Terminy rekrutacji na studia Drzwi otwarte na uczelniach Terminy matury Terminy egzaminu ósmoklasisty
Dietetyka kliniczna skupia się na żywieniowym leczeniu i postępowaniu dietetycznym w stosunku do osób, które cierpią na różnego rodzaju schorzenia bądź wymagają szczególnego odżywiania, chociażby przez niedożywienie. W praktyce zawodowej będziesz zajmował/a się między innymi opracowywaniem planów żywienia i fortyfikacji diety o doustne suplementy pokarmowe.
Program kształcenia wypełniony jest najważniejszymi przedmiotami obowiązkowymi i specjalizacyjnymi. Będziesz zgłębiał/a wiedzę z zakresu leczenia żywieniowego, profilaktyki żywieniowej w stosunku do chorób cywilizacyjnych, planowanie żywienia w zależności od grup wiekowych oraz jednostek chorobowych.
Absolwenci szczycą się wiedzą odnoszącą się do poszczególnych chorób oraz prawidłowego żywienia kobiet ciężarnych, karmiących, a także niemowląt. Zatrudniani są w zakładach opieki zdrowotnej, zakładach żywienia zbiorowego, gabinetach i poradniach dietetycznych, placówkach sportowych, instytucjach zajmujących się edukacją żywieniową.