Jakość i bezpieczeństwo żywności - Poznań

Jakość i bezpieczeństwo żywności - Poznań

Studia na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności w Poznaniu możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym).

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Status uczelni
Typ uczelni
Poziom studiów
Forma studiów
Więcej filtrów
Czas trwania
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Jakość i bezpieczeństwo żywności stopień: (I), czas trwania: 3,5 roku
forma: stacjonarne

22.02.2024

Jakość i bezpieczeństwo żywności Poznań 2024 | woj. wielkopolskie

Studia na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia trwa od 3,5 roku do 4 lat (studia inżynierskie) i kończy się uzyskaniem dyplomu inżyniera. Specyfika studiów zależy od wyboru specjalności / ścieżki kształcenia. Studia możesz podjąć stacjonarnie oraz niestacjonarnie.

Jakość i bezpieczeństwo żywności - Poznań
Studia na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności w Poznaniu
Rok akademicki 2024/2025
Forma studiów stacjonarne
Poziom studiów studia I stopnia
Czas trwania 3,5 roku (studia I stopnia)

Terminy rekrutacji

Rekrutacja na uczelnie, które prowadzą studia na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności w Poznaniu rozpocznie się 1 czerwca 2024 r. i potrwa do 27 sierpnia 2024 r. | Jakość i bezpieczeństwo żywności Poznań - terminy rekrutacji >

 

Opis kierunku

Studia na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności pozwalają zdobyć wykształcenie z zakresu przetwórstwa oraz przechowywania najróżniejszych surowców czy produktów spożywczych. Podczas zajęć studenci uczą się, jak oceniać jakość produktów spożywczych, a także jak kontrolować systemy zarządzania jakością produktów żywnościowych. Kierunek ten daje także możliwość poznania podstawowych zasad ich powstawania, uwzględniając jakość, ekologię i bezpieczeństwo.

 

Praca po studiach

Studia w Poznaniu na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności dają możliwość zdobycia wiedzy z zakresu systemów związanych z zarządzaniem żywnością. Absolwenci finalnie uzyskują umiejętności związane z chemią żywności, naukami technicznymi, ekonomicznymi, przetwórstwem czy przechowywaniem żywności. Po studiach bez problemu znajdą zatrudnienie w zakładach np. jako specjaliści do kwestii bezpieczeństwa czy jakości.

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

Rekrutacja na studia w Poznaniu, na kierunek jakość i bezpieczeństwo żywności wymaga od kandydatów, aby uzyskali pozytywny wynik z egzaminu maturalnego z takich przedmiotów, jak np.:

  • Biologia,
  • Chemia,
  • Fizyka i astronomia,
  • Matematyka.

 * Każda uczelnia ma określone wymagania rekrutacyjne, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI?

Studia w trakcie całego toku kształcenia pozwalają rozwijać wiedzę w zakresie nauk technicznych, procesów przetwarzania żywności, a także zagadnień dotyczących zarządzania czy nauk społecznych. Plan zajęć obejmuje wiele interesujących przedmiotów, które są bezpośrednio powiązane z powyższą tematyką.

Studenci mogą uczestniczyć m.in. w takich zajęciach, jak surowce pochodzenia roślinnego, propedeutyka wiedzy o jakości oraz bezpieczeństwie żywności, a także podstawowe informacje o metrologii.

Kierunki studiów w Poznaniu, do których zalicza się jakość i bezpieczeństwo żywności, są idealnym wyborem dla osób, które chciałyby nauczyć się efektywnego wdrażania i nadzorowania systemów związanych z zarządzaniem bezpieczeństwem i jakością żywności w firmach.

Studenci w ramach kształcenia na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności mogą wybrać z dwóch dostępnych specjalności:

  • Systemy bezpieczeństwa żywności,
  • Pracownie laboratoryjne bezpieczeństwa żywności.

Uczelnie w Poznaniu dają możliwość studentom inżynierii rolniczej, aby zapoznać się z informacjami przekazywanymi w ramach ćwiczeń i wykładów akademickich. Są one związane tematycznie z naukami technicznymi, rolnictwem czy branżą spożywczą.

Siatka przedmiotów obejmuje takie zajęcia, jak np.:

  • Magazynowanie oraz transport w rolnictwie,
  • Inżynieria polowa oraz sadownicza,
  • Procesy zarządzania i logistyka przedsiębiorcza,
  • Użytkowanie maszyn rolniczych, leśnych czy przetwórstwa spożywczego.

 

Typ i tryb studiów:

Studia na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności możemy podzielić na:

1. Typ

  • Studia I stopnia (inżynierskie),

2. Tryb:

  • studia stacjonarne,
  • studia niestacjonarne.

 

Zdobywana wiedza i umiejętności

Jakość i bezpieczeństwo żywności to studia, które pozwalają absolwentom zdobyć wiedzę z zakresu nauk o żywności i zdrowiu. Rozwijają także informacje dotyczące nauk przyrodniczych. Są one niezbędne do tego, aby zrozumieć zjawiska oraz procesy, jakie zachodzą w żywności i są powiązane z zapewnieniem jej jakości czy bezpieczeństwa.

Absolwent studiów na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności zna procesy produkowania żywności pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego, zagrożenia, jakie powstają podczas pozyskiwania i przetwórstwa surowców, a także technologiczne korzyści/ zagrożenia dla bezpieczeństwa. Są one powiązane z zastosowaniem dodatków do żywności.

Dodatkowo absolwenci mają kompetencje z zakresu oceny jakości żywności za pomocą nowoczesnych technik analizy chemicznej, sensorycznej. Nie można też pomijać istotnej wiedzy na temat regulacji prawnych dotyczących prowadzenia działalności produkującej żywność.

Studenci uczą się także, jak efektywnie zarządzać produkcją, a także jakością produktu. Poza tym rozwijają kompetencje ekonomiczne, finansowe czy rachunkowe. Mogą je z powodzeniem wykorzystać w swojej własnej działalności gospodarczej.

Absolwenci zyskują obszerną wiedzę również z zakresu technik komputerowych w zasadach sterowania procesami technologicznymi. Poza tym rozwijają znajomość języka obcego na poziomie B2, aby w przyszłości móc współpracować z międzynarodowymi zespołami badawczymi.

Uczelnie w Poznaniu - kierunek jakość i bezpieczeństwo żywności:

Uczelnia Forma studiów Poziom studiów  
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu UP w Poznaniu) stacjonarne I stopnia więcej

Tabela uwzględnia uczelnie, które prowadzą studia w ramach kierunku lub specjalności

ILE TRWAJĄ STUDIA NA KIERUNKU BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI?

Studia na kierunku bezpieczeństwo i jakość żywności trwają od 3,5 roku do 4 lat (studia inżynierskie).

Jakość i bezpieczeństwo żywności w Poznaniu - czas trwania

Poziom studiów czas trwania otrzymywany tytuł
studia I stopnia 3,5 roku inżynier

JAKA PRACA PO STUDIACH NA KIERUNKU JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI

W ramach specjalności systemy bezpieczeństwa żywności, absolwenci nabywają rozszerzone umiejętności przygotowujące do pracy jako audytor, pełnomocnik czy menadżer systemów zarządzania jakością oraz bezpieczeństwem żywności w wielu branżach przemysłu spożywczego. Potrafią opracowywać, wdrażać i doskonalić wybrane systemy, w tym także sterować jakością produktu.

Studenci, którzy wybiorą specjalność pracownie laboratoryjne bezpieczeństwa żywności, mogą z kolei poszerzyć swoje umiejętności przygotowujące do pracy w laboratorium badawczym oraz takie, które odnoszą się do przeprowadzania określonych zadań w celu zapewnienia jakości badań.

Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności

  • specjalista do spraw bezpieczeństwa i jakości żywności,
  • ekspert od kontroli jakości i certyfikacji produktów,
  • jednostki kontrolno-pomiarowe,
  • instytucje urzędowej kontroli żywności.

Studia na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności dają więc wiele możliwości rozwoju i zatrudnienia. Studenci mają możliwość samodzielnego decydowania o swoim kształceniu dzięki dwóm z dostępnych specjalności.

Poziom i tryb studiów

Sprawdź jakiego typu znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

Jakość i bezpieczeństwo żywności Poznań studia i stopnia


Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

Jakość i bezpieczeństwo żywności Poznań studia stacjonarne

Jakość i bezpieczeństwo żywności w Poznaniu

Popularne kierunki żywienie i żywność w Poznaniu

komentarze (0)

Teraz najważniejsze

kalkulator maturalny

matura 2024

arkusze maturalne

wyniki matur 2024

rekrutacja na studia

studia

kierunki studiów

studia podyplomowe

 

Ciekawe

 


gdzie studiować

 

 

Nadchodzące wydarzenia