Terminy rekrutacji na studia Drzwi otwarte na uczelniach Terminy matury Terminy egzaminu ósmoklasisty
Obecne czasy przyniosły ogromną modę na utrzymywanie sportowej sylwetki oraz zdrowy styl życia. Aby trening był możliwe efektywny, a rezultaty zauważalne jak najszybciej, niezwykle istotne jest prawidłowe odżywianie i suplementacja. Dietetyka sportowa jest propozycją kształcenia, skupiającą się wokół tematu żywienia w czasie podejmowania wysokiej aktywności fizycznej.
Podczas edukacji poznasz podstawy ludzkiej fizjologii i anatomii, aby zrozumieć potrzeby na mikro i makro elementy oraz poszczególne składniki żywnościowe w zależności od indywidualnych cech. Nauczysz się komponowania zdrowych i smacznych jadłospisów, pogłębisz kompetencje interpersonalne celem nawiązywania poprawnych relacji z klientami, często borykającymi się z problemami natury psychologicznej. W programie studiów znajdują się przedmioty takie jak: teoria sportu, odnowa biologiczna, technologia przygotowania posiłków dla sportowców.
Dietetycy sportowi znajdują zatrudnienie w prywatnych i publicznych gabinetach dietetycznych, podejmują pracę w gabinetach odnowy biologicznej oraz ośrodkach dla sportowców, mogą rozważyć kształtowanie kariery związanej z szerzeniem profilaktyki zdrowotnej lub postawić na rozwój we własnej działalności.
Specjalności na kierunku dietetyka
Studenci dietetyki sportowej zdobywają wiedzę i umiejętności, które niezbędne są m.in. do pracy z osobami aktywnymi fizycznie, w tym z osobami uprawiającymi sport amatorsko lub zawodowo. W programie tej ścieżki kształcenia znajdują się przedmioty poświęcone np.: zasadom żywienia człowieka zdrowego i chorego; zaburzeniom odżywiania; żywności funkcjonalnej; żywieniu w aktywności fizycznej. Uczestnicy zajęć poznają m.in.: metody analizy i oceny jakości żywności; podstawy higieny i toksykologii żywności; technologię żywności i potraw.
Studia na dietetyce sportowej pozwalają studentom rozwinąć także cenne kompetencje związane np. z obsługa konsumenta czy prowadzeniem działań doradczych w zakresie żywienia oraz profilaktyki zdrowia. Dzięki specjalnie dobranej liście przedmiotów studenci tej ścieżki kształcenia poznają m.in.: zasady regulujące zjawisko wspomagania w sporcie; wpływ różnorodnych czynników na kondycję fizyczną człowieka; podstawy odnowy biologicznej; ogólną teorię sportu.
W programie studiów na dietetyce sportowej znajdziesz takie przedmioty, jak np.:
Studia w Poznaniu, które związane są z tą ścieżką kształcenia, przygotowują absolwentów do podjęcia pracy na stanowiskach wymagających znajomości m.in.: prawidłowych i nieprawidłowych metod odżywiania, które występują u sportowców; wpływu czynników żywieniowych na zdolności psychofizyczne człowieka; zastosowanie dietetyki w różnorodnych dziedzinach sportu.
Absolwenci dietetyki sportowej mogą liczyć na zatrudnienie zarówno w publicznym, jak i prywatnym sektorze rynku – są oni przygotowani do pełnienia funkcji np. doradczych, analitycznych, eksperckich lub nawet zarządczych. Osoby, które ukończyły tę ścieżkę kształcenia, wyróżniają się wiedzą i umiejętnościami, które cenione są m.in. w: gabinetach dietetycznych, ośrodkach sportowych, siłowniach, centrach związanych ze wspomaganiem aktywności fizycznej czy w ośrodkach naukowo-badawczych. Ponadto absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą lub dzielić się swoją wiedzą np. w mediach,
Absolwent dietetyki sportowej może szukać zatrudnienia w takich miejscach jak np.:
Dietetyka sportowa to ścieżka kształcenia, którą w Poznaniu można studiować w ramach kierunku dietetyka.
Dietetyka to kierunek studiów, który skierowany jest do osób zainteresowanych np.: zachowaniami zdrowotnymi ludzi; metodami wspomagania zmiany przyzwyczajeń żywieniowych klientów i pacjentów; diagnozowaniem i leczeniem zaburzeń odżywiania lub chorób żywieniowo-zależnych; przygotowywaniem programów edukacyjnych w zakresie zdrowia. Uczelnie w Poznaniu pozwalają studentom dietetyki zdobyć wiedzę i umiejętności w zakresie m.in.: technologii żywności, psychologii żywienia, profilaktyki społecznej czy wychowania fizycznego.
Absolwenci dietetyki mogą szukać zatrudnienia m.in. w: poradniach dietetycznych, szpitalach, zakładach żywienia zbiorowego, placówkach sportowych czy instytucjach naukowo-badawczych. Osoby, które ukończyły dietetykę, mogą liczyć na podjęcie pracy np. na stanowisku doradczym, kierowniczym, analitycznym, eksperckim czy związanym z profilaktyką społeczną. Ponadto kompetencje dietetyków cenione są również m.in. w mediach. Absolwenci są także przygotowani do samodzielnego prowadzenia działalności w obszarze dietetyki.
Dowiedz się więcej: dietetyka studia w Poznaniu
Zobacz także: