Gastronomia - Katowice

Gastronomia - Katowice

Studia na kierunku gastronomia w Katowicach i woj. śląskim możesz podjąć na 1 niepublicznej (prywatnej) szkole wyższej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym.

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Status uczelni
Typ uczelni
Poziom studiów
    Forma studiów
      Więcej filtrów
      Czas trwania

        Uczelnie, gdzie gastronomia jako specjalność / ścieżka kształcenia

        Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach

        Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach

        Turystyka i rekreacja stopień: (I)  (II), czas trwania: 3 lata • 2 lata
        forma: stacjonarne, niestacjonarne

        Specjalności na kierunku turystyka i rekreacja

        27.07.2024

        Gastronomia studia Katowice 2024| woj. śląskie

        Studia na kierunku gastronomia to studia licencjackie, których program kształcenia 3 lata (studia licencjackie) i kończy się uzyskaniem dyplomu licencjata. Studia możesz podjąć stacjonarnie oraz niestacjonarnie.

        Gastronomia - Katowice
        Studia na kierunku gastronomia w Katowicach i woj. śląskim
        Rok akademicki 2024/2025
        Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
        Poziom studiów studia I stopnia
        Czas trwania

        Opis kierunku

        Studia w Katowicach na kierunku gastronomia, mają na celu przygotowanie studentów do pracy w dynamicznie rozwijającej się branży gastronomicznej. Program studiów łączy teoretyczną wiedzę z zakresu zarządzania, ekonomii i nauk o żywności z praktycznymi umiejętnościami kulinarnymi i technikami gotowania. Absolwenci tego kierunku znają więc podstawowe i zaawansowane techniki gotowania, przygotowywania potraw oraz prezentacji dań. Rozumieją procesy chemiczne i biologiczne zachodzące w żywności, w tym składniki odżywcze i ich wpływ na zdrowie.

        Praca po studiach

        Absolwenci mogą pracować w restauracjach i hotelach jako szefowie kuchni czy zastępcy szefa kuchni. Będą zarządzać zespołem kucharzy, planować menu, nadzorować przygotowywanie potraw oraz dbać o wysoką jakość serwowanych dań. Zajmą się też wspieraniem szefa kuchni w zarządzaniu kuchnią, nadzorowaniem pracy kucharza oraz przygotowywaniem potraw. Jako kucharze specjaliści będą z kolei specjalizować się w określonym obszarze kulinarnym, np. desery, pieczywo, sushi czy dania międzynarodowe.

        Jakie przedmioty zdawać na maturze?

        Rekrutacja na studia w Katowicach na tym kierunku uwzględnia wyniki na maturze z języka polskiego, obcego nowożytnego. Może być też prowadzony egzamin wstępny oceniający umiejętności kulinarne kandydatów.

        *Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

        Jak wyglądają studia na kierunku gastronomia?

        Kierunki studiów w Katowicach związane z tą dyscypliną łączą wiedzę teoretyczną z praktycznymi umiejętnościami, aby przygotować studentów do pracy w szeroko pojętej branży gastronomicznej. Kształcenie obejmuje zarówno zajęcia teoretyczne, jak i praktyczne, które pozwalają na zdobycie wszechstronnych umiejętności niezbędnych do pracy w zawodzie.

        Studenci poznają składniki odżywcze, reakcje chemiczne zachodzące podczas gotowania oraz mikrobiologię żywności. Uczą się zasad organizacji pracy w kuchni, zarządzania personelem i planowania pracy. Poznają różne techniki kulinarne, przygotowywania potraw z wielu kuchni świata.

        Uczelnie w Katowicach w ramach tego kierunku uwzględniły też w programie tworzenie atrakcyjnych i zrównoważonych menu. Studenci poznają regulacje prawne dotyczące produkcji i sprzedaży żywności czy prawa konsumenta.

         

        Typ i tryb studiów:

        Studia na kierunku gastronomia możemy podzielić na:

        1. Typ

        • studia licencjackie.

        2. Tryb:

        • studia stacjonarne,
        • studia niestacjonarne.

         

        Zdobywana wiedza i umiejętności

        Absolwenci mają opanowane różne techniki gotowania, takie jak smażenie, pieczenie, gotowanie, grillowanie. Potrafią przygotowywać różne potrawy, w tym dania mięsne, rybne, wegetariańskie. Estetycznie dekorują i serwują potrawy, dbając o detale i prezentację dań.

        Przestrzegają zasad higieny i bezpieczeństwa żywności, znając przepisy HACCP. Monitorują jakość surowców i gotowych potraw, zapewniając zgodność z normami sanitarnymi. Efektywnie zarządzają zespołem kuchennym, organizując pracę w kuchni i planując produkcję.

        Efektywnie komunikują się z zespołem, klientami i dostawcami. Profesjonalnie obsługują klientów, dbając o satysfakcję gości, budując relacje z klientami. Wyróżnia ich też umiejętność współpracy w zespole czy koordynacji działań.

        Uczelnie w Katowicach i woj. śląskim - kierunek gastronomia:

        Uczelnia Forma studiów Poziom studiów  

        Tabela uwzględnia uczelnie, które prowadzą studia w ramach kierunku lub specjalności

        Ile trwają studia na kierunku gastronomia?

        Studia na kierunku gastronomia trwają 3 lata (studia licencjackie).

        Jaka praca po studiach na kierunku gastronomia

        Absolwenci mogą pracować w restauracjach jako szefowie kuchni, którzy zarządzają całym zespołem kucharskim, tworzą menu i kontrolują jakość dań. W roli Sous Chef będą asystować szefom kuchni i prowadzić nadzór nad operacjami kuchennymi.

        Mogą też pełnić rolę menedżera gastronomii, który zarządza restauracjami hotelowymi, organizuje bankiety i eventy. Jako kucharze hotelowi absolwenci zajmą się przygotowywaniem dań dla gości hotelowych, obsługą bufetów i imprez okolicznościowych.

        Otworzą także własną firmę cateringową i będą odpowiadać za zarządzanie zespołem. Mogą także przygotowywać potrawy na imprezy cateringowe, dopasowywać menu do potrzeb klientów.

        Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku gastronomia

        • szef kuchni,
        • Sous Chef,
        • kucharz,
        • parissier,
        • menedżer gastronomii,
        • kucharz cateringowy.

        Branża gastronomiczna oferuje dynamiczne i zróżnicowane możliwości kariery, zarówno w kraju, jak i za granicą. Absolwenci tego kierunku mogą liczyć na interesującą i rozwijającą pracę w wielu sektorach gospodarki.

        Poziom i tryb studiów


        Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

        Gastronomia Katowice i woj. śląskie studia stacjonarne

        Gastronomia Katowice i woj. śląskie studia niestacjonarne

        Popularne kierunki żywienie i żywność w Katowicach i woj. śląskim

        Pozostałe uczelnie w Katowicach i woj. śląskim na których jest kierunek GASTRONOMIA

        komentarze (0)

        Teraz najważniejsze

        kalkulator maturalny

        matura 2024

        arkusze maturalne

        wyniki matur 2024

        rekrutacja na studia

        studia

        kierunki studiów

        studia podyplomowe

         

        Ciekawe

         


        gdzie studiować

         

         

        Nadchodzące wydarzenia