Studia Poznań - Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

24.05.2024

Masz apetyt na sukces? - UPP

Czy mięso możemy wyhodować w probówkach? Czy w naszej diecie na stałe zagoszczą owady? Czy warto wprowadzać rewolucję w żywieniu? Ile żywności marnuje się w ciągu roku? Jak smakuje żywność wydrukowana?

Branżę żywieniową czekają kolejne zmiany. Chcemy, aby żywność była bezpieczna, zbilansowana i dostarczała niezbędnych składników odżywczych, a przy tym wyprodukowana w zrównoważony sposób z troską o środowisko naturalne. Czy jest to możliwe? Tak! Jednak, aby spełnić te oczekiwania, konieczni są specjaliści, którzy dysponują wiedzą z zakresu dietetyki, projektowania, wytwarzania, oceny jakości, bezpieczeństwa, przechowywania i utrwalania żywności.

 

Przyszłościowe kierunki studiów

Według prognoz w samej tylko Europie marnuje się rocznie ok. 88 mln ton żywności. Konsumenci coraz baczniej analizują skład produktów i wybierają te wyprodukowane w sposób zrównoważony. Do 2050 roku co trzeci Europejczyk będzie miał ponad 60 lat, a na świecie będzie żyło aż 9,7 miliarda ludzi. To są tylko niektóre wyzwania, przed którymi stają zarówno producenci żywności, jak i specjaliści z zakresu żywienia człowieka.

Kierunki studiów takie, jak dietetyka, jakość i bezpieczeństwo żywności, technologia żywności i żywienie człowieka oraz NOWOŚĆ… projektowanie żywności czekają na osoby, które chcą zgłębiać wiedzę z zakresu nauk o żywności i żywieniu człowieka, rozwiązywać problemy współczesnego świata, kreować nowe produkty spożywcze, dbać o bezpieczeństwo żywności, rozumieć wpływ żywienia na zdrowie, poznawać procesy wytwarzania żywności i szukać innowacyjnych rozwiązań technologicznych, które zapewnią wyżywienie przyszłych pokoleń.

 

Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu UPP

Nowoczesne zaplecze badawczo-laboratoryjne Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu UPP, wykwalifikowana i doświadczona kadra dydaktyczna, szereg programów wspierających przyszłą karierę absolwentów sprawia, że studia to nie tylko nauka, ale także podróż ku zrozumieniu, jak mocno żywność wpływa na nasze życie.

Już od października dołącz do społeczności akademickiej UPP i studiuj na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Nie czekaj do ostatniej chwili, rekrutacja rusza 1 czerwca 2024 r.!

UPPlikuj na studia! rekrutacja.up.poznan.pl/kandydat

Komentarze (0)