalności

ILE TRWAJĄ STUDIA NA KIERUNKU TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA?

Studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka trwają 3,5 roku (studia I stopnia) lub 1,5 roku (studia II stopnia).

Technologia żywności i żywienie człowieka w Bydgoszczy - czas trwania

Poziom studiów czas trwania otrzymywany tytuł
studia I stopnia 3,5 roku inżynier

JAKA PRACA PO STUDIACH NA KIERUNKU TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA

Dzięki możliwości wyboru specjalności, absolwenci kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka mogą zdobyć pracę w wielu miejscach, jak np. w szeroko pojętym przemyśle spożywczym czy w instytucjach prowadzących żywienie zbiorowe. Absolwenci tego kierunku mają również możliwość znaleźć pracę w jednostkach zarządzających i kontrolujących zakłady produkcyjne oraz zajmujące się obrotem środkami spożywczymi.

Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka:

  • przemysł spożywczy,
  • instytucje prowadzące żywienie zbiorowe,
  • jednostki zarządzające i kontrolujące zakłady produkcyjne,
  • jednostki zajmujące się obrotem środkami spożywczymi,
  • instytucje nadzorujące prawidłowe żywienie,
  • instytucje popularyzujące zdrowe żywienie,
  • placówki ochrony zdrowia,
  • instytucje naukowo-badawcze.

Poziom i tryb studiów

Sprawdź jakiego typu znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

Technologia żywności i żywienie człowieka Bydgoszcz studia i stopnia


Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

Technologia żywności i żywienie człowieka Bydgoszcz studia stacjonarne

Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka w Bydgoszczy

Studia I stopnia

Technologia żywności i żywienie człowieka w Bydgoszczy

Popularne kierunki żywienie i żywność w Bydgoszczy

komentarze (0)

Teraz najważniejsze

matura 2024

zmiany na maturze 2024

arkusze maturalne

wyniki matur 2023

rekrutacja na studia

studia

kierunki studiów

studia podyplomowe

 

Ciekawe

 


gdzie studiować

 

 

Nadchodzące wydarzenia