Food science: technology and nutrition - Warszawa

Food science: technology and nutrition - Warszawa

Food science: technology and nutrition - Warszawa

20.11.2024

Food science: technology and nutrition - studia Warszawa 2025 | woj. mazowieckie

Studia na kierunku food science: technology and nutrition to studia licencjackie, których program kształcenia trwa 3 lata (studia licencjackie) i kończy się uzyskaniem dyplomu licencjata. Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym.

 

Opis kierunku

W trakcie studiów na kierunku food science: technology and nutrition przekazują studentom wiedzę oraz umiejętności w zakresie nauk biologicznych, chemicznych czy matematycznych. W trakcie kształcenia poruszane są także zagadnienia związane z technologią żywności i nauk o żywieniu. Studia realizowane są w języku angielskim. W siatce zajęć studenci mogą spodziewać się przedmiotów takich jak m.in.: nutrition sociology, introduction to food processing, plant-origin food technology, sensory analysis, a także nutrition of selected population groups.

 

Praca po studiach

Studia w Warszawie umożliwiają absolwentom objęcie stanowisk inżynieryjno-technologiczne w firmach działających w branży spożywczej, zakładach przetwórstwa spożywczego, w przedsiębiorstwach zarządzających jakością i bezpieczeństwem w łańcuchu żywnościowym. Odnajdą się w firmach dietetycznych i cateringowych czy konsultingowych. Ponadto, mogą zdecydować się na rozwój swojej kariery w kierunku upowszechniania profesjonalnej wiedzy na temat żywności i żywienia.

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

Kierunki studiów w Warszawie, do których należy food science: technology and nutrition, wymagają w procesie rekrutacji od kandydatów, aby uzyskali pozytywny wynik egzaminu maturalnego z takich przedmiotów, jak:

  • Biologia,
  • Chemia,
  • Matematyka.

Poza tym rekrutacja na studia w Warszawie wymaga od kandydatów potwierdzonej znajomości języka angielskiego (certyfikat językowy co najmniej na poziomie B2 lub egzamin dojrzałości z języka angielskiego na poziomie Advanced z wynikiem co najmniej 60%).

 *Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU FOOD SCIENCE: TECHNOLOGY AND NUTRITION?

Studia na kierunku food science: technology and nutrition poruszają zagadnienia związane z technologią żywności, przetwórstwem żywności i żywienia. Program zawiera wiele godzin teoretycznych, praktycznych oraz zajęć laboratoryjnych z eksperymentami wykonywanymi w grupach i indywidualnie.

Studenci mają możliwość rozwijania swoich umiejętności i zainteresowań podczas praktyk zawodowych krajowych i zagranicznych. Biorą również udział w wymianie w ramach programów międzynarodowych czy krajowych.

Podczas całego toku nauczania słuchacze biorą udział w zajęciach z zakresu technologii informacyjnej, socjologii, ekonomii i organizacji przedsiębiorstwa żywnościowego czy chemii organicznej. 

 

Typ i tryb studiów:

Studia na kierunku food science: technology and nutrition możemy podzielić na:

1. Typ

  • Studia I stopnia (licencjackie),

2. Tryb:

  • studia stacjonarne

 

Zdobywana wiedza i umiejętności

Uczelnie w Warszawie na kierunku food science: technology and nutrition rozwijają w słuchaczach umiejętność posługiwania się specjalistycznym słownictwem obcojęzycznym. Celem kształcenia jest także przygotowanie studenta do prowadzenia badań naukowych.

Absolwent wyróżnia się wiedzą dotyczącą zasad zbilansowanego żywienia w utrzymaniu zdrowia. Zna także zasady i techniki organizowania produkcji i łańcucha dostaw żywności. Poza tym wyróżnia się obszerną znajomością podstaw budowy i działania maszyn oraz urządzeń stosowanych do przetwarzania czy badania żywności.

ILE TRWAJĄ STUDIA NA KIERUNKU FOOD SCIENCE: TECHNOLOGY AND NUTRITION?

Studia na kierunku food science: technology and nutrition trwają 3 lata (studia licencjackie).

JAKA PRACA PO STUDIACH NA KIERUNKU FOOD SCIENCE: TECHNOLOGY AND NUTRITION

Studia rozwijają w słuchaczach wiedzę oraz umiejętności w zakresie technologii żywności, przetwórstwa żywności i żywienia.

Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku food science: technology and nutrition

  • stanowisko inżynieryjno-technologiczne w firmie działającej w branży spożywczej,
  • zakład przetwórstwa spożywczego,
  • instytut badawczo-rozwojowy,
  • firmy zajmujące się zarządzaniem jakością i bezpieczeństwem w łańcuchu żywnościowym,
  • dystrybucja i logistyka żywności,
  • przedsiębiorstwo opracowujące i dostarczające nowe rozwiązania technologiczne dla zakładów przemysłu spożywczego,
  • firma konsultingowa,
  • laboratorium handlowe,
  • firma odpowiedzialna za planowanie diety i catering,
  • placówka upowszechniająca fachową wiedzę o żywności i żywieniu.

Studia na kierunku food science: technology and nutrition pozwalają słuchaczom rozwijać swoje umiejętności dotyczące technologii żywności i żywienia. Absolwenci bez problemu znajdą zatrudnienie w firmach powiązanych ze specjalnością kształcenia.

Komentarze (0)