Nowe regulacje w zawodzie Dietetyka. Czy studia staną się wymogiem?

Nowe regulacje w zawodzie Dietetyka. Czy studia staną się wymogiem?

Studia Warszawa - Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka w Warszawie

28.08.2024

Nowe regulacje w zawodzie Dietetyka. Czy studia staną się wymogiem?

Już 10 września, po raz kolejny zbierze się Parlamentarny Zespół ds. ustawowego uregulowania zawodu dietetyka i utworzenia samorządu zawodowego dietetyków. Głównym punktem spotkania będzie dyskusja dotycząca kwalifikacji niezbędnych do wykonywania zawodu dietetyka.

Dlaczego ta kwestia ma kluczowe znaczenie?

Porady żywieniowe udzielane przez osoby bez odpowiedniego wykształcenia mogą prowadzić do błędów żywieniowych i poważnych problemów zdrowotnych. Dlatego ważne jest, aby polegać na wiedzy i doświadczeniu wykwalifikowanych specjalistów. Udzielanie porad żywieniowych w sferze mediów społecznościowych stało się powszechne. Jednak czy bezpieczne jest bezrefleksyjne wprowadzanie w życie diety proponowanej przez naszego ulubionego aktora czy sportowca? Zdecydowanie nie.

Profil dietetyka

Profesjonalne przygotowanie, zdobywane podczas studiów licencjackich i magisterskich z dietetyki, daje specjalistom niezbędną wiedzę potrzebną do opracowania skutecznej, ale i bezpiecznej diety.

Już po ukończeniu studiów licencjackich na kierunku Dietetyka absolwent ma podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw. Potrafi:

  • planować jadłospisy racjonalnego żywienia dla osób o różnych potrzebach zdrowotnych,
  • potrafi przeprowadzić kontrolę jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania,
  • dokonać oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia pacjentów oraz wyciągnąć odpowiednie wnioski terapeutyczne,
  • prowadzić edukację zdrowotną promującą prawidłowe odżywianie i aktywność fizyczną - będące ważnym elementem zdrowia publicznego.

Studia II stopnia - magisterskie poszerzają kompetencje dietetyka, ucząc holistycznego podejścia do pacjenta. Zakłada ono m.in.:

  • planowanie diet leczniczych wg. zasad żywienia klinicznego (istotnych podczas leczenia większości chorób przewlekłych czy onkologicznych).
  • zdobywanie wiedzy na temat psychodietetyki, a także interakcji pomiędzy żywnością a lekami.

Perspektywy zawodowe

Absolwenci studiów magisterskich na kierunku Dietetyka mogą prowadzić własne gabinety poradnictwa żywieniowego oraz znaleźć zatrudnienie w różnych sektorach np.:

  • specjalistycznych oddziałach szpitalnych,
  • instytucjach naukowo - badawczych,
  • ośrodkach badawczo - rozwojowych,
  • placówkach sportowych (kliniki sportowe, fitness kluby, siłownie),
  • firmach farmaceutycznych produkujących preparaty do żywienia dojelitowego i pozajelitowego,
  • firmach produkujących żywność specjalnego przeznaczenia,
  • wydziałach zdrowia samorządów terytorialnych,
  • stacjach sanitarno - epidemiologicznych,
  • organizacjach konsumenckich oraz pożytku publicznego.

Tylko profesjonalne przygotowanie podczas kierunkowych studiów licencjackich i magisterskich da pewność prowadzenia właściwej dietoterapii.

Komentarze (0)