Bezpieczeństwo żywności Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Studia na kierunku bezpieczeństwo żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).
Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym (dziennym). Studia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej.
Program studiów i przedmioty
W programie studiów na kierunku bezpieczeństwo żywności znajdziesz takie przedmioty jak np.:
-
zoologia
-
przyrodnicze i technologiczne podstawy produkcji roślinnej
-
biochemia
-
genetyka
-
żywienie zwierząt
-
chemia żywności
-
higiena i toksykologia żywności
-
techniki analizy wody i żywności
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu kształci studentów od 1945 roku. W szerokiej ofercie dydaktycznej, kandydaci odnajdą, między innymi, kierunek Bezpieczeństwo żywności, prowadzony na studiach pierwszego stopnia.
Nabywane umiejętności
Założeniem kształcenia jest pozyskanie wiedzy z zakresu nauk matematyczno-przyrodniczych, technologii żywności, a także z obszaru zagadnień weterynaryjnych. Studenci zgłębiają takie dziedziny jak: botanika i fizjologia roślin, zoologia i ekologia, fizjologia z anatomią zwierząt i człowieka, czy toksykologia surowców. Bezpieczeństwo żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu to znajomość technologii produkcji i przetwarzania żywności, jak również zasad utrwalania, przygotowania, przetwarzania, pakowania, magazynowania, transportu i wprowadzania do obrotu żywności.
W programie nauczania widnieją następujące przedmioty: zoologia, przyrodnicze i technologiczne podstawy produkcji roślinnej, biochemia, genetyka, żywienie zwierząt, chemia żywności, higiena i toksykologia żywności, techniki analizy wody i żywności, genetyczne podstawy biotechnologii, technologia owoców i warzyw, ochrona środowiska. Zdobytą wiedzę i rozwinięte umiejętności, absolwenci Bezpieczeństwa żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu będą mogli wykorzystać w przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego, laboratoriach kontrolnych, laboratoriach badawczych, zakładach żywienia zbiorowego, zakładach zajmujących się pozyskiwaniem, przechowywaniem i dystrybucją żywności.
Opinie
Niejedna osoba, po zdaniu matury, zadaje sobie pytanie odnośnie edukacyjnej przyszłości. Co? Gdzie? Dlaczego? To tylko kilka z pytań, które rodzą się w głowie. Jeśli chcemy studiować kierunek Bezpieczeństwo żywności i mamy ochotę studiować w stolicy Dolnego Śląska, warto postawić pytanie: Jakie ma Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu opinie? Kamila, studentka Bezpieczeństwa żywności mówi:
„Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu to najfajniejsza uczelnia na świecie. Studia tutaj to prawdziwa przyjemność, między innymi dlatego, że otaczają cię ludzie z pasją. Co równie ważne, prowadzone zajęcia mają różne formy, zatem nie sposób się nudzić.”
STUDIA WE WROCŁAWIU - ważne informacje
Kierunki studiów we Wrocławiu
Studia we Wrocławiu
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI - ważne informacje
Bezpieczeństwo żywności studia Wrocław
Bezpieczeństwo żywności studia
Wiedza, którą możesz zdobyć studiując Bezpieczeństwo żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym:
Absolwent kierunku Bezpieczeństwo żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu może posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
-
biologii mikroorganizmów, roślin i zwierząt,
-
surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, oraz procesów ich produkcji,
-
zootechniki i agrotechniki,
-
budowy i funkcjonowania organizmów oraz ochrony środowiska i ekologii,
-
zasad żywienia człowieka,
-
technologicznych procesów przetwarzania surowców oraz wytwarzania żywności,
-
prowadzenia badań z zakresu produkcji i zapewniania jakości oraz bezpieczeństwa żywności,
-
czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich pod kątem produkcji żywności i jej bezpieczeństwa,
-
analizowania procesów fizyko- chemicznych i biologicznych,
-
oceny stanu środowiska rolniczego oraz zdrowia zwierząt pod kątem bezpieczeństwa żywności.
Praca, czyli gdzie będziesz mógł pracować po kierunku Bezpieczeństwo żywności:
Absolwent kierunku Bezpieczeństwo żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu może znaleźć zatrudnienie w:
-
przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego,
-
laboratoriach kontrolnych,
-
laboratoriach badawczych,
-
zakładach żywienia zbiorowego,
-
zakładach zajmujących się pozyskiwaniem, przechowywaniem i dystrybucją żywności.