Terminy rekrutacji na studia Drzwi otwarte na uczelniach Terminy matury Terminy egzaminu ósmoklasisty
Studia na kierunku food science: technology and nutrition to studia licencjackie, których program kształcenia trwa 3 lata (studia licencjackie) i kończy się uzyskaniem dyplomu licencjata. Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym.
W trakcie studiów na kierunku food science: technology and nutrition przekazują studentom wiedzę oraz umiejętności w zakresie nauk biologicznych, chemicznych czy matematycznych. W trakcie kształcenia poruszane są także zagadnienia związane z technologią żywności i nauk o żywieniu. Studia realizowane są w języku angielskim. W siatce zajęć studenci mogą spodziewać się przedmiotów takich jak m.in.: nutrition sociology, introduction to food processing, plant-origin food technology, sensory analysis, a także nutrition of selected population groups.
Studia w Warszawie umożliwiają absolwentom objęcie stanowisk inżynieryjno-technologiczne w firmach działających w branży spożywczej, zakładach przetwórstwa spożywczego, w przedsiębiorstwach zarządzających jakością i bezpieczeństwem w łańcuchu żywnościowym. Odnajdą się w firmach dietetycznych i cateringowych czy konsultingowych. Ponadto, mogą zdecydować się na rozwój swojej kariery w kierunku upowszechniania profesjonalnej wiedzy na temat żywności i żywienia.
Kierunki studiów w Warszawie, do których należy food science: technology and nutrition, wymagają w procesie rekrutacji od kandydatów, aby uzyskali pozytywny wynik egzaminu maturalnego z takich przedmiotów, jak:
Poza tym rekrutacja na studia w Warszawie wymaga od kandydatów potwierdzonej znajomości języka angielskiego (certyfikat językowy co najmniej na poziomie B2 lub egzamin dojrzałości z języka angielskiego na poziomie Advanced z wynikiem co najmniej 60%).
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
Studia na kierunku food science: technology and nutrition poruszają zagadnienia związane z technologią żywności, przetwórstwem żywności i żywienia. Program zawiera wiele godzin teoretycznych, praktycznych oraz zajęć laboratoryjnych z eksperymentami wykonywanymi w grupach i indywidualnie.
Studenci mają możliwość rozwijania swoich umiejętności i zainteresowań podczas praktyk zawodowych krajowych i zagranicznych. Biorą również udział w wymianie w ramach programów międzynarodowych czy krajowych.
Podczas całego toku nauczania słuchacze biorą udział w zajęciach z zakresu technologii informacyjnej, socjologii, ekonomii i organizacji przedsiębiorstwa żywnościowego czy chemii organicznej.
Studia na kierunku food science: technology and nutrition możemy podzielić na:
1. Typ
2. Tryb:
Uczelnie w Warszawie na kierunku food science: technology and nutrition rozwijają w słuchaczach umiejętność posługiwania się specjalistycznym słownictwem obcojęzycznym. Celem kształcenia jest także przygotowanie studenta do prowadzenia badań naukowych.
Absolwent wyróżnia się wiedzą dotyczącą zasad zbilansowanego żywienia w utrzymaniu zdrowia. Zna także zasady i techniki organizowania produkcji i łańcucha dostaw żywności. Poza tym wyróżnia się obszerną znajomością podstaw budowy i działania maszyn oraz urządzeń stosowanych do przetwarzania czy badania żywności.
Studia na kierunku food science: technology and nutrition trwają 3 lata (studia licencjackie).
Studia rozwijają w słuchaczach wiedzę oraz umiejętności w zakresie technologii żywności, przetwórstwa żywności i żywienia.
Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku food science: technology and nutrition
Studia na kierunku food science: technology and nutrition pozwalają słuchaczom rozwijać swoje umiejętności dotyczące technologii żywności i żywienia. Absolwenci bez problemu znajdą zatrudnienie w firmach powiązanych ze specjalnością kształcenia.