Dietetyka i jakość żywności - Opole

Dietetyka i jakość żywności - Opole

Studia na kierunku dietetyka i jakość żywności w Opolu możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym.

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Status uczelni
Typ uczelni
Poziom studiów
Forma studiów
Więcej filtrów
Czas trwania
Politechnika Opolska

Politechnika Opolska

Dietetyka i jakość żywności stopień: (I), czas trwania: 3 lata
forma: stacjonarne, niestacjonarne

Specjalności na kierunku dietetyka i jakość żywności

01.04.2024

Dietetyka i jakość żywności - studia Opole 2024 | woj. opolskie

Studia na kierunku dietetyka i jakość żywności to studia licencjackie, których program kształcenia trwa 3 lata (studia licencjackie) i kończy się uzyskaniem dyplomu licencjata. Specyfika studiów zależy od wyboru specjalności/ ścieżki kształcenia. Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym oraz niestacjonarnym.

Dietetyka i jakość żywności - Opole
Studia na kierunku dietetyka i jakość żywności w Opolu
Rok akademicki 2024/2025
Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
Poziom studiów studia I stopnia
Czas trwania 3 lata (studia I stopnia)

Opis kierunku

Kształcenie na kierunku dietetyka i jakość żywności zostało przygotowane, aby umożliwić uczestnikom zrozumienie związków między dietą a zdrowiem i rolą żywności w promowaniu zdrowego stylu życia. Studenci uczestniczą w zajęciach związanych z biologią komórkową i molekularną, chemią organiczną i nieorganiczną, a także z biochemią żywności. Zdobywają również wiedzę na temat fizjologii trawiennego układu pokarmowego, metabolizmu, potrzeb żywnościowych w różnych okresach życia, a także związków między dietą a zdrowiem.

 

Praca po studiach

Studia na kierunku dietetyka i jakość żywności umożliwiają absolwentom pracę w roli dietetyków klinicznych w szpitalach, przychodniach czy ośrodkach zdrowia, gdzie opracują indywidualne plany żywieniowe dla pacjentów z różnymi schorzeniami. Mogą także pracować z zawodnikami, sportowcami amatorami lub klubami sportowymi, pomagając w optymalizacji diety w celu poprawy osiągnięć sportowych, regeneracji oraz zapobiegania kontuzjom. Absolwent może znaleźć zatrudnienie też w placówkach oświaty czy domach opieki społecznej, gdzie zaplanuje posiłki dopasowane do potrzeb odmiennych grup wiekowych i zdrowotnych.

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

Rekrutacja na studia w Opolu na ten kierunek prowadzona jest w formie konkursu świadectw maturalnych. Uwzględnia się wyniki uzyskane z takich przedmiotów, jak np. biologia, chemia, fizyka, informatyka, język polski, matematyka, język obcy.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

Jak wyglądają studia na kierunku dietetyka i jakość żywności?

Rosnące wyzwania związane ze zdrowiem publicznym, jakością żywności i zwiększającym się zainteresowaniem społeczeństwa zdrowym stylem życia sprawiły, że uczelnie w Opolu wspólnie z praktykami zawodowymi przygotowały studia na kierunku dietetyka i jakość żywności.

W siatce dydaktycznej uwzględniono zajęcia z obszaru zagadnień związanych z biologią czy fizjologią trawiennego układu pokarmowego i potrzebami żywieniowymi różnych grup społecznych.

Studenci uczą się też analizowania składu chemicznego żywności, oceny mikrobiologicznej, a także badania zanieczyszczeń i zagrożeń zdrowotnych. Zdobywają również wiedzę na temat diagnozowania i leczenia chorób dietozależnych. Poznają równocześnie zasady opracowywania indywidualnych planów żywieniowych dla pacjentów.

Kierunki studiów w Opolu związane z naukami ze zdrowiem zazwyczaj umożliwiają słuchaczom indywidualne dopasowanie ścieżki kształcenia zgodnie z zainteresowaniami. Nie inaczej jest na kierunku dietetyka i jakość żywności. Studenci mogą wybrać jedną z dwóch specjalności – dietetyka i żywienie człowieka oraz jakość i bezpieczeństwo żywności.

 

Typ i tryb studiów:

Studia na kierunku dietetyka i jakość żywności możemy podzielić na:

1. Typ

  • studia licencjackie.

2. Tryb:

  • studia stacjonarne,
  • studia niestacjonarne.

 

Zdobywana wiedza i umiejętności

Absolwenci mają obszerną wiedzę na temat składników odżywczych, ich funkcji w organizmie oraz zasad zrównoważonego i zdrowego odżywiania, co pozwala im udzielać profesjonalne porady dietetyczne.

W trakcie zajęć praktycznych, jakie oferują studia w Opolu na tym kierunku, studenci uczą się metod oceny jakości żywności, w tym analizy składu chemicznego, co pozwala im identyfikować produkty spożywcze zgodnie z normami jakości i bezpieczeństwa żywności.

Absolwent potrafi efektywnie planować diety dostosowane do indywidualnych potrzeb zdrowotnych oraz preferencji żywieniowych różnych grup populacji. Jest przygotowany do projektowania, prowadzenia i analizy badań naukowych z zakresu żywienia i zdrowia, co umożliwia mu udział w tworzeniu nowych rozwiązań i innowacji w dziedzinie dietetyki i jakości żywności.

Uczelnie w Opolu - kierunek dietetyka i jakość żywności:

Uczelnia Forma studiów Poziom studiów  
Politechnika Opolska (Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki PO) stacjonarne, niestacjonarne I stopnia więcej

Tabela uwzględnia uczelnie, które prowadzą studia w ramach kierunku lub specjalności

Ile trwają studia na kierunku dietetyka i jakość żywności?

Studia na kierunku dietetyka i jakość żywności trwają 3 lata (studia licencjackie).

Dietetyka i jakość żywności w Opolu - czas trwania

Poziom studiów czas trwania otrzymywany tytuł
studia I stopnia 3 lata licencjat

Jaka praca po studiach na kierunku dietetyka i jakość żywności

Absolwenci mogą pracować w organizacjach pozarządowych, agencjach zdrowia publicznego czy fundacjach, prowadząc warsztaty, szkolenia i prelekcje na temat zdrowego odżywiania, promując świadomość żywieniową.

Mogą pomagać w projektowaniu zdrowych, zrównoważonych menu, opracowywać plany żywieniowe dla klientów z indywidualnymi preferencjami żywieniowymi w restauracjach czy firmach cateringowych.

Znajdą zatrudnienie również w firmach produkcyjnych, laboratoriach badawczych czy instytucjach kontrolnych, zajmując się weryfikacją jakości żywności, oceną składu chemicznego i mikrobiologicznego, a także opracowywaniem strategii poprawy jakości produktów spożywczych.

Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku dietetyka i jakość żywności

  • edukator zdrowotny,
  • doradca dietetyczny w firmach cateringowych,
  • specjalista do spraw żywienia w instytucjach publicznych,
  • dietetyk sportowy,
  • dietetyk kliniczny.

Studia z zakresu dietetyki i jakości żywności przygotowują studentów do pracy w dynamicznym i rozwijającym się sektorze żywieniowym oraz zdrowotnym, gdzie potrzebni są specjaliści posiadający wiedzę zarówno z zakresu nauk przyrodniczych, jak i umiejętności praktyczne związane z analizowaniem i oceną żywności, a także prowadzeniem interwencji dietetycznych.

Poziom i tryb studiów

Sprawdź jakiego typu znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

Dietetyka i jakość żywności Opole studia i stopnia


Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

Dietetyka i jakość żywności Opole studia stacjonarne

Dietetyka i jakość żywności Opole studia niestacjonarne

Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku dietetyka i jakość żywności w Opolu

Studia I stopnia

Dietetyka i jakość żywności w Opolu

komentarze (0)

Teraz najważniejsze

matura 2024

zmiany na maturze 2024

arkusze maturalne

wyniki matur 2023

rekrutacja na studia

studia

kierunki studiów

studia podyplomowe

 

Ciekawe

 


gdzie studiować

 

 

Nadchodzące wydarzenia