Dietetyka
Katowice i woj. śląskie
POKAŻ
Specjalności na kierunku turystyka i rekreacja
Studia na kierunku gastronomia to studia licencjackie, których program kształcenia 3 lata (studia licencjackie) i kończy się uzyskaniem dyplomu licencjata. Studia możesz podjąć stacjonarnie oraz niestacjonarnie.
Studia na kierunku gastronomia w Katowicach i woj. śląskim | |
---|---|
Rok akademicki | 2024/2025 |
Forma studiów | stacjonarne, niestacjonarne |
Poziom studiów | studia I stopnia |
Czas trwania |
Opis kierunku
Studia w Katowicach na kierunku gastronomia, mają na celu przygotowanie studentów do pracy w dynamicznie rozwijającej się branży gastronomicznej. Program studiów łączy teoretyczną wiedzę z zakresu zarządzania, ekonomii i nauk o żywności z praktycznymi umiejętnościami kulinarnymi i technikami gotowania. Absolwenci tego kierunku znają więc podstawowe i zaawansowane techniki gotowania, przygotowywania potraw oraz prezentacji dań. Rozumieją procesy chemiczne i biologiczne zachodzące w żywności, w tym składniki odżywcze i ich wpływ na zdrowie.
Praca po studiach
Absolwenci mogą pracować w restauracjach i hotelach jako szefowie kuchni czy zastępcy szefa kuchni. Będą zarządzać zespołem kucharzy, planować menu, nadzorować przygotowywanie potraw oraz dbać o wysoką jakość serwowanych dań. Zajmą się też wspieraniem szefa kuchni w zarządzaniu kuchnią, nadzorowaniem pracy kucharza oraz przygotowywaniem potraw. Jako kucharze specjaliści będą z kolei specjalizować się w określonym obszarze kulinarnym, np. desery, pieczywo, sushi czy dania międzynarodowe.
Rekrutacja na studia w Katowicach na tym kierunku uwzględnia wyniki na maturze z języka polskiego, obcego nowożytnego. Może być też prowadzony egzamin wstępny oceniający umiejętności kulinarne kandydatów.
Kierunki studiów w Katowicach związane z tą dyscypliną łączą wiedzę teoretyczną z praktycznymi umiejętnościami, aby przygotować studentów do pracy w szeroko pojętej branży gastronomicznej. Kształcenie obejmuje zarówno zajęcia teoretyczne, jak i praktyczne, które pozwalają na zdobycie wszechstronnych umiejętności niezbędnych do pracy w zawodzie.
Studenci poznają składniki odżywcze, reakcje chemiczne zachodzące podczas gotowania oraz mikrobiologię żywności. Uczą się zasad organizacji pracy w kuchni, zarządzania personelem i planowania pracy. Poznają różne techniki kulinarne, przygotowywania potraw z wielu kuchni świata.
Uczelnie w Katowicach w ramach tego kierunku uwzględniły też w programie tworzenie atrakcyjnych i zrównoważonych menu. Studenci poznają regulacje prawne dotyczące produkcji i sprzedaży żywności czy prawa konsumenta.
Studia na kierunku gastronomia możemy podzielić na:
1. Typ
2. Tryb:
Absolwenci mają opanowane różne techniki gotowania, takie jak smażenie, pieczenie, gotowanie, grillowanie. Potrafią przygotowywać różne potrawy, w tym dania mięsne, rybne, wegetariańskie. Estetycznie dekorują i serwują potrawy, dbając o detale i prezentację dań.
Przestrzegają zasad higieny i bezpieczeństwa żywności, znając przepisy HACCP. Monitorują jakość surowców i gotowych potraw, zapewniając zgodność z normami sanitarnymi. Efektywnie zarządzają zespołem kuchennym, organizując pracę w kuchni i planując produkcję.
Efektywnie komunikują się z zespołem, klientami i dostawcami. Profesjonalnie obsługują klientów, dbając o satysfakcję gości, budując relacje z klientami. Wyróżnia ich też umiejętność współpracy w zespole czy koordynacji działań.
Uczelnie w Katowicach i woj. śląskim - kierunek gastronomia:
Uczelnia | Forma studiów | Poziom studiów |
---|
Tabela uwzględnia uczelnie, które prowadzą studia w ramach kierunku lub specjalności
Studia na kierunku gastronomia trwają 3 lata (studia licencjackie).
Absolwenci mogą pracować w restauracjach jako szefowie kuchni, którzy zarządzają całym zespołem kucharskim, tworzą menu i kontrolują jakość dań. W roli Sous Chef będą asystować szefom kuchni i prowadzić nadzór nad operacjami kuchennymi.
Mogą też pełnić rolę menedżera gastronomii, który zarządza restauracjami hotelowymi, organizuje bankiety i eventy. Jako kucharze hotelowi absolwenci zajmą się przygotowywaniem dań dla gości hotelowych, obsługą bufetów i imprez okolicznościowych.
Otworzą także własną firmę cateringową i będą odpowiadać za zarządzanie zespołem. Mogą także przygotowywać potrawy na imprezy cateringowe, dopasowywać menu do potrzeb klientów.
Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku gastronomia
Branża gastronomiczna oferuje dynamiczne i zróżnicowane możliwości kariery, zarówno w kraju, jak i za granicą. Absolwenci tego kierunku mogą liczyć na interesującą i rozwijającą pracę w wielu sektorach gospodarki.
Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:
Gastronomia Katowice i woj. śląskie studia stacjonarne
Gastronomia Katowice i woj. śląskie studia niestacjonarne
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia